Toți am crescut cu “Ursul păcălit de vulpe”. Așa am învățat că vulpea e șmecheră, nu? Ei bine, nu e chiar atît de șmecheră. Hai, adunați-vă în jurul moșului, să vă spună o poveste despre vulpea păcălită de om.
Se făcea că era anul 1939. Polonia a fost invadată, atunci, de două* ciume: armata lui Hitler și o epidemie de turbare transmisă de vulpi. De naziștii turbați Europa a scăpat în cîțiva ani. De vulpile turbate, nu la fel de ușor. Frontul turbării a avansat încet, dar sigur către sud și vest, pînă cînd, aproape 30 de ani mai tîrziu, turbarea ajunsese în Elveția. Spre deosebire de nemți, vulpile n-aveau conturi secrete în băncile din țara cantoanelor, deci n-aveau de ce să menajeze Elveția.
Epidemia era o problemă majoră, iar metodele clasice (otrăvirea, gazarea, capturarea sau vînarea vulpilor – uciderea în masă, practic) nu au funcționat. Era nevoie de ceva inovativ, contrar tendinței naturale a speciei dominante: se impunea vaccinarea vulpilor. Cum prinderea și vaccinarea fiecărui exemplar ar fi fost ridicol de costisitoare, dacă nu cumva imposibilă, cercetătorii au fost puși la treabă. Au încercat întîi cu niște divaisuri care ar fi injectat vulpile în gură. N-a mers. Au construit niște jucării care înțepau vulpile cînd călcau pe ele. Nici asta n-a funcționat. Așa că cercetătorii au inventat un antirabic cu admistrare orală. Niște pastile, adică. Dar cum să convingă vulpile să le înghită? Au încercat să ascundă capsulele în biscuiți de cîine, în cîrnăciori, în ouă… nimic. Soluția? Capete de găină. După un test reușit cu vreo 4000 de capete de găină în care erau strecurate capsulele cu antirabic, s-a ajuns pînă la “stropirea” din elicopter a zonelor afectate. Din 1979 pînă în 1984 elvețienii au lansat peste 50000 de capete de pui, și unde ajungeau puii, dispărea turbarea. În 1983 a început și Germania, iar pînă la jumătatea anilor ’90, șaisprezece țări europene aruncau capete de pui “antirabice” din avion. Elvețienii deja produceau 150000 de capete de pui pastilate pe an, dar nemții au strîmbat din nas la scala operațiunilor elvețiene și au creat tablete de grăsime sau carne de pește, fabricînd milioane.
Campania a fost un real succes: în 1983, în Europa se înregistrau 23000 de cazuri de turbare. În 1995, doar 8000. Pînă în 1996, peste Europa s-au împrăștiat 74 de milioane de doze antirabice. Cele mai multe, deghizate în capete de pui.
Tot pe atunci, în anii ’80, capetele de pui păcăleau sute de români să stea cu orele la cozi. Dar asta este altă poveste.
Text apărut în Cațavencii din 3 februarie 2015.
PS: cineva comenta pe FB că în 1939 Polonia a fost invadată de TREI ciume, uitam de Stalin. Just. A fost altă ciumă de care Europa a scăpat mai greu.
De-a tura-vura