«

»

Mar 05 2012

Glumițe între fizicieni (I)

Stați liniștiți la locurile voastre, nu numai că Tata Uraniu nu va intra în detalii, dar nici măcar în generalități. Încă. În schimb, vă va spune o poveste despre echipa interbelică de fo…ăăă, de fizică austro-germană.

De ce nu intrăm în detalii? Simplu: despre mecanica cuantică s-a spus că „să înțelegi ceva înseamnă să demonstrezi acel lucru folosind mecanica cuantică, pe care nu o înțelege nimeni“, iar despre relativitate, a spus-o chiar tac-su: „De cînd matematicienii au invadat teoria relativității, nici eu nu o mai înțeleg“. Tatăl ei, hai că-l știți, Albert Einstein (despre care v-am mai povestit aici și aici) care a făcut-o (pe ea, pe relativitate) în 1905. Să-l las, totuși, chiar pe Bertie să vă explice cum devine chestia: „Pune mîna pe o plită încinsă pentru un minut și îți va părea o oră. Stai cu o fată frumoasă o oră și-ți va părea un minut. Asta-i relativitatea!“. Simplu, nu?

Werner Heisenberg și Erwin Schrodinger

Bine, de fapt, în anul ăla a făcut gemeni, dar pe mecanica cuantică a lăsat-o pe drumuri și a așteptat săraca vreo 20 de ani, pînă au venit Erwin Schrödinger și Werner Heisenberg s-o trimită la școală. Cu mecanica cuantică lucrurile sînt mai nașpa, dar principiul de bază este că nu poți cunoaște infinit de precis poziția și impulsul unei particule sau energia și timpul. De fapt, printre fizicieni umbla vorba că Wernie a inventat cuantica în timp ce-și contempla viața sexuală: cînd avea impulsul, nu știa poziția, iar cînd era momentul nu avea energie. Na, poftim!

Oricum, după război, toți ăștia, și nu numai, se chinuiau de zor la Teoria Unificării Cîmpurilor, un fel de Sfîntul Graal al fizicii (ei, hai, că de Codul lui Da Vinci tot ați auzit), teorie care încerca să unească macro- cu microcosmosul, adică să împletească cei doi stîlpi de mai sus ai fizicii.

Pauli și Bohr la joacă

În 1958, cam pe cînd Pele cucerea prima cupă mondială pentru Brazilia, Werner Heisenberg a anunțat (desigur, pripit) la radio că el și colegu’ Wolfgang Pauli au reușit, în sfîrșit, să rezolve problema (Graal-ul de mai sus), lipseau doar detaliile tehnice.

Pauli, care era pe cît de nervos pe-atît de haios, i-a trimis imediat o scrisoare lui George Gamow, care de altfel a făcut povestea publică.

Sigur nu vedeți, așa că vă traduce tata, mesajul spunea: „Asta e pentru a arăta lumii întregi că pot să pictez ca Tițian. Lipsesc doar detaliile tehnice“. Detalii care lipsesc și-n ziua de azi, că doar de-aia e Graal.

 

8 comments

Skip to comment form

 1. Mostrofontz

  Puteai sa bagi si “efectul Pauli”, ca tot era Pauli vestit pentru asta… Sau p-aia cu Bohr si barometrul, ca e clasica…

  1. Moartea caprioarei

   Mai bun era efectul “St. Pauli – Hamburg” – pentru cunoscatori ! 😀

   1. Mostrofontz

    Mai, sunt incult, recunosc: n-am auzit niciodata de efectu’ asta. Da’ te rog, da-mi o lamurire, un link, ceva, nu ma lasa in bezna nestiintei!

 2. Tata Uraniu

  pe-aia cu barometrul am dat-o acum ceva vreme. Pe de altă parte, n-ai văzut că era un (I) roman acolo? Nu vreau să le dau pe toate din prima, ce naiba mai scriu dup-aia? 😀

 3. Mostrofontz

  Aha! Mi-era cam somn; cred ca mi-a scapat partea cu romanul… Si acuma mi-e somn: initial am cautat in text un compatriot si negasind nimic mi-a picat fisa. Uitasem complet ca tu ai diacritice…

 4. iemce2

  Despre o “glumita de fizician” se poate? Mi-a venit azi dimineata si ca orice chestie matinala, nu trebuie ignorata!
  Cam tot ceea ce se stia, insa intr-o forma sintetizata:
  http://thrivedebunked.wordpress.com/2012/03/09/who-is-nassim-haramein/

 5. Tata Uraniu

  OMFG! Tomnai ce-am cetit despre domnul Haramein, în sfîrșit. Gizăs! Cine spunea că-i un fel de von Daniken ed. 2, da’ mai slab, era finuț rău cu omul. Pare seriously off his rocker. Ceea ec mă pune pe gînduri este că, înțeleg, are o armată întreagă de aburiți care-l cred pe cuvînt. Cam ca ăia cu Zeitgeist, acum cîțiva ani. Sucks.

 6. Suciul E Viu

  oh, cata bucurie pe mine ca nu sunt singurul care crede ca Haramein e de fâș… si mai este unul similar, Gregg Braden, care e de vazut in actiune. ia doar 200 de euro de persoana la conferinta 😉 doamne, sfinte si sfinti: nu puneti nasucul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450