«

»

Jan 26 2012

Lumea văzută de sus

Știți “mărgica albastră”? E o fotografie celebră a Pămîntului, pozată de astronauții de pe Apollo 17, pe 7 decembrie 1972, cînt tocmai ce porneau în drum spre Lună. Ultimul drum spre Lună, pînă azi.

Știu, vă duc cu vorba, ar fi trebuit să povestesc despre absența mai îndelungată a posturilor de pe blogul ăsta. Să vă zic ce-am făcut în excesiv de lunga vacanță (aproape două luni, constat!). Să găsesc tot felul de scuze, că zăpada, că politica, că Piața Universității, că sfîrșitul lumii… Să vă spun ce vreau să vă spun în următoarele posturi, că sînt dator și cu povestea Nobelului de anul trecut, și cu încă cîteva la fel de faine pe care le tot am în pregătire.

Adevărul e că n-am nici o scuză, și tot trag de mine să vă scriu. Acum, însă, nu mai pot rata ocazia. Pentru că un nou supersatelit al NASA, Suomi PPS (numit așa după Verner E. Suomi, “tata meteorologiei”) –satelit conceput special ca să facă poze mișto, să urmărească uraganele, să îmbunătățească predicțiile meteo și să ne ajute în înțelegerea modificărilor climatice pe termen lung – tocmai a făcut și ne-a trimis-o pe mama pozelor cu Terra, adevărata “Blue Marble”. Mă rog, mărgica albastră 2012, la patruzeci de ani după imaginea de pe Apollo 17. Iacăt-o:

Dincolo de faptul că e o imagine superbă, originalul mai are și rezoluția de 8000×8000. Asta de mai sus e bună de screensaver (1024×1024), da’ originalul luați-l de aicișa. Hai, că-i un început frumos de an, nu? Aruncă nițel în derizoriu circul politic de pe la noi, ba chiar și criza financiară globală. S-aveți un nou an bun!

9 comments

Skip to comment form

 1. belami

  lasa…! daca ai luat nobel-ul anu’ trecut te iertam!

 2. Anina

  multumesc! un an nou fericit! 🙂

 3. agneswood

  măi tată, nuş în ce-ai călcat azi (deşi cred că zăpada de la voi a acoperit toţi rahaţii de câine şi nu aveai multe şanse să dai peste unul), aşadar, nu ştiu în ce altceva ai călcat de ai avut noroc. şi anume, m-am luat după capul lui matale să îmi pun screensaver biluţa de mai sus. nu sunt sigură că ştiam exact ce înseamnă şi cum se procedează dar din câteva butonări credeam că am reuşit. nimic vizibil, închid calculatorul, uit de problemă, revin la el peste câteva ore şi, ce să vezi ? monitorul blocat, pe ecran o maree neagră cu o coajă mică de albastru undeva sus, nimic din bara de start sau iconurile de pe desktop, jale. nu merge nici un click, nici stg, nici dreapta. restart, nimic. închid , redeschid, tot negru cu dungă albastră.
  gata, îmi zic, sun la 112 să întreb ce nr de telefon ai. să vii repejor călare pe mătură sau aspirator fo 450 km, că pe şosea/cale ferată am înţeles că nu se poate ieşi din buc, şi să repari ce mi-ai făcut. dar a intervenit norocul (ăla de-ţi spuneam la început de el) şi, după tot felul de butonări haotice, la derută, monitorul a cedat şi s-a întors la vechile flori în vase.
  te rog, de acum înainte, dacă nu eşti al naibii de sigur că ceea ce ne sugerezi vine cu un manual, precizează explicit : agnes, asta nu e şi pentru tine. merci.

  1. Chia

   Lasa ca o sa vina ea criza si in Romania. Au iuepcnt deja – concedieri, credite greu de obtinut, panica.Si numai chestia asta psihologica – “Suntem pe minus” – si tot ar trebui sa te afecteze un pic.

 4. Tata Uraniu

  Oy vey! Sorry dacă am făcut vreo agerime, da’ vreau și io să întreb, de curiozitate: tu ai pus, cumva, ca screen-saver poza aia mare, la care dădeam io linkul? Adică aia de 8000×8000 de pixeli? (bine, în primul rînd am remarcat că io am spus “screensaver” în loc de background, la care mă gîndeam, da’ asta nu schimbă lucrurile. dacă, însă, ai pus poza aia gigantică drept screensaver, adică aia cu megarezoluție, atunci, da, e cam evident cum se poate bloca pc-ul.) Sorry again. Treci și tu pe Mac, ăla cînd se blocează măcar omori aplicația și îți vezi de viață… 😉

 5. agneswood

  nu mai trec pe nimic, tata, până nu te văd aici, să supervizezi.
  crezi că eu ştiu dacă am pus scrensaver sau background ? ştiu doar că , da, m-am legat de poza aia gigantică şi mai departe ştii deja.
  aia cu Mac despre care vă mai certaţi uneori, că e bun, că nu e bun, mă depăşeşte complet.

 6. agneswood

  ca să nu mai zic că, în continuare, numa simona ştie cum să facă să se păstreze numele şi emailul. :mrgreen:

 7. Tata Uraniu

  😆
  Cu asta m-ai prins. Deși e tema Simonei care ține minte, iar a mea nu știe.
  Și apoi, I’m clean 8) , nu mă poți acuza de nimic, uite cum ziceam:
  “Asta de mai sus e bună de screensaver (1024×1024), da’ originalul luați-l de aicișa.”
  Oricum, sper că s-a remediat, nu?

 8. Jose

  December 8, 2008Ospitalitatea oiurcm era o modalitate de aparare a dacilor, care in acest mod isi examinau potentialii dusmani. Bietii turisti ar trebui sa stie ca toate aste sunt minciuni…Dar nu toti afla inainte sa vina in “tarisoara” noastra draga.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450