«

»

Oct 31 2012

De Halloween, colțoși din Transilvania

Transilvania nu a contribuit la Halloween doar cu niște calorifere (că e frig, nu?) și cu Dracula. Am aflat și eu de la New Scientist (și vă povestesc și vouă) despre un anumăluț transilvan.

Este vorba despre Barbatodon Transylvanicum,  un mamifer mititel care țopăia printre dinozauri, acum vreo 70 de milioane de ani. Mă rog, la cum arătau pînă și dinozaurii pe la noi, mai pitici, așa, de fapt cred că ăsta se bătea cu dinozaurii noștri parte-n parte. Chit că era cam cît un șobolan. Ce avea animăluțul ăsta mai ciudat? Păi, avea colți uriași pentru măriea lui, și mai erau și roșii.

Mica fiară face parte din genul Barbatodon și, țineți-vă bine, familia Kogayonidae. Vedeți că tot dacii, săracii? :D

În Cretacicul superior, cînd trăia mamiferul, Europa era oarecum acoperită de ape, deci rămășițele oricăror animale de uscat sînt destul de rare pe continentul nostru. Ceea ce face ca descoperirea recentă a unui craniu întreg (evident, prin Transilvania) să fie specială. Drept care îi spunem aici și pe autori: Thierry Smith, de la Institutul Regal Belgian pentru Științe Naturale și Vlad Codrea, de la Babeș-Bolyai.

Dar să nu credeți că, doar pentru că azi e Halloween iar mamiferul cu colți roșii și mari trăia prin Transilvania, avem de-a face cu vreun vampir sîngeros. Neah, piticul mînca mai mult insecte, iar colții erau roșii pentru că smalțul lor avea mult fier, aparent făcîndu-i mai rezistenți. După cum vedeți, încă din Cretacic, pe la noi contează mai mult cum arăți decît ceea ce faci.

 

6 comments

Skip to comment form

 1. Cristi

  Aaaaa presupui gresit, cred, ca dinozaurii autohtoni ar fi fost pitici. :mrgreen:
  Fara gluma exista numeroase exemple care sustin contrariul prin analogie: caprele negre carpatine(traiesc numai in Romania) sunt cele mai mari, ursul autohton e cel mai mare din Europa(ce-i drept traieste si prin Polonia), somnul de Dunare este cel mai mare, exemplarele record traind numai in zona Deltei(sa spunem ca il impartim cu Ucraina). Nu sunt sigur dar mi se pare ca cel mai mare mistret european tot in Romania a fost vanat.
  Cel mai mare Deinotherium din lume – un “elefant” preistoric – a trait pe teritoriul Romaniei, pe teritoriul Romaniei descoperindu-se si unicul schelet complet al acestui mamifer. 🙂
  A nu se crede ca am fi noi cu stea in frunte dar relieful Romaniei creeaza conditii pentru dezvoltarea de exemplare mari.

  1. badmf

   l-ai uitat pe Terente

   1. Tata Uraniu

    Nuu, nu l-am uitat. Doar că omu’ era di Dobrogea, nu? 😀

   2. badmf

    mda, io vorbeam cu cristi, ca el spunea ca ‘relieful Romaniei creeaza conditii pentru dezvoltarea de exemplare mari’ sau ca ‘exemplarele record traind numai in zona Deltei’. d-abia apoi am observat ca mamiferul tau se cheama barbatodon.
    oricum, daca intra si profe de fizica sau chimie pe aici, d-alea de liceu, zic, sa stiti ca io m-am nascut la tara.

 2. Tata Uraniu

  Cristi, dar nu presupun deloc, uite: http://en.wikipedia.org/wiki/Dinosaurs_of_Romania.
  Pe la noi lipseau terapodele mari, se găseau doar dinozauri pitici, a fost acum cîțiva ani știre despre o descoperire recentă pe la hațeg.

 3. dominic

  Bine ca Barbatodon-ul ala ardelean nu se hranea cu melci. Se stie ca ardelenii au mari probleme cu melcii. Pana se apleaca sa-i culeaga, melcii… tzushti in tufis 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450