«

»

Feb 05 2015

Legătura dintre vin şi astronomie

Dacă spun “cea mai veche meserie din lume”, cumva mă îndoiesc că vă gîndiţi la astronomie. Nici eu n-aş fi făcut-o. Şi pe bună dreptate: n-o fi fost cea mai veche meserie, dar e acolo, sus, unde social media expert nu va fi niciodată. Pentru că din cele mai vechi timpuri (ah, ce-mi place vorba asta) oamenii au ridicat ochii către stele. Fie şi ca să termine pocalul de vin. Că despre asta e vorba: cea mai veche dovadă că grecii aveau habar despre constelaţii vine de pe o cupă cu vin. Cu două toarte, pentru că, iarăşi, din cele mai vechi timpuri se ştia ce se întîmplă, de la un punct încolo, dacă manevrezi pahare cu o singură mînă.

Se cunosc multe, de fapt, despre astronomia vechilor greci. Mai ales din literatură, cum ar fi Phaenomena, a lui Aratus din Soli. Staţi liniştiţi, nici eu n-am auzit pînă curînd deste omul (sau poemul) ăsta, doar o fac pe interesantul. Dar literatura despre astronomie este relativ recentă, datează de prin secolele IV-III înaintea erei noastre (cum se spunea cînd Moş Gerilă îl înlocuise pe Moş Crăciun). Pentru a afla despre astronomia mai veche a grecilor, singura variantă este să căutăm cioburi şi oale sparte.

sf 141126Ei, exista de multă vreme, într-un muzeu din Grecia, un skyphos cu nişte animale pe el. Staţi liniştiţi, iar o fac pe interesantul, un skyphos este, practic, o cupă pentru vin. Cu două toarte, v-am zis că ăştia nu se încurcau. Dar recent cineva a sesizat o problemă. Pe skyphos-ul respectiv apar aşa: un taur, un şarpe, un iepure (sau cîine mic, juriul n-a decis încă), un cîine mare, un scorpion, un delfin şi un leu. Sînt, deja, mai multe animale decît e nevoie pentru două bancuri (“Un iepure, un delfin şi un leu intră într-un bar…”). Şi, deşi mai există scene de vînătoare pe alte cupe de vin (probabil aşa au apărut şi exagerările pescarilor, la băutele cu prietenii), asocierea acestor animale e din cale-afară de ciudată. Mai ales delfinul ăla ridică multe semne de întrebare. Asta, dacă ar fi fost scenă de vînătoare, adică pe pămînt. Dacă, pe de altă parte, ar fi fost pe cer, dacă animalele sînt, de fapt, constelaţii, delfinul se explică uşor. Cum, de altfel, se explică şi celelalte animale, există cîte o constelaţie pentru fiecare. Şi pentru iepure, şi pentru cîine mic.

Am uitat să vă spun, skyphos-ul e de prin secolul VI (î.e.n., desigur), adică două sute de ani înainte de Pericle. Asta ne dovedeşte că, încă din cele mai vechi timpuri, omul a ştiut să îmbine utilul cu plăcutul. Da, cică vinul roşu are resveratrol, e foarte util pentru sănătate. Iar cerul de noapte fără luminile oraşului trebuie să fi fost ceva deosebit de plăcut de privit, mai ales cu un skyphos plin alături.

Şi închei cu cuvintele unui filozof celebru, “Două lucruri îmi umplu sufletul cu mereu nouă şi crescîndă admiraţie: cerul înstelat deasupra mea şi vinul ăsta, îmi mai turnaţi un picuţ, vă rog? Hîc!”. Cum, nu aşa era?

Text apărut în Cațavencii din 14 noiembrie 2014.

2 comments

 1. Cristi

  Nenea Kant cunostea grecii, bre, taica Uraniu. Zici ca nu se temea de darul lor, baubil din skypos? Daca spusesi talica…ma intrebai si eu… 🙂 Alta e ideea: noua cine o sa ne descifreze obiceiurile ? Sunt curios cum ar arata o lucrare, de doctorat (neplagiata :D) de prin 2150. Cum or sa ne descrie? Betivi sau…the rest is silence?

 2. marius sacalos

  Dupa cum se stie, Grecii , din cele mai vechi timpuri, au fost iubitori de libertate. Niciodata nu le-a placut ca FMI sa le deseneze istoria. Ei, din vechime inca au urat zona EURO. Au acceptat bani imprumut doar ca sa le faca in ciuda la Germani – dusmanii lor de moarte, dupa Persi.
  Dar grecul de rand, cel mai mult si mai mult a urat sa fie cicalit de nevasta. Eroii greci din Eliada nu mergeau la munca ziua deoarece era prea cald. Seara, cand se facea racoare nevestele le ziceu: acum e timpul sa mergeti sa mulgeti caprele, sa culegeti maslinele!. Iar eroul grec raspundea: nu fi stupida, acum e momentul sa merg pe deal si sa admir cerul!

  Asa ca baietii mergeau la baute pana dimineata. Vinul grecesc este grozav, va asigur!

  Dimineata nevasta eroului grec il lua la intrebari: iarasi ai fost la baute puturosule! Nu ma mintii ca te vad cu skyposul in mana!

  Iar eroul grec ii dadea replica: nu fi tunta tu nevasta! Asta nu-i scypos. E un astrolab pe care am desenat toate consteletiile! Daca nu crezi, intreab-o pe Netty Sandu. Sa mor io!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450