«

»

Dec 09 2010

Sferele astrale ale omenirii

„Pămîntul e rotund!“, spuneau oamenii de știință prin secolul al XVI-lea, drept care se alegeau cu cîte o incinerare. Dacă nu a lor, măcar a bibliotecilor din dotare. Or fi știut și oamenii Bisericii ceva. E drept, Terra nu e un disc pe spatele a patru elefanți, pe spatele unei țestoase, da’ nici perfect rotundă nu e! Să fim și noi mai riguroși, ce naiba, n-are sens să ne înfierbîntăm degeaba.

Nu numai că Pămîntul nu e o sferă perfectă, dar nici măcar Soarele nu e.

Dar pînă acolo, de ce sînt planetele/stelele atît de apropiate de forma sferică? Răspunsul e simplu: din cauza gravitației. Materia unui corp ceresc este atrasă către centru. Și cum toate bucățile de materie sînt atrase la fel, și toate încearcă să ajungă cît mai aproape de centru, în final ajung la o remiză: vor sta la egală distanță. Iar sfera este acea formă care le permite tuturor acestor bucăți să stea la distanță egală de centru. Mă rog, e o explicație extrem de simplificată, da’ T.U. nu vrea să-l urîți pe motiv că n-ați înțelege dacă ar zice „suprafețe echipotențiale“ sau alte cuvinte urîte.

Bine-bine, veți zice, dar asteroizii de ce au forme atît de ciudate? Păi, fin’că gravitația lor nu e suficient de puternică pentru a lansa cursa asta către centru a tuturor bucăților, iar forțele care leagă moleculele între ele sînt mai tari. Doar un corp cu rază de peste 300 km începe să se „așeze“ în formă de sferă. Și cu cît e mai mare, cu atît va fi „mai sferic“. Pe de altă parte, din cauza rotației în jurul propriei axe, nici corpurile cele mai masive nu rămîn perfect sferice, se ovalizează. Terra e, în primă aproximație, un elipsoid, o elipsă rotită în jurul axei mici. Iar excepțiile cele mai mari (Himalaya, Groapa Marianelor) reprezintă fluctuații de doar 0,1% din rază: nici bilele de biliard nu sînt atît de netede!

Să ne întoarcem, însă, cu fața la Soare. În imaginea de mai jos, nesfericitatea astrului zilei a fost mărită de zece mii de ori, ca să o vedeți voi mai bine: cu roșu e o sferă, cu albastru un elipsoid, iar linia cu steluțe reprezintă fluctuațiile reale cauzate de cîmpul magnetic. De fapt, Soarele e, scuzați superlativul nelalocul lui, cel mai perfect corp din sistemul solar: din cauza gravitației masive, are variații de doar 0,001% față de forma de sferă. Iar în anii cu activitate solară intensă, mai pune un strat mic de grăsime în jurul taliei, pe motiv de magnetism sălbatic. Da’ foarte mic: modificarea aparentă este cam la fel de mare ca grosimea unui fir de păr văzut de la un kilometru și jumătate distanță! Singurul lucru mai neted la care T.U. se poate gîndi acum este, probabil, creierul inchizitorilor din toate timpurile, de la Torquemada la Codrin Ștefănescu, să ne scuze primul de asocierea asta!

23 comments

Skip to comment form

 1. ilaura

  un-te duci tu sfecla? la 3 si 14.

  dar cu picaturile de lichid cum sta treaba? parca am invatat ceva la dinamica fluidelor in liceu… sau e total alta mancare de peste?

  1. Tata Uraniu

   Neah, acolo nu e gravitația motorul principal, ci forțele de coeziune dintre molecule. Dar și acolo, suprafața de echipotențial a forței cu pricina e tot sfera, drept care picăturile se fac sfere. E drept că, în cădere, intervine și gravitația și transformă sferele în picături.

   1. Mostrofontz

    Adica eu ce sa pricep d-aici, ca picaturile sferice nu-s tot “picaturi”? Daca stai sa te uiti cum se faceau alicele pe vremuri (http://en.wikipedia.org/wiki/Shot_tower) o sa vezi ca picaturile de plumb erau sferice! Ma rog, mai mult sau mai putin, dar oricum, foarte aproape de o sfera… In orice caz, eu stiam ca atunci cand cade o picatura au mai multa importanta frecarea si presiunea gazului prin care cade decat gravitatia, nu? (http://en.wikipedia.org/wiki/Drop_%28liquid%29)

   2. Tata Uraniu

    Ei, puteam să pariez că cineva (adică tu :D) se va lega de faza aia cu picături și sfere. Evident că tot picături sînt, eu încercam să spun altceva, și anume că picăturile nu-s tocmai sferice. în mod normal, la volumele alea, tensiunea superficială bate gravitația, deci picăturile stau sferice. Cînd picură, gen ploaie, atunci și forțele astea (m-am grăbit eu și-am spus doar “gravitație”, dar era și frecarea (că ăstea două se bat între ele)) au un rol. Dacă n-ar fi gravitația, n-ar cădea, deci contează foarte mult. Cad mai încet și într-o anume formă (sferă turtită) din cauză că apar și celelalte forțe, nu?

   3. Victor

    Forţe de tensiune superficială parcă se cheamă, nu? Care sunt muuuuult mai ameri decât ar crede cineva.

   4. Victor

    Ups, acum am văzut că ai zis şi tu, mai jos. Adică mai sus de comentariul meu. 😀

 2. Mostrofontz

  Stiam eu ca te-ai grabit… Da’ eu tocmai asta voiam de fapt: sa te fac sa nu te mai grabesti! Ca altfel induci lumea in eroare… Intrucat, total contrar opiniei foarte raspandite (si nereale) ca picaturile in cadere au forma aia de lacrima din poze (http://www.revolutionmyspace.com/image-code-172/tear_drop), ele sunt de fapt foarte aproape de o sfera!

  1. Tata Uraniu

   Păi, io nu ziceam că are formă de lacrimă, aia-i numa’ la gura țevii. Dăcît că nu e sferică ziceam:D

   1. Mostrofontz

    Pai nu ziceai, da’ ziceai asa: “E drept că, în cădere, intervine și gravitația și transformă sferele în picături”. Adica se poate trage concluzia ca picatura numa’ sferica nu e. Nu e perfect sferica, asa-i, da’ nici prea departe nu-i… Daca citeste unu’ mai grabit, ramane cu impresia ca picaturile au forma de “picatura”… 😀

 3. Mostrofontz

  E off-topic complet, da’ nu ma taia: dupa ce am citit Catavencu am zis sa-ti atrag atentia si asupra criticilor NASA. Tot cu Wikipedia saraca (http://en.wikipedia.org/wiki/Arsenic_eating_bacteria), da’ daca mai sapi nitel, gasesti mai mult. Se pare ca nu-i asa clar cu arsenul ala…

  1. Tata Uraniu

   Aaa, io-s perfect de acord că nu-i clar cu arsenicul și bacteria veche. Dar pt Cațavencu aveam, de fapt, nevoie doar de-o legătură cu extratereștrii…

 4. cruela de vila

  sa nu credetzi ca nu m-am inmuiat la sfarshit de saptamana intr-o balta de shtiintza!
  ia uite ce am aflat:
  Contestatia unui automobilist din Franta surprins de radar cu 250 km/h
  pe o portiune de sosea cu viteza limitata la 70.

  “Domnule Presedinte,

  Cu privire al procedul verbal intocmit, rog sa aveti in vedere
  urmatoarele:

  Intr-adevar, am vazut semnul de circulatie de “70”,
  scris cu negru pe fond alb si incadrat intr-un cerc rosu, pe un panou
  fara nici o alta indicatie de unitati de masura.. Dar dupa
  cum stiti, Legea din 4 iulie 1837 impune ca obligatoriu in
  Franta sistemul metric, in timp ce Decretul nr. 65-501 din 3
  mai 1961, modificat conform directivelor europene, defineste
  ca unitati de baza legale, unitatile Sistemului
  International ( S.I.). Or, in sistemul de unitati S.I.,
  unitatea de masura a lungimii este metrul, iar unitatea de
  masura a timpului este secunda.

  Este deci evident ca unitatea de masura legala a vitezei este
  metrul pe secunda.

  Eu nu pot sa-mi imaginez nici o clipa ca Ministerul de Interne nu ar aplica
  Legile Republicii.

  Prin urmare, 70 metri/secunda corespund exact unor 252
  kilometri/ora.

  Politistii au afirmat ca eu am fost cronometrat cu 250 km/h, lucru pe
  care eu nu-l contest. Ma aflam, deci, cu 2 km/h dedesubtul
  limitei autorizate de viteza.

  Va rog sa luati nota, sa-mi restituiti permisul de conducere.

  Am onoarea sa va salut…”
  ********* ********* *********

  … si chiar a castigat !
  :mrgreen:

  1. Mostrofontz

   Ha, ha, ha, mi-a placut asta… Da’ pe autostrada unde e limita de 130, cu ce poti sa mai mergi ca s-o ajungi? Cu TGV-ul? 😀

 5. cruela de vila

  si acum , tangentzial cu ontopicu, in linku da mai jos zice (si) da olimpiadele da astronomie shi chiar de astrofizica!
  da jale, zice!
  :mrgreen:
  adica cu pizaturi shi cu lacrimi!
  😥
  http://www.riscograma.ro/3337/mai-moare-un-mit-na%c8%9bional-pana-%c8%99i-olimpicii-romani-sunt-mediocri/

 6. cruela de vila

  luatzi shi cu nibiru, sa nu va prinza sfarshitu lumii nepregatitzi!
  :mrgreen:
  http://cristiannegureanu.blogspot.com/2010/11/nibiru-sakloth-its-visible-now.html

 7. Bad Robot

  Nenea taticu’ Tata Ura(t)niu,ian ti rog sa ni lamuresti pi viitor,daca si puati,sa ni spui di ci esti lichidili INCOMPRESIBILE!Ca ieu am incercat sa bag o dimigeana di shinshi kili di tescovina intr-un blidon di plastic de un kil,prin umflari cu pompa di benciocleta si mi-o crapat tat rachiul impreuna cu polientetraftalatu’ in cauza!.Adictilea s-omprastiet pi mini si m-o udat tat cu material inflamabil!!!Da shi-mi pari rau dupa rachiuuuuuu,mai rau ca dupa butelca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Cre’ ca data viitoari o sa fac rachiu gazos,ca am auzat ca ala mierji comprimat,il baji in shprei sa-l traji pi nas direct!Cu multi multumiri,Robotu’ Obraznic! 💡 💡 💡

  1. Tata Uraniu

   Acușica răspundem și la asta…

 8. cruela de vila

  robotule care esti pa, daca puneai picatura cu picatura, una peste alta, impachetate frumos, cum ne-a INVATZAT LA LECTZIA DE AZI TAICAURANIU, ALTA VIATZA ERA!plus ca ar trebui sa te programeze cineva , meseriah, sa shtii shi tu, alta data, ca orice bautura la 5 litri, incape neindoios intr-un bidon de 1 litru, dupa urmatoarea metoda: umpli bidonul de 1 litru; il bei; adica acum e gol; il umpli din nou , il bi din nou; shi tot asa pina nu mai ai in bidonu de 5 dacat un amarat de litru, care intra la fix in ala de unu!
  😉
  parerea mea!

 9. cruela de vila

  erata:
  robotule care esti PAT! 😳
  si be) scuze de caps-ele de mai sus!
  🙄

 10. vega

  apropos de picaturi, e corect ca forma perfecta de aerodinamicitate o are picatura de ploaie ?

  1. Tata Uraniu

   Picăturile au formă aproape sferică, uite în comment-urile de mai sus. Din cîte știu eu forma aia clasică de picătură care picură dintr-un robinet are o formă foarte aerodinamică. Parcă un inventator celebru de la noi, Iustin Capră, făcuse cîndva o mașină ca o picătură, era și pe cărțile poștale. Dacă o fi “perfectă” forma aia, de picătură alungită (repet, în realitate picăturile arată așa doar cînd se desprind una cîte una de ceva, precum o țeavă), asta cine mai poate ști? 😀

 11. Quasy

  Nu a fost Iustin Capra, ci Aurel Persu ( http://garagecar.blogspot.com/2010/07/persu-streamliner-1923the-worlds-first.html ).

  Interesant insa e ca un automobil hibrid care acum e “in development” la americani o sa ii poarte numele: http://en.wikipedia.org/wiki/Persu_Hybrid (am citit despre automobilul asta acum vreun an intr-o revista si acum vad ca are si pagina pe wiki) ❗

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450