«

»

Mar 11 2016

Trăim decenii de împliniri mărețe

Nu știu cum vă simțiți voi, dar eu mă entuziasmez zilnic tot citind despre ultimele noutăți din domeniul medical. Am impresia că trăim într-un timp al minunilor, fiecare zi aduce cîte o veste, care mai de care mai promițătoare. Da, ar fi genial ca descoperirile astea să ajungă și la cei mai chinuiți dintre oameni, dar sînt ferm convins că se va întîmpla, mai degrabă mai devreme decît mai tîrziu. Plus că sînt unele care deja le fac viața mult mai ușoară: surse de apă, de energie, căi de comunicare cu lumea… Dar asta e puțin altă discuție, azi vreau să vă povestesc doar despre niște pași înainte în medicină.

brain-control-fingers-2Ați auzit despre implantul cerebral care permite amputaților să miște individual degetele de pe proteze doar cu puterea gîndului? Da, cercetătorii de la Johns Hopkins University au reușit să creeze un divais care, implantat în creier, reacționează (fără nici un fel de antrenament!) la comenzile mentale de a mișca, pe rînd și separat, degetele unei proteze. Deja “puterea gîndului” făcuse posibilă mișcarea tuturor degetelor, simultan, dar aici e vorba de mișcat unul cîte unul.

stentrodeÎntre timp, DARPA (Direcția de cercetări a armatei americane, cum ar fi) a finanțat un studiu al University of Melbourne în care s-a reușit introducerea în creier a unui dispozitiv tot destinat controlului mental al protezelor, însă de data asta treaba s-a făcut fără operație pe creier. Este vorba despre o jucărică precum un stent (ăla de se bagă în vasele de sînge ca să le susțină pereții) doar că ăsta are electrozi pe el. Cercetătorii îi spun “stentrod”. Se bagă printr-un vas de sînge din gît și ajunge la creier fără să-i mai spargi omului țeasta.

mini-brainsStăm tot la creier, dar de data asta e o știre care va produce mii de șomeri: tot la Johns Hopkins University, la Bloomberg School of Public Health, cercetătorii au creat mini-creiere făcute din celule și neuroni umani. Iar cei care vor intra în șomaj sînt șoarecii de laborator, desigur. Mini-creierele sînt cam cît o musculiță, dar prezintă caracteristicile creierelor noastre și vor fi perfecte pentru testarea de medicamente. Vor putea fi produse în masă și sînt standardizate, ceea ce contează enorm pentru studiile de laborator care necesită creiere active biologic. Sînt făcute din celule stem reprogramate din celule de piele, pot fi custom-made, pentru a studia boli neurologice anume, manifestă comunicare electrofiziologică spontană și chiar mielinizează axonii, just like the real thing. Sînt și mai bune, pentru că noi nu sîntem niște șoareci-gigant, în așa fel încît rezultatele experimentelor cu ei să se potrivească perfect. Deci șoarecii-șomeri pot răsufla ușurați.

ureche 3dLa Wake Forest Institute for Regenerative Medicine, cercetătorii au folosit un printer 3D pentru a produce urechi, mușchi și oase umane din celule vii. Pînă acum se mai printaseră organoide, mini-creiere sau mini-rinichi, pentru cercetări. Dar acum printerele 3D vor putea fi folosite pentru a obține “piese” pentru transplanturi, produse chiar cu materialul clientului. Celulele umane sînt amestecate cu plastic special și geluri care dau structura și care, o dată efectuat transplantul, se dizolvă, lăsînd doar celulele vii.

Ultima e și cea mai tare (de-aia am lăsat-o pentru la final). Ați auzit, deja, la știri despre succesul uriaș al unor cercetători de la Fred Hutchinson Cancer Research Center, în Seattle. Ei au folosit limfocite T modificate genetic pentru a ataca agresiv celulele canceroase și au reușit să ducă la remisie totală în 94% dintre pacienții suferind de leucemie terminală din studiul lor. Este începutul sfîrșitului pentru cea mai sinistră dintre bolile care bîntuie omenirea.

 

Și toate știrile astea au venit doar în ultima lună. Vă spun, sîntem martorii unei revoluții.

Text apărut în Cațavencii din 24 februarie 2016.

6 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. laur

  How awkward is reading this when you just came from a funeral caused by leukemia. . Tot ce sper e sa grăbească ritmul, pe cât posibil 🙂

  1. Tata Uraniu

   🙁 awkward, indeed. Sorry! oricum, să știi că ritmul a crescut dramatic în ultimii ani. Avem noi doar ghinion că sîntem în Ro.

 2. Ispas Florin

  Bun, bun dar ce se inampla cu mafia medicamentelor daca se produc toate astea? Ma refer desigur la acel profit al durerii obtinut de marile concerne farmaceutice.

  1. Tata Uraniu

   Nu sînt, oare, două chestii complet diferite? ce-are a face coada vacii cu ștampila prefecturii? profitul ăla e același ca la companiile petroliere, din electricitate… e fix aceeași idee. că nu e OK e cu totul altă discuție decît ce spun eu. Și nu privește știința, ci pe oameni.

 3. Lucian

  Divais? Serios…

  1. Tata Uraniu

   de miștocăreală ați auzit? dâcît întreb…

 1. Simona Tache - Oscarul la categoria "Cel mai prost om de pe Facebook" - Simona Tache

  […] P.S. Articolul despre știrile revoluționare din medicină era ăsta. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450