«

»

Jul 13 2016

Ferestre către creier

160713 Window-to-the-brainCercetătorii de la University of California in Riverside au mai făcut o nefăcută: au inventat un implant cranian transparent. Implantul oferă literalmente o “fereastră către creier” (așa se și cheamă proiectul) și va permite doctorilor efectuarea de tratamente minim-invazive, pe baza utilizării laserilor, asupra creierului. Implantul este destinat pacienților cu afecțiuni neurologice ce amenință viața, cum ar fi cancere cerebrale, accidentări traumatice, boli neurodegenerative și accidente vasculare.

Cele două studii publicate zilele trecute demonstrează atît biocompatibilitatea materialului folosit pentru implant cît și capacitatea de a rezista la infecțiile bacteriene.

Proiectul “Fereastră către Creier” este un parteneriat interdisciplinar dezvoltat de UCR și Centro de Investigación Científica y de Educación Superior de Ensenada (CICESE) din Mexic. Iar singurul rost al frazei ăsteia a fost să pot scrie “Centro de Investigacion…”. Ce vreți, am rămas marcat de Familia Bundy, mereu vreau să pronunț chestii lungi în spaniolă. :D

Totul a început cînd echipa de la Riverside a reușit să transparentizeze materialul numit YSZ (oxid de zirconiu stabilizat cu oxid de yttriu). YSZ e același produs folosit pentru implanturi de șold și coroane dentare. Dar de cînd cu transparența, cercetătorii speră să poată folosi tratamente cu laser oricînd pentru creierele pacienților, fără a mai fi nevoie de craniotomii, proceduri foarte invazive.

Mai multe detalii găsiți la sursă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: