»

Oct 01 2010

Despre căldură, cu (unitate de) măsură

V-a ajuns și vouă la urechi asta cu scumpirea gigacaloriei, nu? Ei, dacă tot e un subiect la modă, hai să vorbim un pic despre căldură. Plus că o să aflăm și cum să ne protejăm conducătorii de frig în aspra iarnă care va urma… :wink:

Căldura este energie termică. Se măsoară în calorii. O Calorie (cu „C” mare, adică 1000 de calorii cu “c” mic) e cantitatea de energie necesară încălzirii unui litru de apă cu un grad Celsius. Mai există o unitate de energie, îi spune Joule, după numele lui James Joule. Un Joule este energia necesară ridicării a aproximativ 100 de grame pe distanță de un metru. O Calorie face cît 4.185 Jouli. Adică pentru a crește temperatura unui litru de apă cu un grad consumăm aceeași energie ca atunci cînd ridicăm vreo patru sute de kile pe distanță de un metru. N-ați fi ghicit asta, nu?
Dar stați că asta nu e tot. Fiecare om elimină zilnic, în medie, un litru de apă. La ieșirea din organism, apa are o temperatură de 37o C, iar temperatura va scădea, în urma contactului cu exteriorul, pînă la aproximativ 20o C (sau, mă rog, oricare ar fi temperatura ambientală, dacă e musai să ne eliberăm afară…). La o populație a Terrei de șase miliarde, asta înseamnă 4.185 (J/kg/grad) x 17 (grade) x 1 (kg/om) x 6 x 109 (oameni) = 4.2 x 1014 J, sau, cu alte cifre (și lejer mai multe) – 420.000.000.000.000. Uite-așa învățăm și la ce e bună scrierea științifică. Dar divagăm. Deci, toată omenirea -> pipilică -> patru sute de mii de miliarde de Jouli. Ca să vă dați seama ce înseamnă asta, aflați de la mine că bomba de la Hiroshima, „Little Boy“, a degajat o energie estimată la 6.3 x 1013 Jouli.

Cu alte cuvinte, aruncăm la veceu, în fiecare zi, vreo șapte bombe atomice. Și ne mai plîngem că n-avem căldură iarna în case!

3 comments

3 pings

 1. Tata Uraniu

  :D :) :( :o :? 8) :lol: :x :P :wink:

 2. Tata Uraniu

  Okidoki. deci, “Hello, world!” and all that.

 3. Maritza-n targ

  Hm … si atunci cum facem sa ne incalzim, nu mai facem deloc pipilica sa pastram caldura, sau il facem dar il punem frumos in sticle, in pat, sa ne tina de cald? :mrgreen:

 1. Să vorbim despre π2 » Science Friction

  […] pămîntenii, de vreo ȘAPTE bombe de la Hiroshima. Știu, pentru că am calculat eu, în chiar primul meu text de la rubrica asta, în 2006. Și erau doar vreo șase miliarde de oameni atunci. Uite un Nobel […]

 2. Să vorbim despre π2 » Science Friction

  […] pămîntenii, de vreo ȘAPTE bombe de la Hiroshima. Știu, pentru că am calculat eu, în chiar primul meu text de la rubrica asta, în 2006 (l-am pus pe blog acum 5 ani, a fost și primul text aici). Și erau […]

 3. Viitorul e de rahat » Science Friction

  […] mai departe cu number 2. Poate n-ar fi rău, însă, să se ocupe puțin și de number 1. Am făcut eu odată o estimare: într-o singură zi omenirea elimină prin pișu (din cauza diferenței de temperatură între […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: