Pe scurt, dacă nu mai țineți minte din manualul de a zecea (cel din secolul trecut, cînd mai mergea și Tata Uraniu pe la școli, că manualele de acum sînt bune cel mult la făcut cornete pentru semințe), termodinamica se ocupă cu mișcarea energiei și explică cum energia produce mișcare. E una dintre științele apărute din nevoi practice: creșterea eficienței motoarelor.
Primul motor a fost construit de către Thomas Savery în 1697, dar termodinamica a fost prima dată formulată mai riguros de către Sadi Carnot (tac’sul termodinamicii, după cum îl privesc fizicienii moderni) în cartea lui din 1824, Reflecții asupra puterii motrice a focului.
Termodinamica se bazează pe trei legi, numite, cu rară inspirație, „legile I, II și III“. Prima este, probabil, și cea mai cunoscută: în orice sistem închis, energia se conservă. Legea a doua discută despre un concept pretențios, numit „entropie“, dar care, de fapt, este echivalent cu dezordinea. Ei, legea asta spune că dezordinea unui sistem izolat are tendința de a crește pînă atinge o valoare maximă. Cu alte cuvinte, o ceașcă spartă, după ce-a căzut de pe masă, nu se va ridica în veci la loc, lipindu-se singură. Iar legea a III-a susține că dezordinea unui sistem devine zero cînd se atinge temperatura de zero grade Kelvin (-273,15o C), dar că această temperatură nu se poate atinge niciodată.
Complicat, nu? Și nu ați văzut încă nici o ecuație. Nici nu veți vedea de la Tata Uraniu, care a citit ce a spus fizicianul Arnold Sommerfeld:
Termodinamica e un subiect ciudat. Prima dată cînd îl studiezi, nu înțelegi nimic. A doua oară crezi că îl înțelegi, cu excepția cîtorva puncte minore. A treia oară cînd îl studiezi, știi că nu înțelegi nimic, dar deja ești atît de obișnuit cu el, încît nu te mai deranjează.
Prin urmare, mai degrabă vă arată el versiunea celebrului poet beatnik Allen Ginsberg:
Prima lege: Nu poți să cîștigi.
Legea a doua: Nu poți nici măcar să faci remiză.
Legea a treia: Și nici măcar nu poți ieși din joc.
Remarcabil de precis formulate astfel, cele trei legi se aplică nu doar termodinamicii, dar și diverselor aspecte ale vieții. Păi, uite, par egzamplu, afecțiunea de liderită a lui Geoană este un caz perfect de studiu. S-a zbătut omul de prin ’95 să devină și el ceva important, indiferent cine era la putere. S-a spălat pe mîini de Iliescu, l-a pus Constantinescu ambasador la Washington, a cîștigat Iliescu din nou, iar s-a spălat Geoană pe mîini, a ajuns ministru de externe, apoi șef al partidului. Ei, și din poziția asta, oricît s-a agitat, n-a cîștigat niciodată, nimic: nici primărie, nici locale, nici parlamentare, nici prezidențiale. A crezut că poate să facă remiză, că tehnocrația lui (acceptabilă) îi contrabalansează politichia (lamentabilă) și rămîne măcar în PSD-ul lui fruntaș. Nici asta nu i-a mers. Iar mai nou, nu poate nici măcar să plece acasă, pe motiv că n-o să mai aibă unde. Și dacă tot e să rămînă fără casă, păstrează singurul lucru pe care-l mai are: scaunul de șef al senatului.
Mă rog, există și excepții de la regulile astea (și vă invit să le descoperiți), dar le va veni și lor natura de hac. Pentru că unde-i lege termodinamică nu-i tocmeală, decît pentru o perioadă de timp limitată.
6 comments
Skip to comment form ↓
dijma rescu
November 22, 2011 at 20:41 (UTC 2) Link to this comment
Din pacate,din ’89 si pina acum politicienii romani s-au conformat legii cum ca “nimic nu se pierde,totul se conserva”.Si asa ,”conservatii” au ajuns “baroni locali”,in Parlament si la Palatul Victoria.
Tata Uraniu
November 22, 2011 at 21:44 (UTC 2) Link to this comment
Corect. Da’ cum ziceam, they can fool some of us all the time, or all of us some of the time, but they can’t fool all of us, all the time. Cu alte cuvinte, și termodinamica are toleranța ei. Din păcate, aparent mai mică decît a votanților.
Civilizatu'
November 22, 2011 at 22:15 (UTC 2) Link to this comment
Nea taticu’ Uraniu,apropo de termodinamica,ia viziteaza matale
http://www.minicastings.com/stirlingenginesallengines-c-149_160.html
asa ca sa te bucuri de priveliste si sa te oftici de preturi…… 😐
Tata Uraniu
November 22, 2011 at 22:31 (UTC 2) Link to this comment
How cool is that? da’ mamă, cît costăăă!
Mostrofontz
November 24, 2011 at 14:19 (UTC 2) Link to this comment
Uau, doua post-uri unu’ dupa altu’?!? Sa intelegem ca ai terminat treaba?
Io am cam avut treaba, si n-am prea avut timp de scris, da’ acuma voiam sa-ti zic ca la capitolul “politicienii si termodinamica” poti s-o bagi si p-aia cu “iarna nu-i ca vara”.
Tata Uraniu
November 24, 2011 at 16:11 (UTC 2) Link to this comment
😆
vezi că-s trei. și în plus, toate posturile-s unul după altul, nu? nu-i vorba de treabă, că o terminasem de ceva vreme, e un fel de spleen de toamnă care mă face să citesc mai mult și să scriu mai puțin. Da’ încerc să nu mă las foarte tare pe tînjeală.