«

»

Nov 01 2010

Un Phaethon numit dorință

Dacă citiți Metamorfozele năsosului de Ovidiu, veți găsi printre ele legenda lui Phaethon, fiul muritor al zeului Soarelui, Helios, făcut cu nimfa Klymene. Phaethon a aflat doar la pubertate că Helios e tac’su, băi, s-a dus la el și l-a pus pe zeu să-i demonstreze că e tatăl lui prin a-i îndeplini orice dorință. Ca orice părinte care nu se uită la Super-nanny, Helios a promis, iar ăsta micu’ i-a cerut să-i dea frîiele caleștii Soarelui.

Din păcate, n-a cerut și frînele, drept care, ca orice minor care ajunge la volan, a intrat în bălării. Literalmente: a pierdut controlul și, de la zborul razant, a dat foc bălăriilor Africii, lăsînd în loc Sahara. Asta l-a cam înfuriat rău de tot pe Zeus, care l-a doborît pe Phaethon cu o rachetă Olimp-aer. Phaethon s-a înfipt în rîul Eridan ca un MiG românesc, iar Heliadele, surorile care-au înhămat caii, au fost și ele transformate în plopi: și azi își plîng fratele cu lacrimi de chihlimbar. Poate vă întrebați ce legătură avem noi cu asta. Păi, cea mai mare ploaie anuală de meteoriți, cea a Geminizilor, este cauzată de asteroidul 3200 Phaethon. O puteți admira în noaptea de luni spre marți, 13-14 decembrie, de pe la 9 seara în sus, către est, iar dacă vă prind zorile, spre apus (v. harta, e drept, de anul trecut, da’ alta n-am :D). Cu suficient întuneric, puteți vedea și 150 de stele căzătoare pe oră! De altfel, Geminizii reprezintă singura ploaie periodică de meteoriți care are ca sursă un asteroid. Singura variantă suficient de credibilă e că asteroidul Phaethon a fost, cîndva, cometă, dar apropierea de Soare a sablat-o complet pînă la a-i lăsa doar inima de piatră. (Vedeți voi, la apropierea de Soare, suprafața de „gheață murdară“ a cometelor se evaporă și pe traiectorie rămîn roiuri de mici grăunțe de praf, care la intrarea în atmosfera Terrei, cu 150.000 km/h, se aprind și devin „stele căzătoare“.) Un alt argument al teoriei „cometei sablate“ este că, spre deosebire de Leonizi și Perseizi, Geminizii au fost văzuți prima dată doar acum 150 de ani, în timpul războiului civil din Statele Unite, și devin tot mai numeroși de la an la an. În prezent, fosta cometă este considerată un asteroid potențial periculos, apropiindu-se la doar 3,2 milioane de kilometri de Terra. Cam ca personajul mitologic omonim. Dar asta n-ar trebui să vă oprească de la a admira Geminizii, pe la jumătatea lui decembrie, seara, e o ocazie unică. Anul ăsta.

Colegul lui Tata Uraniu,

Phaethonny Montana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450