«

»

Jul 17 2014

Laseri, frate!

laser 1*De fapt, uite o expresie care va dispărea în următoarele două-trei generaţii. Se vor uita nepoţii nepoţilor voştri la voi (da, o să trăim atît de mult, şi medicina face progrese) şi vă vor întreba:”Telegraf? WTF is that?”. Pentru că, uite, NASA tocmai a făcut o agerime care să vă facă de rîs wifi-ul, chit că sîntem pe locul trei în lume la viteza de download. Păi, ce au făcut? Au pus băieţii (şi fetele!) un laser pe Staţia Spaţială Internaţională. Şi l-au pus să transmită un filmuleţ (numit “Hello world”, cum altfel?) de-acolo, de sus, pînă pînă la o staţie de recepţie de pe lîngă Los Angeles, pe calea luminii. Au reuşit, că sînt băieţi (şi fete) deştepţi(/-e) şi au obţinut o viteză de download de 50 MB pe secundă. Adică filmuleţul de care pomeneam a fost descărcat în 3,5 secunde, chestie care ar fi durat peste 10 minute dacă era transmis pe cale radio, ca pînă acum. Vă daţi seama cît de ţintită trebuie să fi fost raza laser? Cei de la NASA spun că minunea e comparabilă cu a îndrepta un laser de la zece metri pe un capăt de fir de păr al unui om în mişcare. Sau, mă rog, pentru microbiştii noştri, ca şi cum ai ţinti cu laserul în ochiul stîng al lui Messi, în timp ce omul aleargă. Ţe preţizie!

laser 2*Şi dacă tot vorbim de laser, frate, să coborîm niţel şi pe Pămînt, cu laseru-n braţe, desigur. Este vorba de o chestie care le va face viaţa mai uşoară nepoţilor voştri, de data asta. Pentru voi e prea tîrziu. Mai ales dacă aţi renunţat, deja (nu de bună voie, ştiu) la diverse măsele pentru a le înlocui cu lucruri care luminează-n discoteci. C-aşa v-a zis dentistul, că “aia e, trebuie scos şi punem unu’ fals în loc, doar 600 de euro, chilipir!”. Ei bine, v-a minţit. Cercetătorii de la Harvard au descoperit că dacă trag cu laserul de putere mică în dinţi stimulează celulele-şuşăsuşă de-acolo să producă dentină. Dentina este, în prezent, înlocuită cu toate materialele sintetice cu care vi se acoperă puţurile forate de bormaşinile alea îngrozitoare. Bine, ăştia de la Harvard au reuşit, deocamdată, să repare cariile şoriceilor, dar pasul pînă la oameni e mic, diferenţele-s minuscule. Pînă acum se reuşise chestia asta în laborator, dar acum au făcut-o direct în gura fiarei. Şi vă daţi seama ce înseamnă asta? Dacă au reuşit cu dinţi, mîine o vor face şi cu părul. Adio, implanturi, adio, tratamente de la teleshopping, în sfîrşit se va duce şi Trăstariu la frizer şi va ieşi cu ditamai pleata! Nu-i aşa că ştiinţa e grozavă?

Text apărut în Caţavencii din 11 iunie 2014.

2 comments

  1. corectura

    celule sușă mah. șușă e catzavenceala voastra

    1. Tata Uraniu

      haha, I stand corrected. Trebuia să spun io celule stem, că pe suşe-şuşe niciodată n-am fost prea sigur. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450