«

»

Apr 12 2012

Specii pe cale de apariție

Așa ziceam în 2008:

Ați văzut cu toții (unii, de neînțeles, chiar în mod repetat) măcar un film din seria Terminator, cu guvernatorul Californiei în rolul principal. Și poate, ocupați cu paradoxurile temporale, n-ați mai stat să vedeți că era vorba de un scenariu nu doar fantastic, ci și științifico-. Ei, știința e mai aproape decît credeați!

Conform unui articol de pe site-ul www.ScienceDaily.com, profesorul Noel Sharkey, celebru robotician la Universitatea din Sheffield (poate-l știți, e judecătorul-șef la emisiunea Robot Wars, de pe Discovery Channel), a tras deja un semnal de alarmă printr-un discurs la Royal United Services Institute. Bine, el susținea „doar“ că începe o cursă a înarmărilor robotizate, la care vor avea acces și teroriștii. Iar într-un plan al Departamentului Apărării din SUA, bugetul programat pentru cercetare în tehnologii militare robotizate va fi, între 2007 și 2013, de 24 de miliarde! Cifrele sînt, de fapt, și mai nasoale: există peste 4.000 de roboți activi în Irak, iar pînă în octombrie 2006 se efectuaseră deja 400.000 de ore de zbor fără pilot.

E drept, pînă acum exista mereu un factor uman care decidea utilizarea forței letale, dar chestia asta se schimbă: americanii dau prioritate armelor autonome, care vor decide singure unde, cînd și pe cine să ucidă. Iar europenii, israelienii, chinezii și rușii au sărit și ei în acest trenuleț al morții. Sharkey avertiza asupra riscului cauzat de faptul că prețurile de construcție ale roboților au scăzut dramatic (și dădea ca exemplu faptul că doar 250 de lire sterline îți pot aduce o dronă autopilotată, ghidată prin GPS, care poate fi transformată ușor în armă). În plus, roboticianul e îngrijorat și de lipsa de discernămînt a roboților: „Roboții din prezent sînt niște mașini tîmpite cu capacități senzoriale foarte limitate.

Ceea ce înseamnă că nu este posibilă garantarea discriminării între combatanți și nevinovați sau a utilizării proporționale a forței, conform Legilor Războiului“. Problema este, însă, și mai gravă: în mai 2005, cercetătorii în robotică de la Universitatea Cornell au construit primii roboți simpli care se pot reproduce singuri (puteți vedea ce și cum aici). E drept, nu făceau nimic altceva, erau niște obsedați de reproducere, dar, hei, și noi eram cam la fel, în negurile istoriei… Oricum, a fost un prim pas, acum trei ani, și nu-ți trebuie un efort prea mare de imaginație pentru a vedea o combinație între cele două trend-uri. Cu puțin software adaptiv scăpat de sub control, factorul uman (prezent și în cazul roboțeilor autoreproductivi, prin controlarea mediului în care se aflau) ar putea fi eliminat. Cu alte cuvinte, dacă n-am scăpat deja djinul din lampă, există șansa s-o facem cît de curînd. Și nici n-o să avem vreun Schwarzenegger să ne-ajute, că faza cu călătoria în timp e, totuși, cam prea trasă de păr!

 

Ei bine, între timp s-au mai întîmplat destule. Sînt tone de roboți cu diverse calități din ce în ce mai umane, din ce în ce mai mult ca în I, Robot – cartea lui Asimov, aia care a făcut celebre legile roboticii. Hai, fie, merge și filmul, că e destul de OK. Mai mult, zilele trecute am aflat (via Mashable) despre robotul cu mușchi și tendoane. Ia de priviți:

Și tot Mashable spune aici că US Navy pregătește niște robocoptere care vor lupta împotriva piraților cu laser, frate! Știu că n-aveți chef să citiți, deci uite înc-un film:

Asta, of course, n-are nici o legătură cu faptul că de-o săptămînă mă joc ca tîmpitul cu Siri, inteligența artificială a lui iPhone, și cu catralionul de aplicații care fac în așa fel încît telefoanele noastre au ajuns mai deștepte ca noi (că de-aia nici n-am mai apucat să dau pe aici, scuze!).  😀

Chiar, voi despre ce roboți absolut senzaționali ați mai auzit în ultimul timp? În ce hal e cazul să ne îngrijorăm? Și be) Ce aplicații îmi recomandați (moca, desigur)? Că eu m-am pierdut, deja, în AppStore, la raftul de produse pentru productivitate… 😉

 

7 comments

Skip to comment form

 1. Savoir Faire

  “Robotii prosti” sunt doar un pas pe scara evolutiei 😀
  Sunt destul de constient de riscuri, dar le vad extrem de mult partea pozitiva.
  Sa inceapa o noua lume !

 2. trimpz

  Cred că-i mai bine cu soldaţi roboţi decât oameni, că nu mai trebuie să sacrifici vieţi omeneşti (şi dacă eşti inamic nici nu-ţi mai pasă dacă-i distrugi).

  Cât despre roboţi reproductivi — păi de unde obţin resursele materiale ca să creeze roboţii noi? Din nisip? Cum îşi reproduc circuitele electronice? Au diverse reactoare chimice încorporate care pot copia un layout de bază pe noii roboţi? Şi chiar şi aşa, să produci siliciu electronic cere prea multe procese, aşa că-mi închipui că vor folosi alte tehnologii.

  În legătură cu roboţii “prea” autonomi… păi e numai imprudenţa oamenilor că nu-i programează pe roboţi să aibă un sistem fail-safe de oprire. Decât dacă inginerii respectivi sunt terorişti :mrgreen:

 3. Savoir Faire

  poate pare o nebunie, dar mi se pare al dracului de plauzibil:

  daca nu ma insel, acum cativa ani se facusera niste procesoare si niste placi video cu propria memorie ram, dar proiectul a fost lasat balta pentru ca iti gaurea buzunarul.
  Ma gandesc ca se poate adauga o memorie de acest gen si la roboti, de gen:
  -pe o memorie din siliciu sudata imprimi datele de baza care nu se vor putea modifica.
  – o memorie o programezi pentru date cantitative
  -o memorie si un procesor separat pentru sfera sentimentelor.

  Din moment ce adaugi o memorie cu care vor putea percepe sentimentele, vor putea trimite un semnal fake care va stimula partida de sex.
  Si fetusul robot se poate naste in 2 feluri:
  -in atelier
  -prin mitoza si meioza o unui celule ou “electrofila”
  sper sa nu fi aberat nimic.

 4. Paul

  Din AppStore iti recomand Flipboard, Readability, Snapguide, Scorekeeper si Clear (asta era $0.99 intr-o vreme). Toate bune si frumoase 😀 .

 5. Alexandru Kiss

  Un robot mare nu poate avea un robotel, fiindca are coada din metal. Robotizarea in industrie, inseamna milioane de someri in lume! Castiguri fabuloase industriasilor, nu cer nici pauza de masa nici bonuri de masa.La robotii in scopuri militare, nu va ganditi ca robotii se bat intre ei ! Candva priveam cu admiratie robotii, acum ma inspaimanta si acea care canta! :mrgreen:

 6. ValiE

  Din păcate se cheltuie enorm pe inarmare si tehnologie militare si multttt mai puțin pentru populația de rând. De ce nu s-ar investi măcar a zecea parte din bugetele de zeci de miliarde pentru cercetările din medicina? De exemplu s-ar putea aplica partea de robotica pentru persoanele cu handicap… Si exemplele pot continua

 7. Locohaust

  Iti recomand appsgonefree o app care iti da de stire despre app cu bani care acum sint gratuite. Recomand idevice.ro, un blog interesant, are si app in Appstore desi nu se merita, poate doar pt push notifications.

  Appadvice este de asemenea foarte buna in sfaturi de achizitie app. Era gratuita un timp.

  Cit despre roboti, ramin inca fantastici pt România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450