«

»

Mar 16 2016

Berze-gunoier, ochi de porc, culturi în sol (cvasi)marțian… Noutăți de-ale cercetătorilor

recolte marteNe pregătim pentru Marte. Dar, spre deosebire de Matt Damon, nu plecăm doar cu cartofi la drum. Cercetătorii de la Wageningen University & Research Centre și-au propus să vadă cît de bine ne putem crește recoltele în spațiu, așa că au cultivat zece recolte într-un simulacru de sol marțian (și lunar): roșii, mazăre, secară… Diferențele față de recoltele terestre n-au fost mari, iar asta e promițător. E drept, mai sînt niște semne de întrebare: solurile au fost reproduse, dar celelalte condiții (nivelul de radiații, temperaturile extreme) încă nu. În plus, s-au recoltat destule roșii, dar nu le-a mîncat nimeni. Solurile extraterestre conțin metale grele: plumb, arsenic, mercur etc. și dacă astea ajung în plante, nu e bine. Totuși, e un prim pas. Trebuia să se înceapă de undeva, nu? Că doar nu era să luăm de bune toate agerimile lui Matt pe Marte!

pig eyeNu o să fim doar modificați genetic pentru a scăpa de boli. Nu o să avem doar implanturi de titan în loc de șoldurile originale. În viitor, vom găsi în noi inclusiv bucăți mai mari din diverse animale. 🙂 Uite, medicii de la Zhongshan University, în China, i-au redat vederea unui băiat, luna trecută, transplantîndu-i cornee de la ochiul unui porc. În China vreo cinci milioane de oameni suferă de pierderea vederii din cauza corneei defecte/avariate, deci reușita operației promite enorm. În schimb, “Porcule!” nu va mai fi o insultă atît de populară.

Ați auzit ce a mai făcut compania Xerox? Cred că e o încercare disperată de a mai păstra hîrtii prin birouri, în secolul XXI, dar asta, măcar, e o încercare bună. Traducere în 35 de limbi, direct în mașină! Bine, ar fi utilă, aici, și o funcție de învățat oamenii să vorbească limbi străine, ascultați-o pe fata aia cum zice cuvinte urîte încercînd să vorbească franceza.

Da’ ceva care să scoată un cazier fiscal pus direct într-un dosar cu șină, cu timbrul de rigoare, n-au inventat încă? Că știu eu un stat care n-ar fi deloc interesat de așa ceva, dar cetățenii lui, da.

macaque wheelchairCercetătorii de la Duke Health au reușit să învețe niște macaci cum să “piloteze” un scaun cu rotile doar cu puterea gîndului. Metoda promite să le facă viața mai ușoară oamenilor cu dizabilități severe, cum ar fi lenea de a se scula de la televizor pentru încă o bere. Glumesc, desigur. Tehnologia se adresează unor oameni care chiar au dizabilități serioase și pentru care ar putea însemna diferența între cvasi-moarte și o viață cît mai apropiată de normalitate.

chalmersprostheticProgrese uriașe se fac și în domeniul protezelor: la Chalmers Technological University în Gothenburg, Suedia, a fost realizată prima proteză din lume care se conectează la os, nervi și mușchi. Prima parte a protezei reprezintă o nouă tehnologie: osteointegrarea, în care un implant de titan permite osului să crească pe el și elimină inflamațiile și iritarea cauzate de o proteză tradițională. Partea a doua este o proteză care poate fi dată jos, și care menține un contact electric cu electrozii implantați, în mușchi și nervi, astfel încît să permită o manipulare extrem de fină și chiar perceperea senzațiilor.

stork-garbage-dumpÎn curînd, berzele nu vor mai anunța primăvara cu sosirea lor din țările calde. Pentru că nu vor mai pleca deloc de aici. De vreo treizeci de ani, tot mai multe berze refuză să plece toamna spre Africa în migrația lor anuală. În schimb, s-au mutat (ca tot omul normal) în Spania și Portugalia, unde trăiesc pe lîngă gropile de gunoi, și se hrănesc cu junk food-ul de pe acolo. Cel puțin așa arată un studiu al School of Environmental Sciences de la University of East Anglia, care adaugă berzele pe lista (în creștere) a speciilor migratoare ce și-au schimbat comportamentul din cauza influenței oamenilor (încălzirea globală este inclusă tot aici). Deci, dacă vă intră în viață un bebeluș mai murdărel și mai împuțicel, așa, măcar să știți că de la groapa de gunoi vi l-a adus barza.

2 comments

  1. Mihai Buzea

    Da’ ce, Dan e normal?! 🙁

    1. Tata Uraniu

      care Dan, bre?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450