«

»

Feb 09 2016

Vata de zahăr și capilarele, oregano și vacile, dialectele lupilor – sau cîteva știri proaspete din știință

Mașinile de vată de zahăr ar putea să ne învețe cum se fac organe artificiale

cotton candyInginerii de la Vanderbilt University au reușit să creeze, cu ajutorul unei mașini de vată de zahăr modificate, rețele care imită sistemul de vase capilare din corpul uman. Și au arătat că aceste rețele tridimensionale pot întreține viața celulelor într-o matrice tridimensională (rețelele de capilare crescute pînă acum erau doar 2D). Acum se vor putea crește mai ușor plămîni, rinichi, ficat și alte alea. Vatăăă de capilare aveeeem!

 

Oregano va fi folosit pentru a reduce emisiile de metan din rîgîiturile vacilor

Că tot vorbim atîta de metode de ținere sub control a încălzirii globale, cercetătorii de la Aarhus University, împreună cu Organic Denmark, dezvoltă un proiect pentru a reduce emisiile de metan ale vacilor cu vreo 25%. Metanul e un gaz tare păcătos (de vreo douăzeci și ceva de ori mai “de seră” decît CO2). Adăugarea de grăsimi sau nitrați la hrana vacilor reduce emisia de metan, dar soluțiile astea nu sînt bune pentru producătorii de lapte organic. Iar oregano este un reductor natural al metanului din rumenul vacilor, e un proiect care promite.

Lupii urlă în dialecte

wolf howlCel mai amplu studiu cantitativ al urletului lupilor, efectuat la Cambridge University, a definește tipuri diferite de urlete și a descoperit că speciile canide și subspeciile de lup folosesc aceste urlete diferențiat, ca pe un fel de “dialecte”. Cercetătorii spun că acest studiu ar putea ajuta în eforturile de conservare a speciei și că ar putea arunca o lumină chiar și asupra celor mai timpurii evoluții ale folosirii limbajului de către om.

 

Chinezii tocmai au bătut recordul de săptămîna trecută al nemților

Institute of Plasma Physics- Chinese Academy of Sciences

Săptămîna trecută cercetătorii germani au reușit să înfierbînte hidrogen la vreo 80 de milioane de grade Celsius, și au menținut plasma astfel creată timp de un sfert de secundă. E o chestie uriașă în drumul spre realizarea fuziunii controlate, care practic ne-ar oferi energia cvasi-nelimitată a Soarelui. Ei bine, chinezii au anunțat zilele trecute una cu muuult mai tare: au reușit să creeze plasmă la 50 de milioane de grade, pe care au păstrat-o 102 secunde! Hai, că în cîteva zeci de ani, problemele energetice ale omenirii vor dispărea cu totul. Dacă n-o face chiar omenirea între timp.

Un simplu test de sînge ar putea identifica 5 tipuri diferite de cancer

blood-testCercetătorii de la National Cancer Institute din cadrul National Institutes of Health (în Statele Unite) au identificat o semnătură surpinzătoare în ADN-ul tumorilor, semnătură care apare în cinci tipuri de cancer (colon, plămîni, sîn, stomac și de endometru). Există dovezi că această semnătură ar apărea și la alte tipuri de cancer, dar cercetările sînt încă în desfășurare. Semnătura specifică apare dintr-o modificare chimică a ADN-ului numită metilare, care poate controla exprimarea unei gene exact ca un dimmer ce modifică strălucirea unui bec. Cercetătorii au identificat niveluri ridicate de metilare în jurul unei gene doar în cazul tumorilor, mai precis au descoperit metilarea la 15 tipuri de cancer din 13 organe diferite. Ei speră că s-ar putea construi un test de sînge pe baza acestui biomarker tumoral, test care ar putea detecta cancerurile în fază timpurie, cînd tratamentul este cel mai eficient. Cum se spunea și în jurnalele despre răufăcători, “cercetările continuă”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: