“Eh, e doar o gripă!”. DOAR o gripă? Conform OMS (Organizația Mondiale a Sănătății), din cauza gripei mor anual între 250.000 și 500.000 de oameni, în timp ce vreo 5 milioane sînt infectați. Dar au existat și cazuri mult mai serioase. Gripa spaniolă de după primul Război Mondial a ucis între 50 și 100 de milioane de pămînteni, 3-5% din populația Terrei, în doar 2 ani! Se estimează că numai în primele 25 de săptămîni au murit vreo 25 de milioane de oameni, cam cît au murit de HIV/SIDA în 25 de ani! Și, dacă majoritatea gripelor au ca victime copiii foarte mici sau bătrînii foarte… foarte bătrîni, peste 50% dintre victimele gripei spaniole au fost tineri între 20 și 40 de ani.
Din fericire, deși au mai existat epidemii mai afurisite, nu am mai avut ghinionul din 1918. Din nefericire, virusul gripei se schimbă de la an la an, iar asta ridică ceva probleme pentru cea mai eficientă armă de luptă împotriva lui, vaccinul antigripal.
Da, dintre tot ce avem, vaccinul este de departe cea mai ascuțită armă. Nu doar că îți oferă ție protecție, dar reduce și șansele să transmiți virusul mai departe. Așa că e imperios necesar ca, odată cu sfîrșitul sezonului estival și începutul celui gripal, cît mai multă lume să ajungă la vaccinare antigripală. Dar asta nu e tot: în fiecare an, experții OMS anticipează care tulpini de virus vor deveni dominante în acel sezon iar vaccinul antigripal (în general un vaccin trivalent) din anul respectiv este conceput înpotriva acelor tulpini. Însă virușii responsabili cu gripa sînt extrem de dinamici, se modifică anual, iar vaccinul antigripal este doar parțial eficient, în funcție de cît de mult seamănă infractorul de azi cu cel de antan. Pentru că anticorpii care alertează sistemul imunitar de prezența dușmanului recunosc anumite părți din virus, care se pot modifica de la an la an. Iar asta îi face mult mai ineficienți dacă virusul suferă mutații.
Așadar ce ne-ar trebui ar fi un vaccin “unic”, capabil să lovească în același timp în mai multe tipuri de virus, tocmai pentru a ține cont de variabilitatea asta.
Dacă aș fi de la Apple, acum aș spune “aha, but there’s an app for that!”. Dar nu sînt, așa că doar zic “there’s a research for that!”. Da, există o echipă de cercetători, la McMaster University, care studiază exact modul în care un vaccin ar putea ataca mai multe tulpini de virus gripal.
Ei au descoperit o clasă de anticorpi care, practic, antrenează sistemul imunitar să recunoască o parte a virusului care nu suferă modificări sezoniere. Iar asta ar însemna un singur vaccin, o singură dată, care ar oferi protecție împotriva tuturor HxNx-urilor (că așa identifică medicii tulpinile). Coordonatorul studiului crede că, în cinci ani, am putea avea un vaccin antigripal universal. Și atunci gripa ar avea șanse foarte mari să intre pe lista bolilor de care omenirea a scăpat. Mă rog, după ce reușim să-i convingem pe anti-vaxeri să revină la sentimente mai bune față de știință.
Text apărut în Cațavencii din 19 octombrie 2016.
2 comments
droid04
November 7, 2016 at 14:06 (UTC 3) Link to this comment
1. S-o crezi tu! Cu anti-vaxerii astia nu o sa apucam ziua aia.
2. asa nu se deschide drumul spre acel super virus gripal imun la toate antiviralele ?
Tata Uraniu
November 7, 2016 at 15:51 (UTC 3) Link to this comment
Nope, pentru că, aparent, după mai multe generații virușii nu se adaptează.