«

»

Nov 04 2010

Bruma de fizică scapă turma

Domn-le Uraniu, subsemnatul, domiciliat acasă și legitimizat cu buletinul, vă scriu find în fața unei dileme căci și noi, propietarii de oi și turme, avem dileme, nu doar Pleșu. Deci, în primăvară, cînd se cînta că pleacă oile la munte c-un batal frumos în frunte bîr-bîr, am dat turma la cioban să o ducă sus la stînă la păscut iarbă pe durata sezonului estival. Conform contractului iscălit de supsemnatul și baciul Moldovean Ghe. am predat cu semnătură 300 buc. oi, berbeci și mei. Săptămîna trecută s-a întors turmele de la munte după datina mioritică de transhumanță și am primit de la respectivul doar 186 buc., și acelea slabe și pline de scaeți. L-am întrebat cum se poate așa ceva, la care respectivul baci mi-a explicat așa: că povîrnișul pe care au coborît de la munte este înclinat cu un unghi, fie acesta alfa. Deci turma T s-a înmulțit cu sinus de alfa care e mai mic decît unu deci e mai mică ca turma T pe orizontală. Eu i-am răspuns că „aha!“. A mai zis că turma T ar fi rămas întreagă (vorba vine) numa la sin α = 1, adică la unghi drept de 90 grd. care nu mi-ar fi convenit, că am văzut la viața mea cum arată o oae căzută în prăpastie la sin de alfa egal unu. În plus, mi-a desenat și pe hîrtie care am păstrat-o și v-o trimet că din turma mea Tsin(α) care vine la vale în sat la noi încă se mai scade și μTcos(α). De la frecare, cică, care se opune deplasării. N-am înțeles la ce frecare cu oile s-a referit ciobanul Moldovean decît am bănuit ceva dar n-am zis nimic că erau copiii de față. Poate că de la frecare or fi slăbit în halul ăsta, dar unde-s celelante, asta vă întreb eu. Și e adevărat că trebuie să-i mai dau și niște bani fin’că a făcut lucru mecanic?

Cu stimă,

Hans Oiersted


Dragă Hans, ciobanu’ ăsta știe – surprinzător – ceva fizică, da’ o fi vrut să împace și lupul, și pe capra de ciobăniță, deci ți-a dat o varză de explicație, cînd el, de fapt, a făcut-o de oaie. Dacă apăsarea normală (perpendiculară pe suprafață) e măsura turmei lu’ matale, atunci pe planul înclinat era Tcos(α), iar la întoarcerea pe cîmpie (α = 0), ar fi trebuit să-ți fie prezentată integral. Tsin(α) e doar forța care-o trage la vale, din care se mai scade μTcos(α), forța de frecare, după cum i-am explicat și unui ohm din satul tău. Da’ asta are de-a face cu viteza cu care ți s-a întors turma, nu cu greutatea ei. Ce-ți propun eu e un schimb de cunoștințe: dacă tot te-a învățat cum e cu planul înclinat, explică-i și matale despre legea lui Ohm: la rezistența lui, cu cît îi crește tensiunea în funcție de intensitatea bătăii?:twisted:

3 comments

  1. Tanti Jeni

    Propun analiza semantică, morfologică, fizică și chimică a versurilor lui Mircea Florian: ”Cafeneaua- pantă / Pare răsturnată”.

    Acu să vă văz.

  2. Tata Uraniu

    Ouch. simplu: e greșit. 😀

  3. Cip IESAN

    Tanti Jeni, asta-i de pe albumul acela, cu Triunghiul Bermudelor, nu? Ceee vree-muuri!

    Sint momente in care, pentru consumatorul care iese din ea, cafeneaua pare rasturnata, beata si clatinindu-se, nu? Conteaza care e sistemul de referinta, la urma urmei…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450