Azi e prima zi de luni fără Game of Thrones, pentru aproape un an. Nu știu despre voi, dar eu am deja withdrawal syndrome. Așa că mi-am zis în barbă: “da’ dacă nu s-a terminat încă?”.
De exemplu, de ce să nu ne punem întrebări despre Game Of Thrones și lumea cărților/serialului? Și, eventual, chiar să le căutăm răspunsurile.
Prima întrebare: de ce Westeros este încă în Evul Mediu, de peste 3000 de ani, de cînd Andalii au format cele șapte regate? Gîndiți-vă la societatea umană: acum 3000 de ani apăreau Iliada și Odiseea.
În 3000 de ani societatea noastră a ajuns la microcipuri cu zeci de milioane de tranzistori, la controlul protezelor cu puterea minții și la Lună. Între timp, în Westeros, ei se băteau cu turcii. Mă rog, se băteau între ei, da’ e totuna.
Așadar, vreo 3000 de ani, aproape zero progres. De ce?
Nerdwriter crede că a găsit răspunsul: pentru că dragoni.
Uite și un filmuleț, dar dacă n-aveți chef de consumat (că nu pierdeți) aproape 7 minute, vă rezum eu mai jos.
Ideea, pe scurt, este că Europa a început ieșirea din Evul Mediu datorită tunului. A fost o revoluție militară care a dus la o evoluție a statului și economiei. Mecanismul are logică: pînă la invenția tunului, nobilii locali se apărau în cetăți puternic fortificate, în inima domeniilor stăpînite de ei, iar cetățile puteau supraviețui din economia agrara de subzistență de pe pămînturile din jur. Odată cu apariția tunului, cetățile devin inutile și apare necesitatea confruntării față-în-față, pe cîmpul de luptă. Asta înseamnă armate mai mari, care sînt mai costisitoare, și iată imboldul pentru o colectare mai bună a taxelor. Asta duce direct la guverne centrale mai puternice, deci state centralizate, adică precursorii statelor-națiune care au apărut la sfîrșitul perioadei medievale.
În Westeros revoluția militară a venit de mult, odată cu invazia Targaryenilor și a dragonilor lor. Dragonii au fost armele de distrugere în masă echivalente tunurilor, doar că același mecanism de stimulare a creșterii armatelor/colectării taxelor nu mai funcționează: împotriva dragonilor nu te lupți cu armate mai mari. Iar stăpînii dragonilor s-au asigurat că dezvoltarea de către vasali a unor complexe militare care să lupte împotriva lor (și care, eventual, ar duce la inovații precum tunul) a fost împiedicată. Deci vrei-nu vrei, pur și simplu economia nu împinge Westeros către ieșirea din evul mediu.
Dar lucrurile sînt nițel mai complicate de atît, după cum bine este argumentat aici.
Vina nu este doar a dragonilor, deși au jucat și ei un rol în blocarea dezvoltării oricărui complex militar în Westeros.
De fapt, motivul pentru care Westeros a rămas în evul mediu este modul în care cunoașterea este păstrată doar de un grup select de oameni. În Europa factorul major care a dus la revoluția industrială a fost diseminarea ideilor, răspîndirea cunoașterii. Fiecare invenție putea să circule, putea să fie îmbunătățită, iar asta a dus la un cerc virtuos al cunoașterii accelerate. În Westeros, stăpînii informației sînt maesterii, școliți în Citadela din Oldtown. Acolo unde tocmai a ajuns Sam Tarly și s-a îndrăgostit de bibliotecă. (Apropo, i-a ieșit perfect privirea aia de nerd picat pe spate, care nici la gagici nu e în stare să se uite așa.)
Gîndiți-vă: maesterii sînt educați la Citadelă, apoi se împrăștie cîte unul pe la fiecare casă nobiliară mai mare. (Apropo, eu n-am văzut niciodată doi la un loc.) Sînt printre puținii știutori de carte din Westeros (ei și nobilii pe care tot ei îi educă), și orice fel de cunoaștere superioară ar avea, nu o dispersează către restul lumii. De fapt, nu o dispersează nici măcar nobililor la care sînt “detașați”.
Ceea ce ar trebui să se întîmple cu Westeros este ceea ce s-a întîmplat cu Reforma din secolul 16, care a distrus monopolul Bisericii asupra educației. Doar așa circulația ideilor își poate pune amprenta pe societatea celor șapte regate, împingînd Westeros după evul mediu.
Dar la cum stau lucrurile acum, nu doar că vine iarna, dar și noaptea minții continuă să întunece Westeros.
1 comment
Minos
July 5, 2016 at 18:37 (UTC 2) Link to this comment
Hai mai, tu incerci sa tratezi cu logica o fictiune? E ca si cand ai incerca sa explici stiintific biblia. Aaaa.stai ca unii chiar asta incearca.