«

»

Jun 30 2016

Lumea fără oameni

Aveți idee ce s-ar întîmpla dacă, pur și simplu, omenirea ar dispărea cu totul mîine?

Cei de la Mind Warehouse au făcut un filmuleț fix despre asta și o să vă povestesc și vouă ce s-ar întîmpla. Concluzia este că, dacă îi dăm suficient de mult timp Pămîntului, nimeni nu va ști că am existat vreodată.

Dar pînă acolo, s-o luăm cu începutul. Să zicem că toți oamenii dispar brusc azi. Nu contează de ce, băgați voi aici ce apocalipsă vreți.

În cîteva ore, mai toate luminile de pe Terra s-ar stinge. Pentru că majoritatea energiei este generată de termocentrale, pe care nu le-ar mai realimenta nimeni. Centralele nucleare vor intra în mod de siguranță, iar centralele eoliene vor mai funcționa pînă cînd rămîn fără lubrefianți. Centralele solare ajung și ele să nu mai fie bune de nimic, din cauza acumulării de praf pe oglinzi. Doar hidrocentralele vor continua să mai funcționeze cîteva luni de zile, pentru că acolo curgerea apei face treaba, n-au nevoie de om în primă fază.

worldwithouthumans5

După două-trei zile, deja mai toate metrourile lumii vor fi indundate, pentru că pompele care le protejează de apele subterane nu funcționează singure (și fără electricitate).

worldwithouthumans2.1

În vreo zece zile, animalele de companie rămase închise încep să moară de sete și de foame. La fel se întîmplă cu animalele din ferme. Însă unele animale de casă vor reuși să scape. Și va începe o luptă nebună pentru supraviețuire, suficient de brutală încît, în cîteva săptămîni, cîinii mai mici și mai “decorativi” vor dispărea cu totul, vînați de haitele de cîini mai mari.

worldwithouthumans3.1

După vreo lună, toată apa de răcire din reactoarele nucleare se va fi evaporat. Iar asta va însemna sute de Cernobîluri peste tot în lume. Multe animale vor muri de cancer. Dar natura își revine relativ repede, după cum s-a văzut deja la Cernobîl și la Fukushima.

worldwithouthumans4.1

Cam un am mai tîrziu, cerul va fi brăzdat de cea mai fascinantă ploaie de meteoriți văzută vreodată: miile de sateliți aflați acum în spațiu vor începe să cadă pe Pămînt, nemaifiind nimeni prin zonă să le corecteze orbitele, afectate de frecarea cu straturile superioare ale atmosferei.

worldwithouthumans5

În doar 25 de ani, mai toate piețele, șoselele și trotuarele vor ajunge să fie acoperite de vegetație. Și unde e vegetație, sînt ierbivore. Iar unde sînt ierbivore, apar și prădătorii. Fără oameni, animalele se înmulțesc masiv, iar natura ocupă tot ce a pierdut în ultimele sute de ani.

worldwithouthumans1

În 300 de ani, construcțiile din oțel, netratate anticoroziune, vor rugini și colapsa (turnul Eiffel și podul Golden Gate, de exemplu). Iar barele de oțel din fierbeton se vor umfla de peste trei ori și vor distruge restul de structuri.

worldwithouthumans2

După vreo zece mii de ani, doar ce am construit din piatră rămîne, well, piatră pe piatră: Piramidele, Sfinxul, Marele Zid…

worldwithouthumans3

Fast-forward: în 50 de milioane de ani, doar ambalajele de plastic și cioburile de sticlă vor spune că a existat o specie inteligentă pe Pămînt. Alte 50 de milioane de ani, și absolut nimic nu va spune vizitatorilor (sau următoarei specii inteligente) că am fost și noi prin zonă.

worldwithouthumans4

Și atunci vii și te întrebi: da’ oare dinozaurii n-au avut și ei o civilizație a lor?

Text apărut în Cațavencii din 8 iunie 2016.

7 comments

Skip to comment form

  1. arramis

    Ion Iliescu e dovada

  2. Minos

    E totusi o contradictie logica aici. Daca avem despre dinozauri doar din schelete informatii suficiente incat sa le descifram obiceiurile alimentare si stilul de viata (ca sa folosesc niste atribute umane) dupa mai bine de 65 de milioane de ani, e de inteles ca si despre oameni vor ramane destule informatii incat alta specie sa stie poate nu despre Maruta, dar macar ca am creat alte entitati inteligente, poate chiar pe aceleasi care ne studiaza in viitor. Ma gandesc ca avem o civilizatie destul de complexa astfel incat fragmente ale acesteia, in anumite conditii, sa se conserve mult mai mult.
    Poate totusi reusim sa amanam suficient de mult aceasta a 6a extinctie pana cand vom putea supravietui ca specie in afara planetei, si promit ca nu ma supar daca scapa si Maruta cu noi. :mrgreen:

    1. Tata Uraniu

      😀
      De fapt, au rămas fosile, deci oase pietrificate, nu? Dar habar n-avem dacă mînuțele alea mici de TRex or fi putut să tricoteze 😀

  3. Minos

    P.S. e cam aiuristica formularea mea, si nu se cheama schelete, ci fosile.
    Dar na, avem insecte in chihlimbar dupa zeci de milioane de ani si paduri pietrificate dupa tot atata timp, de ce n.ar razbi cumva peste eoni si un selfie sau un raspberry pi.

  4. Tata Uraniu

    De fapt, dacă pică un iPhone în chihlimbar, se conservă, cred. Dar dacă e lăsat în aer, dispare în niște sute de mii de ani. Deci dispare urma. Așa că poate ar trebui să băgăm noi niște chestii în chihlimbar 🙂

  5. hans

    Acolo “În 300 de ani, construcțiile din oțel, netratate anticoroziune, vor rugini și colapsa (turnul Eiffel…”
    corect e : În 300 de ani, construcțiile din oțel, netratate anticoroziune, vor RUSTUI și COLAPSA (turnul Eiffel…

    1. Tata Uraniu

      Am impresia că nu sînteți deloc familiar cu conceptul de evoluție a limbajului. Zic “evoluție” nu în sensul de Țcălătorie spre mai bine”, ci de “schimbare”. Limba e un organism viu, și să ne agățăm cu disperare de forme trecute înseamnă, printre altele, să vorbim ca la 1860. Sau, de ce nu?, 1680. Eu nu cred în asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450