«

»

Sep 18 2013

M-am născut în Remenia

Dacă aţi avut ocazia să faceţi vreun RMN, sigur aţi remarcat şi v-aţi întrebat de ce se întîmplă două chestii. Prima e faptul că vă dezbracă de orice metal înainte de scanare, şi că sînt extrem de insistenţi vizavi de orice fel de implanturi aţi putea avea. Sau (situaţia e mai frecventă decît vă închipuiţi, cel puţin în America) dacă aveţi alice/schije oriunde în corp, RMN-ul nu-i de voi. A doua sînt nişte zgomote înfiorătoare şi repetitive pe care le auziţi cît staţi în tubul ăla. Vă pun ei căşti, dar parcă ar ajuta mai mult dacă ar băga şi ceva muzică. Orice, numai Chirilă să nu fie. Deci, de ce se întîmplă toate astea?

* Mai întîi, metalele: n-ar trebui să spun mai mult decît să vă uitaţi la filmuleţul ăsta:

 

Dar o să spun, totuşi, mai mult: Piesa centrală a unei maşini de RMN e un magnet gigantic şi foarte puternic. De vreo 60.000 de ori mai puternic decît cîmpul magnetic terestru. Prin urmare, orice metal feromagnetic care ar putea să fi ajuns în componenţa corpului vostru vă face inapţi pentru serviciul remenistic. Atenţie, periculoase sînt doar metalele feromagnetice (ălea care se lipesc de magneţi cînd vă jucaţi cu ele). Dacă aveţi un implant de şold, de exemplu, e făcut din titan şi metalul ăsta nu e atras de magneţi, deci în principiu e mai OK. Dar oricum trebuie să-i spuneţi operatorului maşinii, just in case. La fel e cazul plombelor: cîtă vreme n-aveţi dinţi de fier, literalmente, e în regulă. Iar eu suspectez că, relativ curînd, cam toate protezele/implanturile/maşinăriile pe care le vom avea prin corp vor fi făcute din plastic sau chiar crescute din propriile voastre celule-şuşă, deci nu vom mai avea nici un fel de problemă.

MRI1

*Faza cu zgomotul: cînd se porneşte maşinăria, începe şi o cacofonie uriaşă cu pocnete, piuituri, ciripeli şi păcăneli, într-o oarecare ordine. Adică întîi sînt pocnete, apoi piuituri… v-aţi prins voi. Şi stai şi te întrebi: băi, au fost ăştia atît de deştepţi să construiască o maşinărie care se uită la orientarea în cîmp magnetic a atomilor de hidrogen din corpul nostru, atît de detaliată încît fac hărţi cu asta şi ne zic ce e bine şi ce-i rău, şi nu-s în stare s-o antifoneze ca lumea? Ei bine, nu, dar au motive. În interiorul electromagneţilor mari, “principali” să le zicem, există nişte bobine care se cheamă “de gradient”: ăstea produc un cîmp magnetic variabil spaţial, încît noi să putem spune clar unde era atomul ăla de hidrogen la care tocmai ne uitam. Pornirea şi oprirea cîmpurilor de gradient duc la o modificare a forţei Lorentz asupra bobinelor de gradient, ceea ce provoacă nişte contracţii/expansiuni mici-mici ale bobinelor. Asta se întîmplă cu o frecvenţă din intervalul audibil, deci rezultă nişte vibraţii imposibil de ratat. Apropo: dacă n-aţi avea căşti, nivelul de zgomot e ca la un concert rock: 120 de decibeli. Parcă văd că ajungem să ne mulţumim cu nişte Chirilă în căştile alea!

Text apărut în Caţavencii din 4 septembrie 2013.

5 comments

Skip to comment form

 1. Bogdan

  Deci m-ai păcălit la magazinul de bijuterii de unde am cumpărat verigheta… că mie imi pulsa pe deget….
  Oare nu dau de la RMN un certificat care să ateste că verigheta are și fier prin ea? :mrgreen:

  1. Bogdan

   * ”m-au” voiam să scriu! 😮 ochelarii ăștia…

 2. Tata Uraniu

  😀 teoretic, la RMN e voie cu verigheta, da’ uite, mai sînt şi surprize din astea…

 3. Dorus

  La nemti te intreaba daca vrei cu muzica, si iti si pun, dar tot nu scapi de pocnitori, se aud din plin.

 4. madlenec

  Interesante detalii, chiar ma intrebam de natura zgomotelor! Fac unul la interval de doi ani si ma gandesc mereu ca tocmai de panica sa nu apas botonul de panica o sa-l apas 🙂
  La ultimul m-am calmat cu gandul ca asa o fi si intr-o capsula spatiala (ca tot sunt cu sf-ul la partea de lectura).
  Trebuie sa fii tare, Zoe, asa-mi ziceam 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450