«

»

Jul 25 2016

Medicina viitorului e lîngă noi

Cam din trei în trei săptămîni trebuie să fac aici o trecere în revistă a minunilor care s-au întîmplat în medicină. Lucrurile evoluează cu o viteză incredibilă, iar veștile bune curg una după alta. Sîntem atît de aproape de punctul ăla în care omenirea va ști să trateze tot ce ne dobora pînă acum!

160629 immunotherapy*Recent s-a inventat o nouă tehnologie revoluționară, CRISPR/CAS9, prin care modificările genetice se pot face extrem de precis. Este un fel de foarfece special, care taie și înlocuiește cîte o secvență genetică pe lanțul de ADN, în așa fel încît se face posibilă exprimarea unei anumite proteine sau blocarea unei gene anume. Prin utilizarea CRISPR, modificările genetice ating o precizie absolut fascinantă. Ei bine, tocmai a fost aprobată (de către National Institute of Health) utilizarea acestei tehnologii pe oameni, în lupta împotriva cancerului. Totul pleacă de la o abordare nouă a tratării cancerului, prin imunoterapie, adică stimularea propriului sistem imunitar pentru a lupta cu boala. Ideea doctorilor este să modifice limfocitele T (vînătorii de intruși din sînge) în trei feluri: în primul rînd, li se va adăuga o genă care sintetizează o proteină ce le permite identificarea și targetarea celulelor canceroase. În al doilea rînd, celulele T vor fi modificate pentru a nu mai produce o altă proteină care le inhibă identificarea/targetarea celulelor bolnave. Și în al treilea rînd, limfocitele T vor fi modificate în așa fel încît să nu mai producă o a treia proteină, care e ca un fel de insignă de șerif: le identifică drept limfocite T, iar celulele canceroase văd asta și le blochează. Acum, fără insignă, limfocitele vor fi “undercover” și vor reuși să atace mai cu succes celulele bolnave. Este un moment istoric, unul dintre primii pași prin care noi înșine vom deveni organisme modificate genetic, pentru a ni se salva viața.

160629 hiv vaccine* Vara viitoare vor începe testele umane cu un nou vaccin anti-HIV. Ce e special cu acest vaccin e faptul că nu se va folosi o versiune mai slabă a virusului HIV, ca la toate vaccinurile, ci un alt virus, cytomegalovirus (CMV), un tip de virus herpetic ce infectează anual între 50 și 70 de milioane de americani fără a provoca herpes. CMV va avea bucăți de HIV, iar anticorpii vor detecta aceste bucăți și vor învăța să lupte împotriva virusului HIV. Pînă acum s-au făcut teste pe macaci rhesus cu virusul simian al imunodeficienței (SIV), o rudă a lui HIV, cu o rată de succes uriașă, de vreo 60%. Vă dați seama, la așa o combinație între vaccinuri și modificări genetice, conspiraționiștii vor da petrecere! Cu tichiuțe de folie alimentară, desigur, să se ferească de chemtrails.

160629 NMN*Încă una și mă duc: luna viitoare vor începe testele pe pacienți umani cu o chestie numită nicotinamide mononucleotide (NMN, cred că la noi s-ar traduce mono-nucleotidă nicotinamidă). E o substanță foarte promițătoare anti-îmbătrînire, testele pe șoareci au arătat inversarea semnelor de îmbătrînire cum ar fi scăderea acuității vizuale, modificarea metabolismului și creșterea intoleranței la glucoză. Ideea este că NMN stimulează producția de de sirtuine, o clasă de proteine care sînt tot mai puțin produse pe măsură ce îmbătrînim. Ăsta este motivul pentru care NMN nu lucrează doar la exterior, precum o cremă cosmetică, ci are efecte și în interiorul organismului.

Vă dați seama? Bătrîni și sănătoși, ce-o să ne mai distrăm la vot…

Publicat în Cațavencii din 29 iunie 2016.

6 comments

Skip to comment form

 1. andu YY

  e îmbucurător ce de oameni deștepți pe planeta asta, nu numai fotbaliști…
  de ce nu s-ar face campionatul mondial al ingineriei genetice, cu cluburi si salarii astronomice?

  PS Random quote pop -up now e *zero absolut e cool* 😀 😀 😀 😀
  adică nici asta nu e nouă? de atâta vreme de când le citesc si nu am dat de ea!

  1. Deaddy

   Pentru ca nu plateste nimeni bilet la asta, de unde salarii astronomice? Hmm… salariile astronomice sunt pt fotbalisti, probabil pt astronomi sunt salariile fotbalistice!

  2. Tata Uraniu

   zero is absolutely cool? haha, cool 😀

 2. andu YY

  pai sa plătim bilete
  eu as plăti sa vad cum muta o secvență de la o gena la alta în mijlocul unui stadion cu un microscop gigantic

 3. andu YY

  salarii fotbalistice 😀 😀 😀 😀 😀

  1. Tata Uraniu

   salarii de geneticieni 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450