«

»

Mar 18 2016

Aerogelul, sau dacă materialele ar avea supereroi

Ați auzit vreodată de “fumul înghețat”? Mă rog, numele lui mai științific este aerogel.

Este un fel de materialul viitorului. Deocamdată e încă scump ca naiba să-l produci, dar tocmai ce s-a anunțat obținerea de aerogel din grafen printat 3D, deci urmează reduceri masive de costuri în viitorul apropiat. Despre grafen o să vorbim cu altă ocazie, acum vreau să vă mai arăt din minunile aerogelului.

Poate ați văzut recent o poză ca asta:

sf160309 1 aerogel

Asta din poză e o bucată de aerogel stînd pe mustățile unui spic, fără să le îndoaie! E doar una dintre proprietățile absolut remarcabile ale aerogelului: incredibil de ușor. Aerogelul din grafen este, de fapt, cel mai ușor material de pe planetă, mai ușor ca heliul: are 0,16 mg/cm3.

Și în ciuda “ușurinței” lui, aerogelul este ridicol de puternic. O cărămidă de aerogel poate susține greutatea unei mașini. Totul din cauza structurii aproape fractale a aerogelului. E mai complicat, dar măcar să vă arăt, să nu ziceți că mint:

sf160309 2 masina

În plus, aerogelul din dioxid de siliciu, de exemplu, e un izolator perfect, aproape la fel de bun ca aerul. Pentru că, de fapt, e în mare parte aer.

sf160309 3 foc

Așa, acum nițică istorie. Aerogelul a fost inventat, ca mai toate lucrurile mari, dintr-un pariu. Pus în 1931, cînd inventatorul Samuel Stephens Kistler a pariat că poate înlocui apa dintr-un jeleu cu aer fără ca jeleul să “intre la apă”. Zis și făcut. De fapt, asta și este aerogelul: o gelatină din care s-a extras cu grijă apa, lăsînd în urmă structura solidă. Nu e deloc ușor, și presupune niște magie chimică. Tocmai de aia e atît de scump. Dar s-a făcut. Printr-un proces numit “uscare supercritică”. Ce rămîne este un material care arată ca exact ca niște fum înghețat și se simte ca polistirenul expandat (cel puțin așa spun norocoșii care l-au atins).

O să mai auziți de aerogel, pentru că utilizările lui par a fi nesfîrșite: izolator minune (NASA deja îl folosește la costumele astronauților, 18 mm te țin departe de friguri de -150oC) burete perfect (capabil să absoarbă masiv petrolul scăpat accidental și metalele grele din apă), util în desalinizarea apei de mare, în stare să stocheze energia solară – ce mai, o minune la casa omului! Dacă ar fi în stare să și muncească în locul nostru…

Text apărut în Cațavencii din 16 martie 2016.

10 comments

Skip to comment form

 1. fonitzu

  hey, de cand e smartu’ masina?
  Si, daca n-am lipsit tocmai la lectia aia de mecanica, cu descompunerea fortelor, as spune ca pe “caramida” aia apasa (aproximativ) un sfert din greutatea obiectului de deasupra.
  Masina, ar spune unii…

  1. Tata Uraniu

   Mesajul este același. însă în loc să-l pierzi pe cititor cu precizie seacă, matematică, gen “un sfert din greutatea unei mașini”, o spui rotund. Cine știe din astea cu descompunerea forțelor, înțelege ce-ai vrut să spui. Cine nu, rămîne cu ideea că e un material dat naibii de rezistent.
   Cît despre smart=mașină, mai ai răbdare cîțiva ani. Buburuzele astea vor fi mult mai des întîlnite. 😀

  2. Rambo Five

   Faptul ca stii sa descompui fortele , inseamna ca esti egalul unui copil de lasa a 6-a . O spui de parca ai fi Einstein de Romania singurul care poate descompune forta greutate .Faptul ca vi cu un comentariu lipsit de sens te trimite catre regnul primatelor ….Sorry dar asa te vad eu !

   1. Tata Uraniu

    Faptul că scrii “vii” cu un singur “i” mă face să ignor absolut tot ce mai ai de spus în continuare. Faptul că habar n-ai ce e aia “regn” îmi confirmă hotărîrea. Pa!

   2. Tata Uraniu

    Îu, am uitat: între subiect și predicat nu se pune virgulă. Era prin clasa a doua, cred.

 2. Ella

  Deci dacă mai așteptăm puțin o să putem să ne izolăm casele cu aerogel dintr-ăsta ca să nu mai plățim o căruță pentru încălzire iarna. Deși poate până putem izola cu aerogel vine încălzirea globală și nu mai avem nevoie 😀

  1. Tata Uraniu

   😀 corect. deși încălzirea globală poate aduce niște ierni cumplite.

 3. Andreea

  chiar ca este materialul viitorului – cum ar fi sa se faca avioane din asa ceva?

 4. Petcu Irina

  Aerogel > Bomba Atomica :)) Sau am exagerat , totusi ?! :))

  1. Tata Uraniu

   nope, e mai cool 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450