«

»

Oct 26 2010

Dacă studiai, maraton terminai

Poate ați citit povestea micului Team Cațavencu, în frunte cu vajnicul Mihai Buzea, la Maratonul Bucureștilor.

Ei, dacă Mihai ar fi studiat ceva mai multă matematică în loc să umble de bezmetic pe munți, ar fi scos un timp lejer mai bun, ba, cine știe, poate chiar ar fi cîștigat ceva, orice. Pe ce mă bazez? Pe studiul publicat în PloS Computational Biology al lui Benjamin Rapoport, doctorand la Harvard-MIT Division of Health Sciences and Technology , care, ca maratonist fanatic, s-a apucat să-și modeleze cursa și efortul ca să se mai “izbească de perete”, cum descriu alergătorii senzația trăită de 40% dintre ei cînd organismul își consumă toată rezerva de carbohidrați. (Fair warning: urmează jargon științific!) Deși rezervele de grăsime sînt lejer mai mari în organism (după cum oricine are a călătorit prin America poate confirma), în timpul unui efort susținut, energia este furnizată de carbohidrații proveniți din glicogenul stocat în ficat și mușchii picioarelor. Cînd ăștia se consumă, organismul începe să ardă grăsimi, ritmul scade cu vreo 30%, iar ketonele (produs secundar al metabolizării grăsimilor) acumulate în organism cauzează durere și oboseală.

Fără a intra în detalii stranii, cum ar fi diverse cifre și relațiile dintre ele, modelul fanaticului ăstuia se bazează pe două variabile: capacitatea de a căra oxigen la mușchi și capacitatea ăstora de stocare a glicogenului. Ei, și dacă cele două valori nu-ți sînt suficiente ca să termini cursa, mai bagi și tu un dulce, ceva (Your sweet AD here! :wink: ). Pe de altă parte, dacă vrei să slăbești (fetele, se aude?) n-ai decît să te apuci de un maraton așa, pe nepusă masă. Literalmente.

Apropo, Benji al nostru nu dă doar din gură, ci și din picioare: modelul lui i-a permis să obțină un record personal de 2:55h la maratonul din Boston 2010. Deci la anul, Mihai, știi pe cine să suni, da?

Sursa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: