«

»

Oct 29 2010

Legea atracției universale în baruri

Sir Isaac Newton s-a lăudat, cu puțin timp înainte de a pleca să verifice și, eventual, să reformuleze legile metafizicii, că va muri virgin. Cum nu vă doresc deloc aceeași soartă, vă ofer mai jos o – hmm – rază de speranță. Ați auzit despre legea atracției universale a lui New…? Nu? Nu-i bai, că am auzit eu și vă povestesc acum despre universalitatea ei. Ce zice legea asta? Cică oricare două corpuri din Univers se atrag reciproc cu o forță cu atît mai mare cu cît sînt mai masive și cu atît mai mică cu cît distanța dintre ele, la pătrat, este mai mare. Cu alte litere, F = G*M1*M2/d2. Așaa. Să-i testăm valabilitatea. Să zicem că te interesează să atragi pe cineva într-un bar. Prima idee ar fi să micșorezi distanța cît mai mult. Grijă mare! O distanță prea mică va face ca principiul al treilea al mecanicii să facă obiectivul să reacționeze printr-o palmă. Deci nu e bine. Cum altfel mărim atracția? Deoarece este dezirabil ca masa fetei să rămînă constantă (și, eventual, neocupată), singura soluție este o masă personală mai mare. Iarăși atenție! Atracția crește cu masa (mai ales dacă ați mai tras nițel de fiare), însă pînă la o anumită limită: unul ca Piedone are probleme și să intre pe ușa barului, darămite să atragă ceva. O metodă de a respecta legea este mărirea artificială a masei proprii cu, să zicem, cîteva genți cu bani. Dificil, însă în natură totul este posibil. Spre liniștea voastră, există o soluție mai simplă: modificarea valorii constantei G. Dacă nu știați, G vine de la „Gin&Tonic” și, cu cît este mai mare, cu atît atracția este mai mare.

Ce mai lege! – veși spune. Deși îi zice „universală”, numai generală nu pare, din cele de mai sus. Dar nu-i bai: o să învățăm și despre cum toate astea sînt relative, și despre așa-zisele „găuri negre” care atrag tot ce mișcă. Inclusiv un student mai slăbuț la fizic.

10 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. badmf

  stii tricourile alea cu ‘i’m drunk and you’re still ugly’? :lol: ca raspuns la reclama aia la bere:’helping ugly people have sex since 18…’

 2. Tata Uraniu

  :lol:
  dadada, bine, e drept că am văzut tricouri din ălea cu mai toate băuturile, de la cidru la tequila.

 3. Guta Yodda

  gauri negre in baruri. badmf, te bagi? :D

  1. Tata Uraniu

   Nu se bagă, mă, nu se bagă. Ce, nu știi? Erai acolo… :twisted:

 4. fallenrr

  Intrebare: esti acelasi Tata Uraniu adevaratu’ din Catavencu? Ca io cred ca da, dar o confirmare nu strica niciodata.
  Si numarul b: se poate o teorie a corzilor explicata mai pe romaneste? Merci anticipat.

  1. Tata Uraniu

   Yup. Unul și același. De altfel, unele dintre texte sînt de-acolo, dar rescrise pentru vremuri noi. be) O să vină și un pic de string theory, da’ mai la vale, stai prin zona. :)

 5. badmf

  normal.io sunt o gaura neagra in baruri. nimic din conul de umbra al sticlei nu scapa in exterior.

 6. badmf

  ooo…la teoria corzilor ne pricepem toti,nu-i asa guta?

 7. Tata Uraniu

  Well put, badmf! 8)

 8. fallenrr

  True, badmf, da’ ce, strica o aprofundare a materiei un pic? :D

 1. Potențial îmi este bine! | Science Friction

  […] – mai mare. Cînd nu mai este ținut acolo de nimic, deoarece Terra îl atrage (prin intermediul forței gravitaționale a tizului lui matale), corpul începe să se apropie de Pămînt. Deci pierde ceva din energia aia […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: