«

»

Oct 28 2010

Fugi, nu fugi, compunerea vitezelor merge!

Dragă tatauraniu îți scriu să vezi ce am mai pățit. Deci furasem struguri de la Nenea Sandu dîn curte că nu și ia cules fincă el bea numa votcă și ma văzut deci a fugit după mine cu bîta de bezbol. Cum alergam așa am zis să scap de corpu delict deci am aruncat sacu de struguri drept în sus ca să îi cadă în cap lui Nenea Sandu cînd o ajunge subt el dar cînd colo mia căzut mia în cap și nu îmi esxplic de ce fincă pînă cea căzut sacu eu am mai tot fugit. Răspundemi te rog io pe adresa de la spital că am alunecat pe un ciorchine de miam entors picioru.

Coperniculiță

Bag seama că nu te astîmperi, Coperniculiță, da’ nici fizică nu înveți, măcar să scapi și tu întreg din boacănele astea. Păi, ia gîndește-te tu: dacă ești într-un tren și arunci strugurii drept în sus, unde vor cădea? Tot în poala ta, nu? Ei, picioarele tale sînt trenul. Iar la desprinderea de mîna ta, și strugurii au imprimată viteza aia, „înainte“. După ce îi arunci drept în sus, nimic nu le crește sau scade acea viteză, aceeași pe care o ai și tu. Deci și ei vor merge în față tot atît de mult ca și tine, aterizînd, firesc, în capul tău (vezi desenul). Prin urmare, din două una: ori înveți ceva fizică, ori nu cumva să te apuci de furat ghidoane de bicicletă sau borcane de zacuscă, că sigur te vor scrînti la cap.

5 comments

Skip to comment form

 1. George

  Stimate Tata Uraniu,

  cred, totusi, ca exista o situatie in care Coperniculita ar fi putut scapa fara sa-i cada sacul in cap. Respectiv daca ar fi aruncat sacul sus, foarte sus. Ar fi existat posibilitatea, astfel, sa nu-i cada taman in cap, ci un pic in spate (chiar daca nu in capul lui nenea sandu). Sa ma explic:

  Coperniculita n-a aruncat sacul intr-o lume ideala, necontaminata de alti factori, ci intr-una in care exista aer. Sacul intampina rezistanta aerului, iar forta de frecare cu acesta se opune impulsului initial, reducand din viteza sacului. Daca ar fi arcuncat suficient de sus si sacul s-ar fi frecat suficient de mult de aer, zic ca scapa nevatamat (iar daca ar fi fost intr-un tren care se deplasa cu viteza, ca in desen, iar trenul ar fi fost decapotabil, tot ca in desen, sansele sa scape de sac ar fi fost si mai mari).

  Ma insel? 🙂

 2. Niutonel, varu' lu' Copernicuta

  Bine, bine, da, am si io o intrebare: deci adica daca io îs in tren si o musca zboara ca nebuna, ea nu ad trebui sa oboseasca fata de cand zboara in jurul meu cand stau pe loc?
  Sau altfel: sunt pe in vapor si vine in pescarus in zbor. Face in efort sa ajunga barca, da? Da’ cand el zboara in cerc in jurul nostru, nu zboara de fapt in elipsa? Adica el simte ca zboara mai mult ca sa tina pasul sau dpdv fizic e tot aia?
  Da’ o musca aflata in avion, teoretic oboseste sa ajunga in fata si daca ar sta pe loc in aer s-ar trezi imediat la coada avionului, nu? Avionul e in zbor, evident.
  Adica pentru mine care stau in avionului, musca e ca si pe pamant. Dar daca eu sunt pe pamant si ma uit la musca din avion, daca ea ar sta pe loc suspendata in aerul din cabina ce s-ar intampla cu ea?
  Ce sa mai inteleaga saraca musca, la ce repere se raporteaza? Pai ori suntem hotarati, ori nu mai suntem! Hai sa-i spunem mustei ce sa faca.

 3. dedi

  Musca se raporteaza la WC cred. Deci daca veceul merge, merge si ea. 🙂

  Cu sistemele de referinta inertiale era o chestie draguta pe Canalul Descoperiri cu niste baloane agatate de tavanul unui autobuz si altele cu heliu se zbateau prinse de podea. Am cam uitat eu cum era exact, dar se miscau invers unele fata de altele la pornire si la oprire.

  Eu mereu m-am intrebat daca Superman simtea inertia. Cad frana brusc ii sarea mancarea din el? 💡

 4. Tanti Jeni

  Desenu e incomplet. Lipsește viteza vântului și clasicul g cu săgeată deasupra, pe care-l uitam și io la ora de fizică, d-aia luam note mici. Ce, credeați că noi n-am învățat fizică la școala de bucătărese?

 5. badmf

  george,sau daca l-ar fi aruncat suficient de sus poate-si facea enoteca pe marte,cica ar fii un sol misto.
  varu’,aerul din avion are aceeasi viteza cu avionul sau e cazul sa sari. daca avionul ar fi decapotabil, numai un ozn ar putea face spirale prin jurul capului tau

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450