«

»

Jan 12 2016

Cum mi-am plătit taxele online

Lume, lume! Vreau să vă anunț pe această cale că statul român a intrat în secolul XXI (21, pentru cititorii de litere, dar nu și de numere romane). De fapt, a intrat doar în secolul XX, dar tot e un progres: am reușit să-mi plătesc taxele online!

Screen Shot 2016-01-12 at 11.47.57M-am interesat cum se procedează și am aflat că tot ce aveam de făcut era să verific dacă Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4 e înscrisă pe ghiseul.ro, iar apoi să ajung la sediul lor cu o copie după buletin și o cerere-tip, ca să mi se elibereze un cont cu parolă, pe care să le folosesc dup-aia la plata de acasă a impozitelor locale.

Da, știu. E o tîmpenie cît casa. Însă eram dispus să fac inclusiv asta, ar fi fost one time only, dar dup-aia puteam să rezolv totul din fața calculatorului. Aici a venit prima surpriză: am sunat la numărul DGITLS4 și o domnișoară foarte de treabă mi-a spus că nu e nevoie să ajung la ei cu hîrțogăraia. Că e suficient să trimit prin email copie după CI și cererea aia (printată, semnată și scanată totuși, ca să nu scăpăm total de absurd). Cică în cîteva minute se rezolvă, îmi trimite ea user/parolă ca răspuns la mailul meu.

Zis și făcut! Am trimis hîrtiile la DGITLS4 și… nimic. Două zile mai tîrziu am sunat din nou, mi-a răspuns aceeași (sau poate altă) domnișoară de treabă, care după explicațiile clasice (“o fi intrat în spam răspunsul”), admite totuși că i-o fi scăpat mesajul meu, îl găsește și, în vreo zece minute, primesc înapoi un mail cu user și parolă.

În încă zece minute modificasem deja userul/parola și-mi plătisem taxele. Și ale mele, și ale Simonei. Singura chestie care nu mi-a plăcut a fost că n-aveam mai multe detalii despre ce plătesc, doar niște numere și indicații (proprietate, mașină, din astea), însă sumele erau clar itemizate, aveam și discount… Una peste alta, am trăit o experiență supierbă și foarte scurtă, demnă de locul ăla 6 pe care-l are România la viteza Internetului.

N-am idee cît a costat informatizarea astea (mi-e și frică să aflu) dar iată că se poate. Știu, e un început patetic, cinșpe ani după ce americanii treceau printr-o criză, deja, a dotcomurilor. Dar e un început. Abia aștept ca, niște ani și mult mai multe milioane de euro mai tîrziu, să am la dispoziție un sistem în care îmi bag CNP-ul și văd tot ce datorez statului român. Fără să mai vorbesc, fie și la telefon, cu vreo domnișoară, fie ea și de treabă.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) zice că, la sfîrșitul lui 2014 aveam vreo 16 milioane de conexiuni la internet, din care 4 milioane (20% din populație) erau în puncte fixe. Internet acasă, cum ar fi. Între timp, în România există 319 orașe și 2850 de comune. Dintre care pe ghiseul.ro sînt 180 (cu 6 sectoare la București). Deci doar 5,6% din toate punctele care colectează taxe locale. Însă probabil că locurile în care se poate plăti prin Internet acoperă o vastă majoritate a populației.

taxe-si-impoziteAșa că, dacă citiți textul ăsta, e destul de probabil să vă puteți plăti taxele locale online, ceea ce vă recomand călduros. Ar fi micul vostru gest împotriva unei birocrații la fel de utile ca un dosar cu șină. Dar, mai ales, vă salvați cîteva milioane de neuroni și un timp mult mai valoros ca banii. Baftă!

14 comments

Skip to comment form

 1. serghei

  Ai fost norocos. Eu m-am inscris pe ghiseul.ro dar primesc mesajul “sistemul informatic al institutiei Iasi este momentan indisponibil”, semn ca serverele nu comunica intre ele.

  1. Tata Uraniu

   da, sînt convins că mai sughit pe ici-pe colo. Ar trebui să-i suni și să-i iei la întrebări.

 2. Ana

  Eu am platit impozitele prin homebank – bine dupa ce am primit prin posta instiintarea de plata.

 3. marian M

  Salut,

  multumesc foarte mult pentru informatii.
  ca sa ajuti si mai mult lumea, poti pune si un link unde se gaseste cererea aia. Eu am gasit-o aici: https://www.dgitl4.ro/doc/CE-ESTE-GHISEUL.pdf

  1. Tata Uraniu

   aș fi pus linkul, dar asta e doar pentru sectorul 4. La alte sectoare, în alte orașe, formularul e altul, se ia de pe site-urile lor.

 4. marian M

  In fine.
  ar fi de folos si adresa de mail: office@dgitl4.ro

 5. adina

  buna

  sunt si eu co-locuitoare a S4, e un deranj mare daca iti cer adresa de mail unde ai dat copie ci sa-ti trimita ei inapoi chestii sau tb sa sun personal? 🙂
  inca ma mai minunez de ce scrie aici..as vrea sa ma conving personal
  multumesc frumos
  adina

  1. Tata Uraniu

   vezi că, pentru S4, găsești adresa în commenturi, mai sus.

 6. X

  Prietene… o sa fie al 3’lea an de cand platesc taxele si impozitele pe ghiseul.ro …. nu statul roman a intrat in secolul XX/ XXI … ci doar tu… 🙂

  1. Tata Uraniu

   🙂 nu sîntem prieteni. rezolv totul online din 2010, doar relația cu statul nu era băgată încă în milemiul 2. anul trecut încă trebuia să merg la birou cu hîrtia în mînă. Eu sînt în 21. statul român a intrat în 20. și cu cît mai mulți intrăm (în 20, în 21) cu atît mai bine.

 7. Alexandra

  Am incercat si eu sa obtin user si parola de la sector 6 prin e-mail si se pare ca nu se poate. Le-am spus ca la alte sectoare s-a putut si raspunsul a fost ca Legislatia nu permite si ce au facut altii nu ii intereseaza, deci sunt nevoita sa ma dus personal. Cool, nu?

  1. Tata Uraniu

   Foarte cool. Statul român în toată gloria lui. Am mai auzit asta cu sectorul 6, nu văd de ce legislația nu ar permite. E doar chestie de bunăvoință la mijloc, evident.

 8. Florin Iaru

  Nic, cum plm obțin un formular electronic, să mă înscriu și eu?

  1. Tata Uraniu

   Florine, fiecare primărie de sector are propriile formulare. De ex., la noi e DIrecția Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4 (SGITLS4) unde am găsit (după ce am vorbit cu o domnișoară) formularul cu pricina. Caută și tu DGITLS(cît o fi sectorul tău) și vorbește cu un om, acolo. Sigur afli ce și cum/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450