«

»

Oct 08 2014

Instituţiile statului contraatacă

Am făcut facultatea la Măgurele. Ne lăudam, atunci, că eram singura facultate din ţară la ţară: cinci ani am avut, în buletin, mutaţie de “comuna Măgurele, Sectorul Agricol Ilfov”. Mai nou, cică a devenit oraş.

Dar degeaba. Există nişte ţărani (şi o spun în cel mai peiorativ sens cu putinţă, scuze de pe acum adevăraţilor ţărani) care vor păstra Măgurelele la ţară (tot peiorativ), în ciuda faptului că oraşul e pe cale să ajungă pomenit împreună cu Geneva. Că acolo este CERN, Organizaţia Europeană de Cercetări Nucleare.

image-2012-02-16-11524574-0-foto-proiect-eli-magureleE vorba de super-laserul care urmează să se construiască acolo. Aţi auzit, nu? Cică se face acolo cel mai mare laser din lume. Deci nu doar cel mai mare proiect ştiinţific care s-a pornit vreodată în ţara asta. Cel mai mare laser din lume! E un proiect care se cheamă ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) şi pentru care UE dă 180 de milioane de euro doar pînă în 2015.

Printre altele, clădirea care va găzdui laserul urmează să fie, conform proiectului, alimentată cu energie de la peste o mie de pompe geotermale. Să vă zic puţin despre energia geotermală. Pămîntul e cald. Şi e din ce în ce mai cald pe măsură ce se coboară tot mai adînc. Dacă sapi destul de adînc, căldura de acolo, jos, poate fi transformată în energie electrică. Probabil casa laserului ăstuia va fi cea mai mare căldire din Europa alimentată cu energie din surse neconvenţionale.

Şi zic “probabil” pentru că, uite, proiectul ăsta începe să alunece dinspre “sigur” înspre “probabil”. Din cauza unei instituţii, sau, mai precis, a unora care o populează. Este vorba despre Apele Române, care, de opt luni de zile, nu dă un aviz pentru începerea forajelor la cele o mie de puţuri geotermale. Asta, deşi în septembrie 2011 tot Apele Române au emis avizul de Gospodărire a Apelor, aviz fără de care nu proiectul nu ar fi fost aprobat prin Hotărîre de Guvern. Acum, Apele Române vor un studiu. Pe care nu-l voiau la început. Cînd au văzut proiectul, nu s-au gîndit că puţurile geotermale ar putea afecta pînzele freatice, abia doi ani mai tîrziu le-a trecut prin cap că e şi asta posibil, deci să le arată IFIN studii privind impactul asupra pînzelor freatice. Deşi, dacă stau bine să mă gîndesc, ei sînt cei care ar trebui să aibă astfel de studii. Sînt, deja, sute de uzine de generare a energiei geotermale în lume. Statele care le găzduiesc sigur au studiat problema asta. Şi tot ce ar avea Apele Române de făcut ar fi un schimb de experienţă de-adevăratelea, nu pentru shopping pe-afară, astfel încît să aibă şi ei studiile astea şi să nu le mai ceară de-amboulea.

Dar nu, la noi sîntem toţi frecaţi între Ana şi Caiafa (ambele agenţii naţionale), pentru că aşa vrea muşchii lor, pe banii noştri. Iar regulile sînt făcute pentru proşti, ei (ei, omuleţii care compun “statul”) putînd să le schimbe în timpul jocului, pentru că e România şi ceilalţi (adică tot noi) acceptă orice. Şi uite-aşa, pentru că o agenţie a statului a rămas în secolul trecut, ne tîrăşte şi pe noi după ea. Că deh, e ţara noastră, şi sîntem împreună la bine şi la rău. Mai ales la rău, am impresia.

UPDATE: De cînd am scris eu textul ăsta, pentru Caţavencii din 3 septembrie 2014, situaţia s-a deblocat. Apele Române şi-au dat avizul, au început forările la puţurile geotermale, zice Hotnews într-un articol de ieri. E super, dar e foarte posibil să buşim angajamentul luat în faţa UE, că terminăm construcţia în 2015.

2 comments

1 ping

 1. deaddy

  Laser, frate!

 2. Io

  Niste stupizi.
  Eu am o treaba cu cei de la Mediu. Pentru ce fac deja am Autorizatie Integrata de Mediu pentru tot ce se face pe platforma. Si ce iese de-acolo.
  Bun, vreau sa fac inca ceva. Am adus instalatiile, s-au montat. De o jumatate de an frecam niste usi ale unor putoi incompetenti – trebuie sa-i inveti tu ce spune legea. Pentru o stampila triunghiulara care conditioneaza o stampila patrata care e necesara pentru un aviz care… si nu, nu voi unge vreo rotita. Vreodata. Am zis!
  NIste aprozariste in functii de decizie? Fetelor, acum 8 ani a fost cit pe ce sa bag in puscarie 2 directori la stat. Imi pare rau ca n-am reusit eu, i-a iesit altcuiva, sint la locul cuvenit.

 1. Linkurile zilei. Lecturi de citit (marti) - Dan PopaDan Popa

  […] Instituţiile statului contraatacă […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450