«

»

May 26 2016

Mai mult științifico- și mai puțin fantastice

Iar se țin ăștia de agerimi în medicină! Bine, de fapt se țin tot timpul, dar zilele trecute au mai ieșit cîteva idei Star Trek în media.

ochi*Uite, niște japonezi au luat celule de piele de la un pacient, le-au inginerizat nițel și au scos din ele celule stem, pe care le-au transformat în celule “de ochi”. Apoi le-au transplantat în ochiul pacientului. Iar celulele au dus-o bine mersi în ochiul omului peste un an. Ba chiar pacientul a raportat o îmbunătățire a vederii. Vagă, dar a fost o îmbunătățire. Mă rog, de fapt asta a și fost ideea, ca noua tehnologie să ajute în cazul celor cu degenerare maculară cauzată de vîrstă. Iar acum primul pas a fost deja făcut. S-a dovedit că se poate. Bine, de fapt se dovedise înainte, dar pe iepuri. Acum au făcut operația cu pacienți umani, iar viitorul se vede din ce în ce mai bine.

*Rămînem tot în zonă. În zona capului și a celulelor stem. Project ReAnima tocmai a primit aprobarea să demareze proiectul “First in Human Neuro-Regeneration & Neuro-Reanimation” care urmărește să revitalizeze pacienți în moarte cerebrală.

reanimaPoate vă sună a SF. Asta pentru că și este. ReAnima și Bioquark, asociați în acest proiect, vor putea lucra cu 20 de pacienți aflați deja în moarte clinică pentru a încerca să aducă la viață părți din creierele lor. Cercetătorii vor injecta creierele cu celule stem și peptide, vor folosi laseri și tehnici de stimuare a nervilor care s-au dovedit utile în trezirea pacienților din comă.

Ideea cercetătorilor a fost să imite natura, în care există zeci de exemple de animale care-și regenerează țesuturile. Multe specii de amfibieni, planarieni și pești au capacități regenerative spectaculoase a sistemului nervos central, iar cercetătorii speră să le emuleze. Nimeni nu știe la ce să se aștepte. Singurele pariuri care nu se acceptă sînt legate de Parlamentul României. “Hopeless” este cel mai frecvent cuvînt folosit de cercetători.

robot chirurg*Trecem în sala de operație, unde un robot autonom complet independent a fost, pentru prima dată, mai bun ca un chirurg. Robotul, conceput să sutureze țesuturi moi, a operat pe porci morți și vii (anesteziați, normal) și a suturat cu real succes vase de sînge. Robotul STAR (Smart Tissue Autonomous Robot) a dovedit că e în stare să sutureze mai consistent și cu mai puține erori decît un chirurg obișnuit. E drept că în timp ce un doctor face operația respectivă în vreo 10 minute, lui STAR i-au trebuit 35. Dar, hei, nu e ca și cum pacientul se grăbea la o ședință de board!

cyborg eye*Mai țineți minte secvența aia din Terminator 2, pe “You Could Be Mine”, a lui Guns’N Roses? Aia în care vedeam ce vedea Schwartzenneger, cu un ecran întreg de informații suprapus peste realitate? Ei bine, Google tocmai a depus un patent care promite același lucru. Adică ochi de cyborg, care teoretic ar putea funcționa și ca telescop, și ca microscop, ar putea să se alimenteze grație mișcărilor ochiului și s-ar putea conecta wireless la telefon sau chiar la vreun alt divais din călcîi, habar n-am.

Ideea din patent este să se extragă cristalinul și să fie înlocuit cu jucăria Google. Ca ochelarist de peste 30 de ani, mie-mi surîde ideea. Văd deja cum ar putea ajuta într-o mulțime de probleme medicale serioase. Și văd și cum realitatea ar putea să arată la fel de cool ca SF-urile cu buget mare. Dar mai văd și o problemă uriașă. Ați remarcat cum arată WC-urile masculine prin crîșme? Ia imaginați-vă acum că toți și-ar face treaba cu ochii închiși.

Text apărut în Cațavencii din 11 mai 2016.

2 comments

  1. andu YY

    Ceva asemanator cu ce au facut japonezii cu celulele de piele, am citit si ca se poate extrage din sângele pacientului o componenta, care apoi e injectata in gingiile proprii pentru refacerea tesului din jurul dintilor in caz de parodontopatie.
    cercetările din ultimii 10-15 ani au volumul cât toți anii anteriori

  2. Tata Uraniu

    Așa-i, eu sînt absolut fascinat de ce se întîmplă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450