«

»

Mar 30 2011

Hai Dinamuuu’!

Iaca ce mail am primit mai de dimineață:

Dragă domnule (tata) Uraniu. Iată marea mea problemă de mamă a unui băiat de 9 ani: Puștiu’, pasionat de meștereală+ecologie+sîcîit mama cu întrebări cît mai complicate și din cît mai multe domenii, vrea să-și construiască un dinam (asta după ce i-am explicat că centrală nucleară în sufragerie e exclus), să mai facem economie la curent și să salvăm planeta. Am căutat eu puțin pe net, dar n-am găsit nimic și după aia a venit și șefu’ și m-a trimis înapoi la muncă.
Mai știu eu cîte ceva din liceu despre o bobină și un magnet (parcă), dar poți face mata o schemă, ceva, cînd ai timp?

Cu mulțumiri,
Mama lu’ Andrei

Cum una dintre chestiile care mă ating cel mai tare este să văd curiozitatea ăstora mici în acțiune, mă conformez și, mai mult decît o schemă, pun aici și-un filmuleț pe care l-am găsit pe Youtube legat despre fabricarea unui dinam.

Așa cum mama lu’ Andrei reținuse bine minte din liceu, pentru a construi un dinam (adică un dispozitiv care transformă lucrul mecanic în energie electrică) nu ne trebuie mare lucru. În principiu, doar niște sîrmă și un magnet destul de puternic.

Care-i ideea? Pe scurt, există o legătură profundă între cîmpurile electric și magnetic. Unul îl poate genera pe celălalt: un curent electric într-o buclă va genera un cîmp magnetic perpendicular pe planul buclei, iar prin aceeași buclă de fir conductor, pusă într-un cîmp magnetic variabil (de fapt, nu chiar, fluxul magnetic tre’ să fie variabil, da’ să nu intrăm în detalii) va apărea un curent electric.

Deci, să n-o mai lungim cu teoria (deși, dacă e cerere, revenim asupra subiectului) și să trecem direct la practică. Mai precis, cum facem curent electric? Păi, ne trebuie următoarele:

1. O bobină de fir de cupru, subțire și izolat;

2. Cîțiva magneți de frigider;

3. Un cui mai lung;

4. Un pachet de țigări (fumatul e rău, și vă lăsați greu, deci mai bine nu vă apucați, ascultați-mă pe mine!) sau, mai bine, o cutie de medicamente. Important e ca magneții să încapă în ea. Dacă vă e mai ușor, merge și cu o bucată de carton, ca în filmul de mai jos.

5. Un beculeț de voltaj foarte mic, eventual un led.

6. Nițică bandă Scotch (inutilă, de fapt, magneții se vor lipi singuri între ei, plus că e cam dificil s-o montați ca în desen, dacă aveți cutia gata pregătită).

Pasul 1: Pregătiți cutia care va deveni “statorul”: găuri pe două părți opuse, astfel încît să intre mica manivelă.

Pe care o pregătiți în Pasul 2, din cuiul mai lung, îndoindu-l în formă de S (sau Z), ca în figură.

Pasul 3: Introduceți manivela în stator și atașați magneții pe ea.

Pasul 4: Înfășurați multe-multe spire din firul de cupru în jurul cutiei, tot ca în figură. Cu cît mai multe, cu atît va fi mai puternic curentul.

Padabuuum!

Tocmai ați făcut lumină! Aaa, desigur, dacă mai și învîrte cineva manivela aia. 8)

Există, desigur, și o metodă mai simplă, dar nu la fel de palpitantă: luați un motoraș de la orice jucărie pe care a distrus-o deja ăla micu’. dacă faceți cumva să rotiți axul central destul de repede și atașați un beculeț la cele două fire care, normal, s-ar duce la baterie, gata! Tocmai ați făcut un dinam. Atît motorul electric, cît și dinamul, funcționează pe aceeași idee: motorul transformă curentul electric în mișcare, prin apariția unei forțe asupra firelor de cupru, în cîmpul magnetic al magneților, iar dinamul transformă mișcarea în curent electric, prin variația (datorită mișcării) cîmpului magnetic în care se află firele de cupru. Totul, explicat pe baza legii inducției, a lui Faraday, care între timp a devenit una dintre cele patru legi ale electromagnetismului.

Iaca și video-ul cu cele povestite mai sus, poate vă ajută dacă v-ați hotărît să nu mai plătiți la Enel.

Doamna mama lu’ Andreeei! Acum îl lăsați pe Andrei să se joace cu curentu’? 😀

11 comments

Skip to comment form

 1. Mama lu' Andrei

  Uraaa! Ne apucam de treaba (si maine ma las de fumat, da mi-ai zis la timp sa pastrez ultimul pachet). Becul ma gandesc sa-l iau de la fundu’ brichetei, ca nu-mi mai trebuie…

  1. Tata Uraniu

   E bun ăla, că-i un fel de led. deci, spor, fă poze și arată-ne!

 2. camouflage

  Tată Uraniule, pauzele lungi dintre posturi se întâmplă din cauză că îţi ia mult timp realizarea desenelor? Că prea-s über-reuşite. :mrgreen:

  1. Tata Uraniu

   Aș vrea io să fie ăsta motivul, că le fac repede (mă bucur că-ți plac).
   Nu, motivul pauzelor dintre posturi (din perioada asta) e mai simplu: am niște săptămîni mult mai încărcate cu chestii personale în perioada asta, și n-apuc să postez atît de des pe cît mi-aș dori. Da’ încerc să accelerez…

 3. Mostrofontz

  Cam off-topic, da’ ma laud si io… Maine fac doua luni si o saptamana de cand nu am mai pus tigara in gura! Fumam mult; m-am lasat dintr-o data, enervat ca dau o tarla de bani pe prostii care imi fac rau. Ii urez succes Simonei. Si la mine problema era de gesturile si ritualul in sine, nu atat de nicotina. Si acuma imi vine sa fumez, mai ales seara, dar ma lupt eroic… Si sper sa nu cedez!
  P.S. Astept cu iodu’ ala cevasilea. Daca tin io bine minte de la Cernobal, nu traia prea mult iodu’ ala, asa ca daca mai stai mult sa te gandesti, se dezintegreaza naibii tot! Nu ma face sa caut pe Wikipedia!

  1. Tata Uraniu

   Și la mine e ca la Simona. Vin și cu iodul, azi sau mîine, unul dintre izotopi rezistă vreo 15 milioane de ani, nu-i grabă 😆

 4. gigi bengosu

  cerem revenire asupra teoriei.

  daca polii magnetului sunt pozitionati gresit nu cumva fluxul magnetic net prin interiorul buclelor va fi zero? 🙄

  1. Tata Uraniu

   Dacă polii magneților sînt poziționați greșit, magneții ăia se vor respinge și nu vor forma un singur magnet, mare. Simplu. Magneții, ca regulă, sînt destul de fool-proof. :))

 5. gigi bengosu

  ok, de acord ca magnetii sunt destul de isteti incat ori se resping ori formeaza un magnet mare. 🙂
  vroiam sa intreb daca nu cumva trebuie sa aliniezi polii mangetului mare intrun anume fel, ca sa fi sigur ca liniile campului magnetic dezvoltat sunt perpendiculare buclelor?

 6. Tata Uraniu

  De fapt, liniile de cîmp nu sînt chiar perpendiculare, e nițel mai ciudat: liniile merg oarecum după axa principală a magnetului (în interior) iar în afară ca feliile de ceapă (cum învățam prin liceu). Iar în timp ce magnetul se învîrte, valoarea cîmpului perpendicular pe bucle variază, ceea ce duce la variația fluxului, deci curent electric.

 7. Marius Nicolae Toader

  Hai cu fularuuu baaai !…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450