«

»

Mar 19 2015

Eclipse de soare aveeeem!

Poate ați auzit că mîine va fi o eclipsă totală de Soare. Bine, e totală în insulele Ferroe și în arhipelagul Svalbard, și nu știu cîți mă citesc de pe acolo (aș paria pe zero), la noi va fi doar parțială. Ce aproape sigur n-ați auzit este că eclipsa asta va fi ultima eclipsă de soare totală vizibilă din Europa pînă pe 12 august 2026. Așa că dacă ați ratat-o pe cea din 1999 și nu stați grozav cu plimbările… tot n-am ce să vă fac, e mai greu să ajungeți pînă mîine dimineață în insulele Feroe.
Dar, orișicît! Dacă trăiți prin nordul Europei, aveți șansa să prindeți o eclipsă parțială masivă, dar la noi va fi doar cam așa:

poza 1 eclipsa 150320

După cum vedeți și în imagine, la noi eclipsa va dura vreo două ore și un sfert, de la 10:49 la 13:05, iar maximul de acoperire a Soarelui de către Lună se va întîmpla la ora 11:56, adică la fix pentru pauza de masă. Cred.
O curiozitate pentru eclipsa de mîine este că luna este o SUPERlună. Nu, nu vor năvăli supervîrcolacii peste noi, doar că Luna va fi fost, cu doar 14 ore înainte de eclipsă, la perigeu, cel mai aproape de noi, iar asta înseamnă că fluxul va fi nițel mai mare ca de obicei. Altă curiozitate este că mîine, 20 martie, este și echinocțiul de primăvară, ziua egală cu noaptea, răsare Soarele la Polul Nord, bla-bla.
Este pentru prima dată în istorie cînd o eclipsă de Soare va avea un efect serios asupra rețelei de curent: Europa generează cam 90 de gigawați de energie prin intermediul panourilor solare. Mult mai multă ca la ultima eclipsă, aia din mileniul trecut, cu maximul în România. Dacă va fi senin, estimările spun că producția ar putea scădea, în timpul eclipsei, pînă pe la 34 GW. Din “fericire”, se pare că nu vor fi probleme serioase: predicțiile meteo nu arată cer senin. Dar temperaturile tot vor scădea cu pînă la 3oC, de parcă nu e și așa destul de frig pentru martie.
Ei, și acum cîteva cuvinte despre admiratul eclipsei: NU VĂ UITAȚI NICIODATĂ DIRECT LA SOARE. Mai ales în timpul unei eclipse parțiale, cînd aveți impresia că lumina este mai slabă, deci e OK să priviți. Nu e. Și vă puteți alege cu niște arsuri foarte serioase și, mai ales, foarte permanente. Și n-ar fi o idee prea bună nici să încercați să vă faceți un selfie. (Asta-i altă chestie care nu exista în 1999 și care acum sigur va face niște victime.) Dacă simțiți nevoia să vă uitați direct la Soare, folosiți fie ochelari speciali de eclipsă, fie un geam de la o mască de sudură. În ultimii ani oamenii au folosit CD-uri ca să se uite la Soare. În principiu e OK, mai ales dacă stratul de pe CD nu e prea subțire/transparent (dacă vedeți prin el cînd vă uitați în cameră, NU-L FOLOSIȚI!). Dar, dacă vă hotărîți să vă uitați prin CD-uri la Soare, vă rog io frumos, acoperiți gaura din mijloc cu ceva. 😀
Însă cel mai bine ar fi să observați eclipsa printr-o gaură mică făcută cu un ac într-o hîrtie. Serios, și puteți vedea eclipsa chiar cu spatele la Soare! Eu așa am făcut, la ultima eclipsă parțială de pe la noi, pe 4 ianuarie 2011:

eclipsa-3

 

Tot atunci am scris un post mai mare, în care am povestit și cum se întîmplă eclipsele de Soare, deci dacă simțiți dorința aia de a ști mai multe, atît de caracteristică oamenilor de știință și pisicilor, vă invit să lecturați AICI.
O altă variantă spectaculoasă de văzut o eclipsă parțială este, dacă vă aflați prin parc, să vă uitați pe asfalt, la lumina filtrată de frunzele copacilor. E similar cu ce am făcut eu, doar că e mai pentru leneși, așa. Deh, ghinion, de data asta nu se poate, a venit prea devreme eclipsa. 🙂

shadow2_mini1
Iar aici aveți o animație foarte faină, care vă arată cum va arăta eclipsa, peste tot prin Europa (merge și cu click pe poză):

eclipse-solar-3-20-2015-Larry-Koehn-shadowandsubstance-cp-e1426086542929

Oricum, dacă cerul va fi acoperit, eu zic să nu ne agităm foarte tare, mai ales dacă nu sîntem într-o expediție în arhipelagul Svalbard. Ci, mai degrabă, să ne dăm întîlnire pentru următoarea eclipsă totală de Soare. Ce ziceți, vă convine insula Borneo?

sursa: PD-USGOV-NASA

sursa: PD-USGOV-NASA

 

6 comments

Skip to comment form

  1. Simona

    Eu te citesc din Bergen. Din pacate la mine eclipsa nu cred ca va putea fi vizibila pentru ca e innorat. De vineri pana ieri a fost soare si cald, iar azi dimineata ziua a debutat cu ceata. Chiar ma gandeam ca iar o sa ploua vreo saptamana. Si nu intelegeam un lucru: de obicei, cand ploua, e destul de cald. Numai ca de pe la vreo 14 grade de sambata, azi, temperatura o sa fie maine de maximum 8. Si ma intrebam de ce. Oricum, cu nori sau fara, noroc de internet! Macar o sa pot urmari eclipsa online. 😮

  2. creola

    No,multam pentru tot!(si pentru” gaura in hartie” :mrgreen:

  3. adynnek

    Eu sper sa prindem ceva soare in zona Leeds-Sheffield ca ar trbui sa avem vreo 93% eclipsa. Cumva norocos data asta.
    😀

  4. Cronicile unui Nebun

    Senzatie in Romanica, eclipsa peste un popor eclipsat. Mi-am pregatit radiografia de la masele si abia astept sa ma chiorasc maine. Muhahahah!

  5. cristi

    eu m-am uitat prin CD:)) dar, am vazut unele fete care au folosit ambalajul ala argintiu in care se pun florile cand le oferi unei femei. e si asta o metoda buna. nu-i asa, tata uraniu? n-au patit fetele nimic sa stii:))

    1. Tata Uraniu

      Presupun că e OK, încă n-am auzit-o pe asta. sună posibil. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450