«

»

Mar 21 2016

Echinoxul de primăvară: chiar e ziua egală cu noaptea?

Ieri a fost echinoxul de primăvară. Hai, că știți cu toții: de două ori pe an, pe 20/21 martie și pe 22/23 septembrie, ziua e egală cu noaptea, că doar de aia se cheamă “echi-nox”, nu? Ei bine, nu. Sau, mai degrabă, da și nu.

Sigur, la echinoxuri ziua ar fi egală cu noaptea. Adică, teoretic, ar trebui să avem fix 12 ore de lumină și 12 ore de întuneric peste tot pe glob. Este momentul în care axa polilor nu este deloc îndreptată spre Soare.

axa polara

Și, că tot am pomenit de poli, e și momentul în care se trece de la șase luni de beznă la șase luni de lumină la Polul Nord, și vițăvercea la Polul Sud.

12 ore de lumină și 12 ore de întuneric, ziceam mai sus. Dar mai spuneam și “teoretic”, pentru că ar fi așa dacă Soarele ar fi un punct și n-am avea atmosferă. Dar Soarele este departe de a fi punct, și, din fericire, avem atmosferă. Iar astea două, împreună, fac în așa fel încît, de fapt, la echinox ziua nu e tocmai egală cu noaptea, ci puțin mai lungă.

Să vă explic. Dacă Soarele ar fi un punct, momentul cînd ar țîșni deasupra orizontului ar fi răsăritul, și cînd ar fugi sub orizont ar fi apusul. Dar Soarele e un disc. Iar noi considerăm răsăritul drept momentul în care apare prima rază de soare. Apusul, desigur, e momentul în care dispare ultima rază de soare.

rasaritapus

Faptul că Soarele e un disc adaugă, astfel, niște minute bune de lumină în ziua echinoxului, făcînd ca ziua să fie cu cîteva minute (vreo 4) mai lungă decît noaptea. Ziua, adică perioada dintre răsărit și apus. Că acum intervine atmosfera, iar asta complică și ea lucrurile.

Pentru că atmosfera funcționează ca apa dintr-un pahar: îndoaie razele de lumină. Sigur v-ați uitat cum o linguriță într-un pahar cu ceai apare “fracturată”. E un fenomen care se cheamă “refracție” și are de-a face cu viteza luminii, diferită în două materiale diferite.

refractie pahar

 

La fel ca paharul cu apă face și atmosfera noastră: curbează razele de lumină. Ăsta e motivul pentru care există fenomenul de Fata Morgana, despre care am povestit mai demult.  (numele vine de la Morgan Le Fay, sora mai rea a regelui Arthur. Vă povesteam în link ce și cum). Tot refracția luminii în atmosferă este responsabilă pentru faptul că vedem Soarele niște minute în plus după ce el, în realitate, a coborît sub linia orizontului și, la fel, îl vedem mai devreme la răsărit.

aparent sunset

Deci avem următoarele: Soarele nu e un punct, iar asta face ca durata “de lumină”, dintre răsărit (prima rază) și apus (ultima rază) să fie mai mare decît cea de întuneric. Apoi, avem refracția atmosferei, care face ca Soarele să mai fie încă vizibil deși s-a ascuns deja sub orizont. În total, cu cele două efecte adăugate, ies vreo 20 de minute diferență între zi și noapte. Ei, și aici se mai adaugă un factor, care complică și mai tare lucrurile: atmosfera împrăștie lumina de la Soare. De asta avem zori de zi și amurg: cam vreo jumătate de oră înainte de răsăritul efectiv al Soarelui, și cam vreo jumătate de oră după ce el a dispărut sub orizont, cerul este iluminat, se vede aproape “ca ziua”.

Așadar, toate astea combinate fac în așa fel încît la echinox ziua să nu fie chiar egală cu noaptea. De fapt, ziua este egală cu noaptea cu cîteva zile înainte de echinoxul de primăvară și cu cîteva zile după cel de toamnă, la “echilux”: ziua cînd, cu adevărat, timpul cu lumină e egal cu cel în noapte.

Păi, și atunci, care mai e treaba cu echinoxul? De ce îl “sărbătorim”? Echinoxul este bine definit de astronomi: este ziua în care Soarele răsare EXACT de la est și apune la vest. În restul timpului Soarele răsare/apune fie mai spre sud (iarna, la noi), fie mai spre nord (vara).

echinox apus vest

Și este momentul în care oficial (adică astronomic, desigur), încep primăvara și toamna. Deci, să ne bucurăm, a venit, în sfîrșit, primăvara!

6 comments

Skip to comment form

 1. Paul

  În sfârșit mai există un factor: dacă Soarele ar fi un punct și dacă nu am avea atmosferă, chiar și așa, momentul echinoxului este este atunci când Pământul are o poziție foarte bine stabilită față de Soare. Acest moment poate fi calculat la secundă. Doar pentru acele regiuni unde echinoxul cade exact la miezul nopții, adică la ora 0:00, ziua este egală cu noaptea.

  La aceasta, desigur, se adaugă toate cele arătate în articol.

  1. Tata Uraniu

   E corect ce spui, dar asta nu intră în poveste. Eu vorbesc despre ziua echinoxului, nu de punctul exact de pe orbită la care se întîmplă ata. Pentru că ăla e un singur moment, și doar dacă ne-am imagina, cumva, că oprim Pămîntul în punctul ăla am putea vorbi despre zi și noapte egale. Echinoxul nu cade la ore diferite “pe regiuni”. e la același moment peste tot pe Terra. Și dacă ar fi la 00:00, dup-aia Terra tot mai merge puțin pe orbită, și pînă să vină ziua geometria sistemului e alta, iar ziua va fi diferită de noapte.

 2. gushpi

  “Echi-nox ” ar putea, la fel de bine, să însemne o poluare egală (ziua vs noaptea) cu oxizi de azot 😆

 3. Tata Uraniu

  😀 Bună asta. Da’ cum spui “echi” în chimistică? a, stai, știu, spui “echi”. 😛

 4. marius sacalos

  Stimate Tata Uraniu. In aceasta situatzie, fizica nu te ajuta prea mult. Daca nu chiuleai de la orele de latina, poate ca ai fi stiut faptul ca AEQUINOCTIUM nu inseamna nicidecum ca ziua este egala cu noaptea. De fapt, inseamna ca noptzile sunt egale. In consecintza, la latitudini similare (in emisfera nordica si sudica) noptzile sunt egale ca durata. Deci, nu are nicio legatura cu refractzia si punctualitatea Soarelui. Pam-Pam! Si nici cu incalzirea globala!

  1. Tata Uraniu

   Stimate Marius Sacalos, îmi pare rău pentru tine, dar nu ai dreptate. Dacă te documentai puțin înaintes-o faci pe deșteptul, ai fi aflat că cea mai veche semnificație a cuvîntului “echinox” este exact aia despre care vorbeam eu, de îi în care noaptea și ziua au cam aceeași durată. O spune și Oxford Dictionary, presupun că și ăia au chiulit de la latină, în timp ce tu erai singurul din clasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450