«

»

Mar 14 2016

Ura, ura, e ziua numărului π!

Anul trecut, ziua pi (3.14, paișpe martie în scrierea americană a datei) a fost o zi mare, pentru că se potriveau mai multe zecimale: pe 3.14.15 la ora 9:26:53, aveam deja mai multe zecimale ale numărului π decît știu cei mai mulți dintre oameni.

Pi_pie2 Anul ăsta iar e o zi specială: 3.14.16 este ziua lui π rotunjit. Și ne dăm atîta peste cap cu asta nu pentru că n-am avea destule sărbători legale, ci pentru că π este chiar un număr al naibii de important. Este definit ca raportul dintre circumferința și diametrul unui cerc. Și pentru că definiția are de-a face cu cercul, apare în natură în foarte multe feluri, deși e o constantă matematică, nu fizică. Îl regăsim în cosmologie, în termodinamică, mecanică, magnetism, în mecanica cuantică… Adică și în chimie și biologie. 😛

Deși cele mai vechi scrieri despre numărul ăsta datează din vechiul Babilon, între 1900 și 1600 î.Ch., primul algoritm riguros de calcul al lui π aparține lui Arhimede (da, da, ăla cu “evrika!”) pe la 250 î.Ch. Dar numele de π l-a primit de la matematicianul englez William Jones în 1706.

einsteinAnul ăsta vă aduc o listă cu niște curiozități despre numărul π. Una dintre ele e și faptul că azi (3.14) e ziua lui Einstein, care împlinește frumoasa vîrstă de 137 de ani. Să vezi cum o să fie cînd o să împlinească 314 primăveri!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450