«

»

Feb 09 2012

De ce e mai frig cînd bate vîntul?

Poate că în autobuzul 331 (sau oricare altul), înghesuiți precum sardinele în conserve sau ca pinguinii pe banchiză, anti-iadul de afară nu vi se pare atît de înfiorător de rece pe cît este de-adevăratelea. Poate că îi înjurați de zor pe susținătorii poveștii cu încălzirea globală, cînd răcirea locală a dat totul peste cap (despre asta mai vorbim cînd o fi mai călduț).

Sau, poate, cînd ieșiți din autobuzul 331 (sau oricare altul), vă lovește brusc așa un ger că nici nu mai aveți puterea să vă întrebați “De ce naiba mi-e atît de frig?”. Ei, de la căldurică, eu m-am întrebat și am și aflat răspunsul. Are de-a face cu felul în care percepem noi frigul și căldura. Corpul nostru reacționează la temperaturi excesive (prea mari sau prea mici) prin reglarea nivelului de transpirație și a temperaturii superficiale (un sistem frigorific absolut genial creat de către natură). Cînd cele două sînt reglate, în funcție de temperatura mediului, percepția noastră este fie că e prea cald (vara, cînd e umiditate mare) fie prea rece (iarna, cînd mai bate și crivățul). Despre heat index o să povestim la vară, cînd o fi cazul. Acum vorbim de wind chill factor, sau factorul de răcire din partea vîntului.

Sigur știți despre efectul vîntului/curentului asupra evaporării. Sau știți fără să știți. De-aia folosim uscătoare de păr, sau turbinele alea de uscat mîinile prin toaletele barurilor: cu cît viteza unui curent de aer pe deasupra unei suprafețe e mai mare, cu atît evaporarea e mai rapidă. Și de-aia vă uscați, la mare, chiar dacă soarele e ascuns în nori, însă bate briza. Totodată, organismul pierde căldură prin procesul evaporării de pe suprafața pielii. Și de-aia vă ia tremuriciul cînd vă uscați în briză.

Ei bine, cînd e foarte frig corpul încearcă să-și păstreze temperatura superficială suficient de ridicată încît să nu apară efecte nasoale asupra organismului (degerături, par egzamplu). Iar menținerea temperaturii pielii mai înaltă decît temperatura din exterior, plus evaporarea mai rapidă din cauza vîntului (deci pierderea mai rapidă de căldură) vă creează senzația că e mai frig decît ar indica-o temperatura din exterior.

Aici intervine așa-zisul wind chill factor. Există și o formulă de conversie, pe care am descoperit-o pe wikipedia:

TWC=13,12 + 0,6215 x Ta – 11,37 x V0,16 + 0,3965 x Tax V0,16,

unde Ta este temperatura aerului, iar V este viteza vîntului la 10 metri înălțime (acolo se plasează anemometrele). Iaca, de exemplu dacă afară sînt -10oC și un vînt de numa’ 50 de km/h, senzația voastră va fi că sînt -22oC. Cam aspru, nu?

Pentru alte temperaturi și viteze ale vîntului puteți afla temperatura aparentă din tabelul ăsta, că sînt sigur că nu vă veți apuca să faceți calcule cu ecuația de mai sus.

Pe mine mă ia cu tremurici numa’ cînd mă uit la tabelul ăsta, darămite să mai și ies în teroarea de afară! Voi cum rezistați?

10 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Mimanu

  Nu ti se pare ceva ciudat in formula asta? Daca inlocuiesti Ta si V cu 0 iti da un rezultat de 13.12 C….

  1. Mimanu

   Gasit explicatia. Formula se aplica pentru un interval de temperaturi de (-inf,10) (interval inchis la 10, dar am tastatura in romana si nu gasesc paranteza dreapta 😛 ) si pentru un interval de temperaturi de (4,8 km/h, inf) 🙂

   1. Tata Uraniu

    Acum am ajuns și io acasă și tocmai mă pregăteam să-ți răspund cu exact ce zici tu mai sus. 😀

 2. Mimanu

  In loc sa fac treaba ma tin de prostii. Mi-am adus aminte ca in apropierea revelionului am vazut o stire ca la Vf. Omu s-a resimtit o temperatura de -88 grade. Am facut un excel acum cu formula data de tine, iar pentru o viteza a vantului de 144km/h (conform articolului) temperatura aerului ar fi fost de -50 C. Mi se parea mie cusuta cu ata alba treaba asta…
  Concluzia este ca avem redactori de toata jena.
  Aici articolul verificat:
  http://www.a1.ro/news/social/88-c-la-varful-omu-record-de-temperatura-scazuta-din-cauza-vantului-190056.html

  1. Tata Uraniu

   De fapt, conform tabelului asociat (ăsta de mai sus) 88 de grade negativ înseamnă cam -55 și vînt de 80km/h. Vîntul ar fi ok, plauzibil, da’ -55 ăla mă bagă-n dubii. Ar mai putea fi -35 și o viteză colosală, pe care mi-e lene s-o calculez. 😆

 3. belami

  ecuatia aia are, de fapt, doar doua rezultate: e frig de te caci pe tine sau be) nu 😀

  1. Tata Uraniu

   E frig de te caci pe tine sau be) e atît de frig, că nici să te caci pe tine nu ești în stare.

   1. belami

    tre’ sa ma inclin! cine se pricepe se pricepe! stiinta nu-i pentru oricine 🙂

 4. Mostrofontz

  Da, misto relatia! Me like it! Da io prefer sa fie cald…
  Relatia asta imi aduce aminte de Nansen si expeditia Fram, cand nenea Nansen cu amicu’ lui (Johansen parca) au petrecut mai bine de 1 an pe calota glaciara nordica. Cum or fi supravietuit, ei stiu… Uite aici un link pentru cine n-are treaba zilele astea:
  http://vplay.ro/watch/nmmbyubd/
  Eu imi amintesc cum au sarbatorit Craciunul: Nansen si-a schimbat chilotii prima oara dupa un an de zile (intr-o expeditie polara probabil ca iei papica si combustibil sa topesti gheata, nu chiloti…) iar amicul lui, si el cred ca tot nespalat de vreun an si-a intors camasa pe partea ailalta… Uau!
  O relatie de “chill factor” cand te bagi sa faci baie la copca n-ai? Cand sunt -55 de grade in aerul din jur, cum te-oi simti cand te bagi in apa?!

  1. Tata Uraniu

   haha, io cre’ că apa era mai caldă, nu? ceea ce e nasol, că ieși și te taie frigu’.
   Nici nu vreau să comentez pe aia cu chiloți/tricou întors. Deci pentru din ăstea, n-am nici relații, nici comentarii. Decît că nu se mai fabrică oameni din ăștia. 😉

 1. De ce e mai cald cînd umiditatea-i mare? | Science Friction

  […] text mai vechi. Are aproape șase ani, da’ situația e fix aceeași. Pentru că vara nu-i ca iarna (duh!), dar nici ca  vara trecută. E mai […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450