«

»

Feb 26 2014

Legătura ascunsă dintre ştiinţă, religie şi sex

Circulă de ani de zile o poveste drăguţă pe net şi m-am gîndit să v-o aduc şi vouă, în cazul în care aţi deschis Internetul ieri şi n-o ştiţi. Pe scurt, cică ar fi vorba despre o întrebare adevărată pusă la un parţial de chimie la University of Arizona, şi de un răspuns autentic dat de un student. Răspunsul ar fi fost atît de “profund” că proful a simţit nevoia să-l facă public, iar eu perpetuez adevărul sau, după caz, legenda urbană foarte haioasă.

Întrebarea din examen: Iadul este exoterm (dă căldură în exterior) sau endoterm (absoarbe căldură)?

Răspunsul de nota zece: În primul rînd trebuie să aflăm cum variază în timp masa Iadului. Deci trebuie să aflăm viteza cu care intră sufletele în iad şi viteza la care îl părăsesc, dar asta e puţin probabil. Cred că putem presupune liniştiţi că odată ce un suflet a ajuns în iad, nu-l va părăsi. Cît priveşte numărul de suflete care ajung acolo, hai să ne uităm la religiile lumii din ziua de azi. Majoritatea acestor religii susţin că dacă nu eşti membru al lor, vei ajunge în iad. Cum există mai multe astfel de religii şi cum oamenii nu aparţin la mai mult de o religie, putem considera că toate sufletele ajung în iad. Cu ratele curente ale natalităţii şi mortalităţii, ne putem aştepta ca numărul de suflete din Iad să crească exponenţial. Acum, să ne uităm la viteza modificării volumului iadului, pentru că legea lui Boyle spune că, pentru ca temperatura şi presiunea să rămînă constante, volumul iadului trebuie să crească proporţional cu numărul de suflete adăugate.

Aici apar două posibilităţi:

1. Dacă iadul creşte cu o viteză mai mică decît cea a intrării sufletelor în iad, atunci temperatura şi presiunea din iad vor creşte pînă cînd se dezlănţuie iadul pe pămînt.

2. Dacă iadul creşte cu o viteză mai mare decît cea a creşterii numărului de suflete, temperatura şi presiunea vor scădea pînă cînd iadul îngheaţă de tot.

Deci care variantă e corectă?

Cold-day-in-Hell-298x300Dacă acceptăm postulatul oferit mie de Teresa în primul an de facultate, că “o să fie o zi foarte friguroasă în iad înainte de a mă culca eu tu tine” şi ţinînd cont de faptul că m-am culcat cu ea aseară, atunci varianta corectă este numărul 2, astfel încît sînt sigur că iadul este exotermic şi deja a îngheţat de tot. Corolarul acestei teorii este că, dacă iadul a îngheţat de tot, nu mai primeşte suflete noi, deci s-a închis, prin urmare a rămas doar raiul, ceea ce demonstrează existenţa unei fiinţe divine. Ceea ce explică de ce, noaptea trecută, Teresa tot striga “Oh, Dumnezeule!”.

Mă rog, băiatul era la un examen de chimie. Drept care îl iertăm pentru confuzie: legea Boyle-Mariotte, la care face el referire, vorbeşte despre o cantitate fixă de gaz, la fel ca legea lui Charles şi legea Gay-Lussac. Asta la care se referă studentul e legea gazelor ideale. Altfel, bravo lui! Şi pentru răspuns, şi pentru Teresa. E o dovadă vie că există viaţă socială, ba chiar şi sex, şi dacă eşti tocilar.

Text apărut în Caţavencii din 19 februarie 2014.

2 comments

 1. deaddy

  ” E o dovadă vie că există viaţă socială, ba chiar şi sex, şi dacă eşti tocilar.” Nu mai era nevoie de nici o dovada, esti casatorit (sau ceva) cu Simona, mie imi pare ca sunteti deja doua dovezi vii. Poate pentru cine are nevoie de confirmare din trei surse. :P

 2. marius sacalos

  Este interesant subiectul, mai ales pentru un examen partzial. Evident insa, raspunsul nu poate fi decat filosofic deoarece nu stim daca Iadul:
  – este finit ori infinit?
  – se gaseste in Universul cunoscut de noi ori intr-un Univers paralel?
  – este localizat intr-o gaura neagra?
  – este cumva tocmai materia intunecata?

  Ceea ce stiu eu sigur, este faptul ca oricine ar fi administratorul Iadului, putzin ii pasa de incalzirea globala!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: