«

»

Oct 30 2010

Podul de fiori (video)

Au fost odată niște ingineri. Care au construit un pod. Undeva, prin Washington, SUA. Podului i se spunea Tacoma Narrows Bridge, și după doi ani de cînd a început construcția a fost, după obiceiul altor locuri, și deschis traficului. Pe 1 iulie 1940. Imediat după deschidere, podul suspendat și-a cîștigat și o poreclă: Gallopin’ Gertie, pentru că avea, chiar în condiții de curenți ușori, o mișcare ciudată de ondulare, ca un montagne-russe. Șoferii care treceau podul puteau vedea, uneori, cum mașinile din fața lor dispăreau complet din vedere, înghițite parcă de valurile de asfalt. Scurta, însă glorioasa viață a celui de-al treilea (ca lungime, la 1.810 m) pod suspendat din vremea sa a luat sfîrșit, dramatic, pe 7 noiembrie 1940 (da, da, fix acum șaptezeci de ani), în timpul unei furtuni cu viteze moderate ale vîntului, de 58-67 km/h. După ce timp de trei ore și-a amplificat oscilațiile (în final diferența în nivel între cele două benzi ale șoselei era de 7,5 m, vezi poza), dînd suficient timp cameramanilor amatori să-și instaleze aparatele, s-a rupt și a căzut în rîu, taman cînd nimeni nu se uita. Cam cîte tone de ciment au căzut în apă, cam tot atîtea, dar de hîrtie, au fost folosite pentru explicarea dezastrului, pentru a-l înțelege și a-l evita în viitor. S-a creat astfel o legendă urbană, concluzia (greșită, dar prezentă în toate cărțile de fizică) fiind că de vină a fost rezonanța. Adică fenomenul prin care, dacă un proces transmite energie unui obiect cu una dintre frecvențele naturale ale obiectului, acesta poate, teoretic, înmagazina energie la infinit, distrugîndu-se. Cam cum ar reuși Trăistariu să spargă un pahar de cristal dacă ar țipa foarte tare și foarte înalt, cum numai el poate, fără a face nici o brînză totuși la Eurovision.
Explicația este mult mai simplă: inginerii au construit podul prost. Rafalele de vînt nu ar fi putut veni niciodată cu periodicitatea necesară apariției rezonanței, pentru că furtuna era prea haotică. Motivul ruperii nu a fost rezonanța forțată, ci autoexcitarea, cauzată de instabilitatea aerodinamică. Slăbiciunea podului a fost flexibilitatea, atît pe verticală, cît și în torsiune, pentru că era prea îngust și prea puțin înalt pentru propria lungime. Vîntul a creat instabilitatea inițială și a amplificat-o puțin pe parcurs, dar forța motrice a amplificării oscilației a fost mișcarea însăși. Cam în același mod în care un biciclist prost nu se redresează la prima dezechilibrare, trăgînd prea tare în partea cealaltă, cu efectul că trece de poziția de echilibru și ajunge la spital, învelit în ghips și multe bandaje cu rivanol. Căderea podului Tacoma Narrows nu a fost însă inutilă: în ziua de azi, fiecare pod are inginerii lui păzitori. Iar imaginile sînt absolut spectaculoase:

18 comments

1 ping

Skip to comment form

  1. nedormitul

    ar fi trebuit încercat capră. merge şi lapte gros, tot prin autoexcitare.

    1. Tata Uraniu

      Servus, Nedo. Capră, ce? Sau lapte gros, ce? 😀

    2. Tata Uraniu

      Și orice ar fi, cum merge lapte-gros prin autoexcitare? M-ai făcut curios…

  2. nedormitul

    anii ăia erau ciudați. cred că au avut și ei niște băieți deștepți din energia cinetică.

    1. Tata Uraniu

      neah, erau vizionari: băieți deștepți din energia eoliană… Vezi, ne-au trebuit șapte’j’ de ani să-i ajungem pe americani 😉

  3. nedormitul

    onorată instanță, vă rog să consemnați, nu eu am făcut referire la energia eoliană a vîntului, da?
    în altă ordine de idei, nu văd permalinkurile, nu văd botonul de feeduri (sînt chior, e sus) și nu văd steaua polară. aici e un frig de mă beep pe botezatu, în schimb, e plin de muțunachi, mă simt un fel de doria niculescu a astrelor.

    1. Tata Uraniu

      stai, bre, ce nu vezi? rss-urile sînt sus (înțeleg că le-ai văzut), steaua polară e greu s-o vezi dacă-i întuneric, iar permalinkurile nu înțeleg cum nu le vezi. Detaliază. și cu utc3 ce mai e? că io am fost utc-ist, era cît p-aci să fiu și dat afară, deci ‘abar n-am de ce grăiești.

  4. nedormitul

    și cînd văd aia cu utc 3 la comentarii îmi dau lacrimile. trebuia să ne facă uteciști în 3 săptămîni, dar a venit revoluția, iar eu mi-am ratat cariera.

  5. nedormitul

    November 2, 2010 at 00:34 (UTC 2)
    utc-ul e în paranteză, ca de obicei. acum şi cu 2
    permalinkurile de la comentarii nu le văd. măcar unul, de prăsilă, s-or fi ascuns pe după şură la vreun quasar

    1. Tata Uraniu

      okie, încă nu știu cum să scot utc-ul și să bag permalinkuri. mă mai gîndesc dacă vreau…:D

  6. badmf

    e enervant uteceu’

  7. badmf

    e tare asta,cand dau refresh imi baga un ceva albastru,subliminal,inainte de pagina

    1. Tata Uraniu

      vrei negru?

  8. Simona Tache

    @Tata Uraniu: parca ar merge mai bine roz? 😛

  9. badmf

    vreau ceva frumos,daca aveti pe curcubeu,asa

  10. Sebastian

    Asta imi aduce aminte de un tip, pe nume Shawn Frayne care inspirat de efectul din filmuletul asta, a inventat un sistem de generare de energie eoliana. Va recomand sa va uitati la prezentarea sistemului Windbelt aici:
    http://www.youtube.com/watch?v=mecU7S2xoJc

  11. nedormitul

    domnu’ uraniu, mi s-a stricat televizoru’, vă rog frumos dacă puteţi să mi-l reparaţi. dau o ţuică

    1. Tata Uraniu

      pot, cel mult, să-ți spun cum funcționează. dai și tu un iaurt pe faza asta?

  1. Poduri care flutură, fizicieni celebri şi reviste porno | Jurnal roz de cazarmă și nu numai

    […] văzut aici un pod care flutura în vânt – zălog de legământ, de am rămas cu gura căscată până-n […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450