Există infractori deștepți și există infractori proști ca noaptea, de-și lasă buletinul la locul faptei. Și există, cu siguranță, infractori leneși, categoria “muieți îs posmagii?”. Dacă intră din ăștia în biznisul cu falsificat bani, pariez că se gîndesc ei (probabil își închipuie că-s primii) “Da’ de ce să nu copiem noi banii la imprimantă? Cine se poate prinde?”. Răspunsul este simplu (și e motivul pentru care cariera lor infracțională nu va dura mult): pînă să se prindă “organele”, se prind mașinile.
Da, da, tehnologia a ajuns atît de departe încît imprimantele se prind acum dacă vrei să tipărești bani. Nu mă credeți? E normal, nici eu n-am crezut, deci am trecut la probe.
Nu mai am printer color, așa că m-am dus la niște băieți pe care-i știu eu și i-am rugat să mă ajute. (Relax, nu-s din ăia din filme, au un serviciu de fotocopiere.) Știau deja că n-o să meargă. I-am rugat s-o facă, totuși. Vedeți și voi ce-a ieșit.
Motivul este simplu și are de-a face cu astronomia. No, I’m shitting you. Dar există o legătură, o să vedeți imediat. Vedeți grupul ăsta de cinci cerculețe?
Este ceea ce se cheamă “constelația EURion”, grupul de cercuri este incorporat în grafica mai tuturor bancnotelor de prin 1996. Constelația EURion este adăugată pentru a ajuta softurile de prelucrare a imaginilor în detectarea prezenței bancnotelor. Este atît de eficientă încît, uite, am vrut să copiez o bucățică mică din fotografia de mai sus, în Photoshop, să vă arăt în detaliu constelația, iar softul m-a refuzat elegant. Adică după Cmd-C, la Cmd-V s-a făcut că nu m-aude. Cuvîntul EURion este, evident, o combinație gen “brunch”: EUR+Orion=EURion. Că seamănă cu Orion:
Așa că mult succes în cariera infracțională, dar nu mizați pe ajutorul imprimantelor color.
Bonus 1 Deși există un pattern similar cu EURion-ul pe banii românești, imprimantele color nu tușesc la copierea lor. Uite dovada:
Nu-mi explic care-i treaba. Cred că autorul s-a gîndit că fiind din plastic, n-o să pună nimeni botul dacă i se oferă bani trași la imprimantă. Hmm, optimist, ce să spun! Iar patternul de-acolo pare un fel de imitație, or fi studiat dizainării banii de-afară și au zis că să facă la fel, că arată frumos. 😀
Oricum, în afară că-s de plastic, leii mai au și niște bucăți transparente, așa că poate asta o fi suficient ca să împiedice reproducerea ilegală. Sper.
Bonus 2 În Statele Unite este ilegal să folosești copii ale banilor în filme, dacă sînt în mărime naturală (trebuie să fie la dimensiune 75% sau 150% față de original), dar e legal să folosești bani adevărați. Deci valizele cu zeci de milioane de prin filme sînt ca la valutiștii din anii ’90: o bancnotă adevărată deasupra și ziare dedesubt. Dar e ilegal să distrugi bancnote, deci nu mi-e clar ce se întîmplă în scenele cu arsul sau aruncatul în aer al baniilor.
4 comments
1 ping
Skip to comment form ↓
iopanet
July 5, 2016 at 13:14 (UTC 2) Link to this comment
Am primit pe scanner/copy-machine imediat un mesaj de genul ‘Printing this is prohibited’ … Nici macar o poza mai spalacita n-a vrut sa scoata.
UrsuPolar
July 5, 2016 at 16:12 (UTC 2) Link to this comment
http://i.ebayimg.com/images/g/OgwAAOSwNgxWDV2m/s-l1600.jpg
Lucian
August 5, 2016 at 19:02 (UTC 2) Link to this comment
Ai greșit softul în detaliul cu bancnota euro 😀
http://imgur.com/a/BJnVS
Tata Uraniu
August 5, 2016 at 19:38 (UTC 2) Link to this comment
huh? adică cum adică? 🙂
MONDAY MEMO #71 / Campania anti-birocrație - război la baionetă, Brexit - ieșirea de sub anestezie, criza de după colț are deschidere la Mediterană și ultima reverență a Pink Floyd - Cei care schimbă jocul
December 2, 2016 at 21:56 (UTC 2) Link to this comment
[…] și ne dă peste mână. Nu credeți? Încercați. A testat și Nic Sârbu, care ne explică aici […]