«

»

Apr 19 2011

Apa crește, pietrele rămîn la fund – sau cum dilatarea termică nu te-ajută să plutești

Domnule Uraniu, Sînt un cititor înfocat al dvs-tră și chiar v-aș fi votat dacă ați fi candidat la orice funcție, chiar de Președinte sau consilier. Am citit cu respect ce ați răspuns în numărul precedent d-lui cu amicul înecat în apă și apelez la bunăvoința dvs-tră să mă lămuriți și pe mine într-o problemă cel puțin similară dar diferită fiind strict personală. Deci vreau și subsemnatul să merg în concediu vara curentă pe litoralul patriei noastre cu familia în scop de relaxare și voie bună, decît că nu știu să înot neavînd posibilități ptr. practicat la piscină sau măcar gîrlă în cartier. De acea vă întreb cu respect pe dvs-tră să îmi recomandați cea mai bună perioadă de mers la mare optimă. Adică dacă e mai cald afară înseamnă că subsemnatul mă dilat deci îmi crește volumul, ca cînd mă înțeapă o vespe sau se umflă vreo măsea ori gîlcile și îmi scade densitatea deci după cum atît de frumos ați scris dvs-tră mă ține la suprafață fără să mă – Doamne ferește – înec. Deci să merg la mare cu familia cînd se anunță peste 40 grade și să plutesc sau să-l ascult pe dl. doctor care mi-a interzis căldura și să mă înec? Plin de respect, al dvs-tră,

Ghe. Luțac

Dragă Ghe. Luțac, e drept că la căldură corpurile se dilată. Unele mai mult, altele mai puțin, în funcție de coeficientul lor de dilatare termică. Astfel, la 20o C, benzina se dilată enorm, cu aproape 0,1% pentru fiecare grad în plus, iar cuarțul e în celălalt capăt, cu o dilatare de doar 1,77 părți într-un milion (tot pe grad adăugat). Proprietatea asta a diverselor materiale de a reacționa la temperatură prin umflarea în pene este extrem de utilă: mercurul se dilată mult, deci e bun de termometru. Un aliaj numit Invar 36 (amestec de fier și nichel) se dilată aproape la fel de puțin ca și cuarțul, deci e folosit în industria aerospațială. Pe de altă parte, dilatarea țesutului viu (undeva între astea două extreme) este atît de mică, încît mă îndoiesc profund că doar expunerea la soare te-ar ajuta să plutești. Ca să nu mai vorbim de faptul că apa se dilată mai mult, deci își scade densitatea mai rapid și nu rezolvi nimic. Ba, mai mult, dacă te perpelești precum o frigăruie la 40-50 de grade și te arunci în apa de 21, hai 23 de grade a mării, șansa ar putea fi împotriva ta: șocul termic te-ar ajuta, mai degrabă, să te scufunzi ca un bolovan pe motiv de inconștiență spontană. Iar dacă doctorul ți-a interzis căldura, e vorba de inconștiență conștientă. Așadar, dacă e musai să mergi la mare, recomand călduros, torid chiar, să vizitezi Mediterana.Apa ei e atît de sărată încît plutești singurel. Iar dacă nu finanțele (că nu e cazul, în ultimul timp alături e mai ieftin), ci doar prejudecățile te împiedică să ajungi prin cele țări străine, recomand la fel de torid un colac de salvare. Cu rățușcă, dacă altele nu sînt. O soluție poate rușinoasă, dar sănătoasă.

8 comments

Skip to comment form

  1. Mostrofontz

    Pai nu-i mai ieftin sa faca baie iarna, la copca, in extrasezon, ca doar are apa densitatea maxima la 4 grade? :mrgreen:
    Io nu i-am inteles niciodata p-aia de se baga in apa la copca; io cre’ ca as deceda instantaneu. Am incercat o data la 14 grade (apa marii) si n-am reusit decat sa-mi fac gleznele (ca mai sus de-atata n-am putut…) sa ma doara o ora…

  2. Tata Uraniu

    😆
    Io mai făceam combinația aia, saună cu apă care totuși era caldă, la o piscină acoperită, și mă dizolvam de frig cînd săream în apa “rece” (avea vreo 25 de grade, deh).

  3. m3bis

    Voi n-aţi făcut armată, bre!

    1. Tata Uraniu

      and damn proud of it, too!

  4. Mostrofontz

    Ba io am facut, da’ nu la mare! Si m-am si spalat cu zapada, da’ asta nu se pune. De bagat in apa rece nu m-am bagat!

  5. camouflage

    Deci e profitabil să cumperi benzină iarna şi s-o vinzi vara. Numai să n-o îndoaie milogii ăştia de la Petrom cu cuarţ doar aşa, de-ai dracu, şi să-i scadă coeficientul de dilatare…. :mrgreen:

  6. MITICA

    pana la urma care este coeficientul de dilatare termica a motorinei

    1. Tata Uraniu

      Păi, din ce am găsit eu pe net, coeficientul termic al motorinei este de 0.00046/grad Fahrenheit. Adică vreo 0.00090/grad Celsius. Adică la creșterea temperaturii cu un grad Celsius, volumul crește cu 0,09%. da’ repet, asta am găsit pe net.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450