«

»

Dec 03 2012

Instinct primat

Bărbați din toate țările, zîmbiți larg! Iată că cercetătorii britanici vă întind o frînghie, să ieșiți din groapa în care încet, dar sigur, vă scufundați cu toții.

Este vorba despre celebra criză a vîrstei de mijloc. Știți voi, cînd băgați divorț, vă cumpărați o decapotabilă roșie și plecați la agățat fotomodele de vîrsta fiicei.

Se pare, conform celor mai recente studii în domeniu, că noi, oamenii, nu sîntem singuri în chestia asta. Așa susține Alexander Weiss, psiholog de primate la Universitatea din Edinburgh, în Scoția. Adică, vezi Doamne, criza vîrstei de mijloc apare și la cimpanzei și urangutani. Ete, scîrț! Și cum și-au dat seama de asta cercetătorii britanici? Au văzut ei, cumva, vreun cimpanzeu la magazinul de Corvette? Desigur că nu. Suspectez și că urangutanii nu-și alungă nevasta din casă pentru a zîmbi tîmp la prima blondină care ar ști că vîrsta ei e jumătate din a lui, dacă ar avea habar cum se face împărțirea.

Și atunci, cum s-au prins ăștia? Păi, i-au luat la întrebări pe îngrijitorii a peste 500 de primate în legătură cu fericirea și bunăstarea animalelor de care se ocupau, atitudinea lor generală și nivelul interacțiunilor sociale. Spre marea lor surpriză, au văzut că, pe măsură ce cimpanzeii și urangutanii avansau în viață, cam pînă pe la jumătatea ei, așa, deveneau mai plictisiți, mai ursuzi, aveau chef să se cupleze cu mai multe femele, știți voi, de-ale masculilor. După niște ani, le trecea.

Cu descoperirea asta, recent publicată în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, se face un mare pas înainte. Pînă acum, exista doar o explicație centrată pe oameni, cu motivații socioeconomice – la vîrsta de mijloc oamenii își dau seama că așteptările lor legate de viață nu se împlinesc, drept care îi ia regretul. Ei bine, acum există suspiciunea că, poate, criza vieții de mijloc are de-a face cu procesele evolutive.

Teza lui Weiss este că depresia și nemulțumirea caracteristice crizei de mijlocul vieții sînt doar partea goală a paharului. Aia care vă face să fugiți cu blonda din clasa fetei voastre spre primul dealer de decapotabile din cale. Partea plină este că, pe la jumătatea vieții, oamenii, cimpanzeii și urangutanii sînt mai realizați, au acces la mai multe resurse, chestie care i-ar ajuta în atingerea scopurilor într-un mod imposibil în tinerețe. Iar nemulțumirea e doar calea naturii de a ne motiva, de a ne forța să ne depășim limitele.

Cu alte cuvinte, de ce se oftică așa femeile? E pur și simplu natural ca bărbații să o ia razna la 45 de ani. Evoluție, frate!

Sigur, nu avem nici o informație de acest gen dinspre gorile. Cred că îi bat femelele pe masculi de-i stîlcesc numai cînd îi văd întorcînd ochii prin juglă după cîte una (mult) mai tinerică.

Acest text a fost publicat în Cațavencii din 28 noiembrie 2012.

 

7 comments

Skip to comment form

 1. Adrian Grom

  La goriloi e muuuuult mai simplu. Au harem… In caz de criza virstei medii…schimba haremul cu totul. Daca vechiul harem reactioneaza…catfight…aaa…gorillashefight…. :D

 2. dominic

  Off-topic: La multi ani! (de Sfantul Tata Uraniu, evident :) )

 3. Tata Uraniu

  Mulțam fain! E un sfînt important 8) ni se suflă în căști.

 4. Sandman

  La multi ani si toate cele bune, o Apocalipsa linistita si un an nou senzational !:wink:

 5. Tata Uraniu

  Mulțam frumos, cine zice ăla e! :lol:

 6. Dongabone

  La multi ani fericiti! Abia astept sa ne spui cum facem rost de internet in padure, folosind doar ce gasim in natura :D

  1. Tata Uraniu

   Mulțam frumos! Se poate internet doar cu ce găsim în natură, că așa e făcut și acum, doar că va dura enorm! :lol:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: