«

»

Aug 02 2016

Ochii care se văd se uită la tine

160720 icow

Dacă vi se pare că vă uitați la niște ochi desenați pe fundul unei vaci, este pentru că de fapt chiar vă uitați la niște ochi desenați pe fundul unei vaci. Ceea ce vedeți în imaginea de mai sus este ideea unui biolog conservaționist pentru a feri vacile africane de ghearele leilor. Leii sînt o specie vulnerabilă: de la vreo 100.000 de lei în sălbăticie prin anii ’90, la 25.000-40.000 în prezent. Iar mulți dintre leii uciși pînă acum sînt, de fapt, uciși ca răzbunare sau ca metodă de a-i împiedica să mai distrugă șeptelurile fermierilor africani. Așa că Neil Jordan, de la University of New South Wales (Australia) a venit cu ideea de a desena ochi pe fundul vacilor pentru a-i descuraja pe lei să atace turmele, salvîndu-le astfel viața și vacilor, și leilor. Totul a plecat de la observația că leii se furișează și se folosesc de surpriză cînd vînează, iar dacă potențiala pradă îi vede, renunță la atac. Iar primul studiu făcut cu 62 de vaci în Botswana (împărțite în două: vaci pictate și “grup de control”) a avut rezultate promițătoare: în 10 săptămîni ale experimentului doar 3 vaci au fost ucise, toate dintre cele nepictate.

160802 ochi pe spateDar ideea lui Neil nu e nici ieșit din comun de țăcănită, nici originală: ochii pictați pe aripile fluturilor alungă păsările prădătoare. Și nu este singurul exemplu din natură. Gîndiți-vă la ochii de pe spatele cobrelor. Ba, mai mult, Neil nu e nici măcar primul om cu ideea asta: tăietorii de lemne din pădurile indiene poartă măști pe spatele capului pentru a se feri de tigri.

Și mă gîndesc că am putea să ne desenăm toți ochi la spate, că poate scăpăm de prădătorii din politică.

Text apărut în Cațavencii din 20 iulie 2016.

3 comments

 1. Ella

  Cu prădătorii din politică n-am rezolva nimic dacă ne-am picta ochi la spate. Lor nu le pasă dacă sunt văzuți 😀 .

  1. Tata Uraniu

   😀 haha, corect. de fapt, ei pradă chiar în fața noastră.

 2. Doc

  Caaaaaaaaaat de bine spus e titlul! MARE ADEVAR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450