«

»

Oct 29 2010

Forța de frecare fie cu tine!

Tataie Uraniule, ulița din sat de la noi e în pantă, dar dacă las căruța fără bolovan la roată nu pornește și dacă merge la vale fără cal nu-i crește viteza. Au filmat-o și de la Antenă, de-au dat-o la Observator; acolo era și un profesor care zicea că sub pămînt sînt neomogenități ale materiei care fac nu știu ce naiba. Mihăiță al vecinului, care e premiant, zice că nenea de la televizor era dus cu sorcova și că în manual scrie despre unghiul de frecare, parcă așa ceva, io n-am înțeles ce. Tată Uraniule, zi-mi adevărul, ca să nu sap la noapte de pomană sub stradă: găsesc sau nu neomogenități? Dacă da, cît pot să iau pe ele?

Cu respect și stimă,
Un ohm din sat

Dragă Ohmule, răspunsul este simplu și are de-a face, cum spunea și Mihăiță al lu’ vecinu’, cu frecarea. Mai precis, iaca și-n desenul de mai jos. Forța gravitațională, aia care trage fix în jos, se poate descompune în două: forța tangențială (aia care ar trege căruța la vale) și forța normală, sau perpendiculară pe planul înclinat care e strada lu’ matale. Cîtă vreme forța de frecare, care-i proporțională cu componenta normală a greutății (Ff=μ mg cos α, μ ăsta fiind coeficientul de frecare), este mai mare decît componenta „la vale“ a greutății (Gt=mg sin α), căruța n-o ia la vale. Adică unghiul minim al pantei de la care căruța o va lua la vale va fi așa încît tg α > μ. Iar dacă coeficientul de frecare e mare (cum e adesea cazul pe drumurile pămîntoase de țară), stă căruța-n pantă cît îi Soarele. La fel, de exemplu, e frecarea mare între fundul stăpînului Antenelor și fotoliul său din Senat. Oricît încearcă, doar panta foarte abruptă a alegerilor l-ar putea muta din loc. Deci sapi degeaba, asta dacă nu cumva găsești urmele unor conturi din Elveția.

4 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. cruela de vila

  buna seara si bine v-am gasit!
  :)
  sa fie-ntr-un ceas bun!
  hai noroc!
  :wink:
  hac!
  am gasit bancurile alea shtiintzifice shi am venit sa-tzi imbogatzesc site-ul!
  ;)
  si precis o sa-l tarasc de guler shi pa neamtzu tziganu!
  sau fost deja?

  1. Tata Uraniu

   n-o fost încă, da’ nici timpul, nici spațiul n-au intrat la apă. Hai noroc, hîc! :D

 2. cruela de vila

  ma pacaleshti!
  ;)
  ca dupe ce am intrat bruxc acilea, am loat-o d’andaratelea si am cetit ( macar pa diagonala) tot inclusiv comenatriile!
  ;)

  1. Tata Uraniu

   haha, păi nu e asta ideea? :D Oricum, o să fie destule chestii de cetit, ascultat și văzut…

 1. Bruma de fizică scapă turma | Science Friction

  […] e doar forța care-o trage la vale, din care se mai scade μTcos(α), forța de frecare, după cum i-am explicat și unui ohm din satul tău. Da’ asta are de-a face cu viteza cu care ți s-a întors turma, nu […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: