«

»

Jun 03 2015

Ce mai fac cercetătorii

emdrive*Săptămîna trecută În martie, NASA tocmai a anunțat rezultate pozitive la testarea unui motor. Mare brînză! Păi, da, e uriașă brînza, pentru că motorul ăsta nu are nici un fel de combustibil extern. Doar ia energie și o convertește în radiații electromagnetice. Și dacă ar fi numai NASA, ar mai fi cum ar fi, n-ar fi nici prima, nici ultima eroare din știință. Dar se pare că și chinezii au testat un motoraș similar, care cică a dezvoltat suficient de mult impuls cît să poată fi folosit în dirijarea sateliților. Deja sînt trei testări separate ale acestui motor, căruia i se spune EmDrive. Bine, NASA a testat o variantă, numită motor Cannae, și a obținut doar niște miimi din impulsul obținut de chinezi, dar ideea e că, aparent, un motor pe bază de rezonanța microundelor într-o cavitate generează impuls. Aparent violînd legea conservării impulsului, și asta îi cam năucește pe savanți. Oricum, inventatorii motoarelor susțin că, de fapt, microundele ar interacționa cu plasma formată de particulele virtuale din vid. Sună complicat, pentru că este, și sună SF, pentru că pare. Așa că s-o mai lăsăm puțin în cercetare. Dar dacă motorul ăsta chiar funcționează, Star Trek e cu un pas mai aproape.

*Și dacă tot vorbim de Star Trek, energie și microunde, aflați că japonezii tocmai au reușit să transmită 1,8 kilowați prin aer, cu ajutorul microundelor, la 55 de metri. Pare puțin, dar nu e. Este primul pas din călătoria care va ajunge, la un moment dat, să ne livreze energie din spațiu, unde niște sateliți cu uriașe fotocelule vor culege lumina Soarelui și o vor transforma în energie.

Wine-Replace-Gym-669x480* Dar destul cu spațiul. Să mai vorbim și despre timp. Timpul vostru, care, în loc să fie petrecut la sală, ar putea fi petrecut mai plăcut, cu ajutorul vinului roșu. Da, da, niște cercetători canadieni au studiat problema și au tras concluzia că resveratrolul din vin are același efect cu exercițiul fizic intens. E drept, studiul s-a făcut pe șoareci, deocamdată, dar pariez că vor fi destui voluntari pentru testele pe oameni.

3030373-poster-p-1-hamsters-eating-pizza*Și tot cu exerciții la sală (mă rog, fără ele) și tot cu șoareci: La University of Southern California s-a descoperit un nou hormon care luptă împotriva îngrășării cauzate de o dietă cu multe grăsimi. Este vorba despre un hormon care lucrează la nivelul țesutului muscular, unde reface sensibilitatea la insulină, deci contraatacă efectele rezistenței la insulină induse de dietă și de vîrstă. N-are sens să intrăm în detalii, pentru că sînt complicate, dar ideea este că există o substanță pe care o poți lua și nu mai trebuie să mergi la sală după sărbătorile de iarnă. Combinați-o cu vinul roșu și veți fi mîndrul proprietar al unui corp de invidiat, cu efort minim și chiar cu efecte plăcute (la vinul roșu mă refer). E drept, și aici s-a lucrat doar pe șoareci, dar hei, viitorul e aproape! Și, în plus față de utilitatea majoră de mai sus, s-ar putea să-i ajute dramatic pe bolnavii de diabet. Dar asta e doar așa, un bonus.

*Mai am o știre despre oameni și șoareci: cercetătorii francezi (da, există și așa ceva) au reușit să implanteze amintiri false în mințile unor șoricei care dormeau. Wow! Deși se văd, în zare, beneficii legate de toate afecțiunile umane care implică memoria, eu nu mă pot gîndi decît la scenarii gen Total Recall sau Matrix. Am impresia că am ajuns să consum prea mult SF.

Text apărut în Cațavencii din 18 martie 2015

 

6 comments

Skip to comment form

  1. Catalin Sofronie

    La ce ne ajuta pe noi faptul ca ne implanteaza amintiri false?

    1. Tata Uraniu

      Da’ unde-am zis că ne ajută?

    2. pepeman

      Păi pe mine cred că m-ar ajuta să-mi amintesc cum am babardit-o pe Shakira, mi-aş lua de-o grijă.

      1. Unu-altu

        Jessuuus, tocmai ce ascultam melodia aia de Francis Cabrel cu Shakira si ma imaginam cu (pe) ea pe insula aia tropicala. Cred ca astia (extraterestrii??) fac experimente pe mine. Asta cu amintiri false e nimic. Sa vezi ce amintiri poti sa pierzi de la vreo 10-15 beri, mai ales acu ca-i cald afara. 😀

    3. Romanul

      Nu ne ajuta in mod direct descoperirea ca se pot implanta amintiri false.
      Dar o urmare a descoperirii ar putea fi in modificarea felului in care se judeca procesele bazate pe martori oculari (pe a caror capacitate de a-si “aminti” nu se va mai pune atat de mult accent, evitand astfel unele erori judiciare-da, exista studii care spun ca exista ceva oameni care si-au petrecut ani prin inchisori pe baza unor marturii ale unor martori ce si-au amintit chestii false).

      Plus ca putem intelege mai bine ca ne bazam prea mult doar pe anumite “simturi”.

  2. Florin

    Fara legatura cu postarea. dar sunt sigur iti va place 8)
    https://www.youtube.com/watch?v=BHIo6qwJarI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450