«

»

Dec 19 2016

De ce avem ochii colorați diferit?

161130-paunȘtiți care-i asemănarea dintre ochii voștri și cozile păunilor? Nici unii, nici celelalte nu își iau culorile din pigmenți. Da, nici ochii și nici penele n-au pigmenți verzi sau albaștri în componență. Totul este rezultatul unui singur pigment (mă rog, în cazul ochilor mai apare unul, mai puțin frecvent) și/sau a structurilor microscopice care reflectă diverse culori. Procesul se numește “colorație structurală” și e frecvent întîlnit în natură: și culorile peștilor și ale fluturilor se formează așa, prin interferență și reflecții diferențiate.

161130-culoarea-ochilorÎn principiu, culorile ochilor, de la albastru-deschis la aproape-negru, se datorează concentrației diferite unui pigment maro, melanina, în cele două “straturi” ale irisului: stratul posterior, pe nume epiteliu, și cel anterior, stroma.

161130-brown-eyeMarea majoritate a ochilor umani sînt maro-închis/negri. Iar asta se întîmplă pentru că atît în stroma, cît și în epiteliu, găsim o concentrație relativ mare de melanină, care absoarbe aproape toată lumina incidentă. Prin urmare, ochii vor părea maro, întunecați, ba uneori aproape negri.

161130-amber-eyeAproape similari în compoziție sînt ochii chihlimbarii/aurii. Sînt ușor de confundat cu ochii căprui, dar diferiți de ăștia, nu la fel de schimbători în nuanțe și, de altfel, nițel mai aurii/arămii. E din cauza unui pigment galben în stroma, pe nume lipochroma.

161130-blue-eyeCel mai interesant se formează culoarea ochilor albaștri: ăștia au destul de multă melanină în epiteliu, dar sînt aproape transparenți în stratul anterior, stroma. Deci lumina este împrăștiată, cînd intră, cam în același fel în care e împrăștiată în atmosferă, lungimile de undă scurte (adică albastrul) mai puternic. Practic, ochii albaștri sînt așa din același motiv pentru care cerul e albastru. Și tot asta face ca albastrul ochilor să varieze în funcție de lumina care cade pe ei.

161130-gray-eyeOchii gri sînt foarte asemănători cu cei albaștri, doar că au depozite mai mari de colagen în stroma, iar lumina reflectată se împrăștie nițel altfel decît lumina albastră pe cer. E, mai degrabă, similar cu felul în care norii încărcați cu picături mari de apă apar mai întunecați și gri.

161130-green-eyeOchii verzi sînt, la rîndul lor, rezultatul prezenței scăzute/moderate a pigmenților melanină și lipochroma în stromă, combinată cu albastrul dat de împrăștierea Raleigh întîlnită la cer și la ochii albaștri.

161130-hazel-eyeNe-au mai rămas ochii căprui, și ei efectul unei combinații între cantitatea medie de melanină din stroma și împrăștierea Raleigh. Ochii căprui uneori par că își schimbă culoarea de la maro la verde, în funcție de iluminare, iar uneori este posibil să formeze un iris multicolor: auriu/maro deschis lîngă pupilă și verde întunecat/aproape cărbune către exterior. Sau invers.

161130-baby-blue-eyeTot de la melanină și concentrația ei vine și explicația ochilor-albaștri-care-nu-rămîn-așa ai bebelușilor: la nou-născuți, stroma este aproape transparentă, deci ochii sînt ca cerul, iar pe măsură ce copilul crește, se depune melanină și se duce albastrul. Știu din experiență, așa am pățit și cu Mihaela, pisica noastră.

Text apărut în Cațavencii din 30 noiembrie 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450