Ieri v-am spus de ce, atunci cînd se află la orizont, Luna NU este mai mare, ci din contra. Și dacă poate ieșiți cu prietena/-ul, la ceas de seară, pentru o plimbare, sau la ceas de dimineață, pentru o decartare, și se întîmplă să o zăriți (doar pe Lună plină, că celelalte au alt program, vom reveni), n-ar strica să știți și de ce vedeți ce vedeți. Dacă mai vedeți.
Așaa, deci acum știm că e iluzie optică. Ce-a fost ușor a trecut. Pentru că de-aici încolo tre’ să intrăm puțin să ne facem ordine prin creiere, chestie lejer mai dificilă. Și încă n-am epuizat „de ce NU apare Luna mai mare“. Prima variantă a ce fel de iluzie optică nu e mărimea Lunii este așa-zisul efect Ponzo. Ce i-a mai trecut și lui Ponzo ăsta prin spatele ochilor? Cică obiectele din cîmpul vizual modifică judecățile noastre în privința formei, mărimii, aliniamentului. Și ia uitați-vă în figura 1, nu-i așa că bara A vă pare mai mare ca bara B? (Mă rog, majorității, că nu vă poate mulțumi nimeni tot timpul pe toți.) Ei bine, sînt egale! Și ar cam ține explicația, dacă răsuciți desenul și înlocuiți bara cu o lună plină. Am zis „ar cam“, pentru că, de fapt, nu ține. Dacă scoatem liniile alea ca șinele de tren care se pierd în zare, se duce naibii tot efectul. Iar pe oceane, fără nici o cale ferată, Luna tot se vede mai mare, după cum ne-ar spune și Traian Bă…ăăă, elev Băsescu, lasă picoteala și fii atent la ore, că nu sîntem în Kazahstan aici!
L-am pomenit pe Ponzo doar pentru că e cel mai des întîlnită explicație greșită, și de fapt pentru că mă amuză numele. Ce-o fi fost în capul lui tac’su? Revenind, probabil că cel mai mult se apropie de realitate (dacă putem numi așa balamucul din mințile noastre) ipoteza bolții turtite. Ăștia (oamenii de știință) spun că, din cauza necesității de a supraviețui, animalele și-au dezvoltat cel mai bine resursele de a interpreta ce văd în jur doar la nivelul ochilor. Adică ni se fîlfîie de ce se întîmplă pe sus și percepem acele distanțe și detalii mai slăbuț. Astfel încît privim bolta cerească drept un bol turtit și dat peste cap (fig. 2). Ei, și cum imaginile Lunii pe retină sînt identice, dar noi „știm“ că pînă în vîrful cerului e mai puțin decît pînă la orizont, creierul nostru operează mărirea artificială a Lunii, pentru a respecta distanțele. Deși, dacă-i întrebi pe observatori care dintre cele două Luni e mai aproape, îți vor spune că cea de la orizont.
În ciuda paradoxului mărime-distanță, ceva-ceva talent are explicația noastră, care depinde de ce înțelegem prin „sus“. Dovada: dacă am sta cu capul între picioare, iluzia dispare, Luna arată la fel peste tot. Nu vă așteptați la asta, nu? Nici măcar elev Văcăroiu: deși o fi ajuns să-i stea capul unde-i stau picioarele, pro’abil că, hîc, nu-și mai amintește. Părerea mea. Mai există niște mici obiecțiuni, dar acestea sînt atît de îmbîrligate, încît nici tata Uraniu nu mai știe deja care-i susul, care-i josul și pleacă să caute adevărul, privind Luna printr-un fund de sticlă. De vino, că cică pe-acolo se găsește veritas-ul.
13 comments
2 pings
Skip to comment form ↓
Mostrofontz
December 8, 2010 at 12:09 (UTC 2) Link to this comment
Daca tot suntem la iluzii optice, ia luati d-aici:
Camera Ames:
http://www.youtube.com/watch?v=5ic7QGjGEX8
Si unele in alb-negru:
http://www.resursadefun.ro/?s=iluzii+optice&x=0&y=0
Tata Uraniu
December 8, 2010 at 13:38 (UTC 2) Link to this comment
Super haioase (și logice, dacă e să te gîndești). 😀
ilaura
December 8, 2010 at 18:27 (UTC 2) Link to this comment
sa zicem ca am priceput cu luna..
am o intrebare legata de soare si exploziile lui. adicatelea exploziile alea solare de care am tot auzit ma pot afecta pe mine personal? daca ma simt rau, ma ia cu tremurici la genunchi si imi curge sange din nas pot sa dau vina pe ele? si sa am dreptate..
Tata Uraniu
December 8, 2010 at 19:35 (UTC 2) Link to this comment
Ăăă, dacă împrejur nu mai are nimeni tremurici la genunchi și sînge pe cămașă, nu prea poți da vina pe exploziile solare. Doar dacă ar fi extrem de nasoale s-ar întîmpla asta, dar ar fi ceva global și cam foarte nasol. De fapt, nici măcar nu sînt sigur dacă așa s-ar întîmpla, m-aș aștepta să fie ceva ca la plajă, dar mult mai rău:)).
Da’ la nivelul la care ai ameți și ți-ar sîngera nasul, deja și șeful tău ar cam trece prin aceleași chestii, deci bucură-te, vacanțăăă!
ilaura
December 8, 2010 at 21:20 (UTC 2) Link to this comment
multumesc pentru raspuns 🙂
am fost doua victime azi, in aceeasi gospodarie, d-aia intrebam..
inseamna ca altceva ne-a secerat.
catalin
December 8, 2010 at 22:12 (UTC 2) Link to this comment
Hmm, nu cumva are legatura cu marimea relativa a obiectelor? Creierasul nostru determina marimea unui obiect comparindu-l cu alte obiecte invecinate. De-aia nu-i prea indicat sa te duci cu nevasta intr-un bar de negri
Tata Uraniu
December 10, 2010 at 13:58 (UTC 2) Link to this comment
Nu, tocmai, cum spuneam mai sus, iluzia există și dacă n-ai nimic cu care să compari luna. Să zicem, pe ocean. E, de fapt, povestea aia cu raportarea diferită din capul nostru la orizont și zenit.
ciuciu
December 10, 2010 at 14:55 (UTC 2) Link to this comment
Si totusi fenomenul ar trebui sa fie altul pen’ca si daca e filmata se vede tot mare pe ecran. Asta ajuta cateodata, la orgoliu face bine si zoom-u, da-n cazul Lunii ramane ceva fezandat totusi. Ma insel? Sa traiasca Tata Uraniu.
Tata Uraniu
December 10, 2010 at 15:28 (UTC 2) Link to this comment
nope, cînd e filmată arată fix la fel. o truchează ei la greu. Ba mai mult, uneori exagerează și-o fac cît juma’ de cer.
zulu
December 10, 2010 at 16:26 (UTC 2) Link to this comment
intrebare:
care este distanta in linie dreapta dintre un pct oarecare de pe Pamant si linia orizontului perceptibila din acel pct, presupunand o vizualizare neobstructionata decat de curbura Pamantului?
Tata Uraniu
December 10, 2010 at 17:17 (UTC 2) Link to this comment
De la sol, fără obstrucții, distanța pînă la orizont (pe mare, de exemplu) e undeva pe la 4-5 km. Da’ cum te sui pe ceva înalt, cum se îndepărtează orizontul. D-aia îi suiau pe marinari pe catarg.
Victor
December 12, 2010 at 05:19 (UTC 2) Link to this comment
Ce zici de aberaţiile ăstuia?
http://www.lovendal.net/wp52/luna-un-obiect-artificial-creat-de-alte-fiinte-pentru-a-aparea-viata-pe-pamant/
M-ar amuza dacă nu aş şti sigur că sunt persoane care chiar le cred.
Tata Uraniu
December 12, 2010 at 20:12 (UTC 2) Link to this comment
Oi, e plină lumea de ciudați din ăștia… zilele trecute am mai văzut un blog megaprăpăstios cu diverse aberații similare, cre’ că linkurile erau chiar prin comentarii, pe undeva. Noi să fim sănătoși, că se naște unu’ pe secundă.
De ce-i agresează luna plină pe oameni? | Jurnal roz de cazarmă și nu numai
December 10, 2010 at 13:56 (UTC 2) Link to this comment
[…] Sciencefriction.ro, de ce ne apare luna mai mare când e la orizont. Citiţi explicaţiile aici şi aici, după care poate-mi zice şi mie cineva de ce-i agresează luna plină pe […]
Luna a’ mare » Science Friction
April 22, 2016 at 10:21 (UTC 2) Link to this comment
[…] Luna a’ mare se întoarce » […]