«

»

Feb 22 2016

Despre școală

Înainte de TEDx, Radu Hângănuț m-a luat la (cîteva) întrebări, pentru Transilvania Reporter, despre școala de la noi versus aia de afară. Interviul a apărut joi, dar în goana cu TEDx-ul, apuc să vi-l împărtășesc abia acum.

R: Obișnuim să vorbim cu multă admiratie despre, în principiu, cam orice alt sistem de educație din Vest. Din punctul tău de vedere, ce anume face sistemul american de educație să fie performant? Unde se face diferența între noi și restul, la nivel de liceu, universitate sau ambele?

Trebuie să facem o separare, aici, între sistemul liceal și cel universitar. La nivel liceal, sistemul american nu este performant. Este normal. Creează niște oameni funcționali social, în principiu. Al nostru este, în schimb, subperformant destul de grav. În ciuda excepțiilor care ne fac mândri la olimpiadele internaționale, însă care, vai, sunt exact asta: excepții. Ghiocei cu care nu se face primăvară, și care, la prima ocazie serioasă, pleacă unde le este mai bine și unde sunt apreciați. Uită-te doar la rezultatele testelor PISA, care în mod constant ne situează printre cei mai analfabeți funcțional dintre elevii țărilor investigate. Adică știm literele, dar nu înțelegem sensul propozițiilor. La terminarea liceului, poate că un absolvent o să știe ce bătălii a câştigat Ștefan cel Mare (POATE!), dar nu va avea habar care sunt drepturile lui fundamentale, cum funcționează statul și cum se răzbate prin hățișul birocrației locale. Nu mai vorbesc despre etică și ceea ce americanii numesc „common sense”.

Interviul integral, aici.

Foto: Dan Blănaru

Foto: Dan Blănaru

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: