«

»

Jul 29 2015

Viitor retroluminiscent

Tabletele și telefoanele smart sînt tehnologia cu cea mai rapidă creștere din istoria umană. Nu e de mirare, așadar, că se fac studii peste studii privind felul în care interacționăm cu tehnologia asta minune. Și unul dintre studiile astea are niște rezultate surprinzătoare. Sau, poate, tocmai, de fapt sînt perfect explicabile și reprezintă viitorul. Pentru că studiul de care vorbesc e făcut pe preșcolari. Mă rog, pe pregrădinițari, dacă o fi existînd cuvîntul.

Studiul, despre care povestește Asociația Americană de Pediatrie, s-a făcut pe 370 de părinți dintr-o comunitate minoritară, urbană și cu venituri mici, iar 13% dintre ei nu aveau nici liceul terminat. Copiii aveau între 6 luni și 4 ani iar 51% erau fetițe. Cele mai multe dintre case aveau televizor (97%), tablete (83%), telefoane smart (77%) și acces la internet (59%).

Vreți rezultatele sondajului? Mai jos este un tabel cu răspunsul la întrebarea “ce vîrstă avea copilul cînd a efectuat pentru prima dată aceste activități?”.

<1 an 1 an 2 ani 3 ani 4 ani
atins/scrollat ecranul 36% 33% 20% 9% 2%
apelat pe cineva 24% 35% 25% 11% 4%
privit emisiuni TV 52% 25% 18% 4% 1%
jucat jocuri video 12% 26% 36% 18% 7%
folosit aplicații 13% 26% 36% 17% 7%
alte activități 52% 25% 26% 15% 3%

baby tablet2Deci pînă la 2 ani, mai toți copiii o făcuseră deja, dacă “o” se referă la ceva cu tehnologie mobilă.

Pînă la vîrsta de 4 ani, 38% dintre copii petreceau peste o oră pe dispozitive mobile de media. 14% o făceau de la 1 an. Și doar sub o treime dintre părinți au vorbit despre asta cu doctorul pediatru.

Studiul nu spune, mai departe, dacă asta e bine sau rău. Dar știți cum facem noi mișto de părinții noștri cu telefoane cu taste că nu știu să bage un număr în memorie, nu? Imaginați-vă ce-o să mai rîdă generația asta mică de noi, la o vîrstă mult mai fragedă.

Dar eu sînt pregătit. Am deja în cap o idee, că vreau să mă folosesc de superputerea asta a piticilor vizavi de tehnologie. Mă gîndesc la o aplicație care să le arate cum miroase iarba, cum bîzîie gîzele și cum arată cerul, să afle și ei ce e dincolo de ecrane. Nu știu încă s-o fac, da’ sigur mă învață unul dintre copiii prietenilor.

Text apărut în Cațavencii din 27 mai 2015.

2 comments

  1. Andu YY

    Nic,

    uite o povestire legata la tema ,scrisa acu vreo 30-40 de ani de Lewis Padgett, ” Frazbile si granchioase”

    http://www.csc.matco.ro/pg_web/frazbile.html

    Ti-o recomand cu prietenie
    ae

    1. Tata Uraniu

      danke, o s-o cetesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450