«

»

Mar 13 2015

Raftul lui Terry Pratchett

mort-b-iext3849104M-am întîlnit prima dată cu Terry Pratchett în primăvara lui 2002, deci acum treișpe ani. Un prieten mi-a împrumutat o carte, se numea, simplu, “Mort”. Era vorba despre un băiețaș pe nume Mortimer care, printr-un concurs de împrejurări, ajunge să fie ucenicul Morții. De fapt, al MORȚII, cu majuscule, pentru că MOARTEA, antropomorfizată ca mai toate chestiile mari și misterioase din viața noastră, vorbea cu majuscule tot timpul. E cam singurul mecanism literar pentru a-i imprima solemnitatea cu care o îmbrăcăm mereu pe doamna cu coasa. Glumița cu numele ucenicului nu e deloc întîmplătoare, chestiile astea, de care te prinzi după cîteva pagini, reprezintă doar una dintre superputerile lui Terry Pratchett.

18myou0kz7ujejpgPovestea cu ucenicul Morții face parte din cel mai de succes ciclu al lui, Lumea Disc (Discworld). O lume ciudată, plată, purtată în spate de patru elefanți care stau pe o țestoasă (Marele A’Tuin), plutind prin galaxie. Desigur, lumea asta are și un soare care, normal, se învîrte în jurul ei. Și are opt culori în curcubeu, a opta fiind culoarea magiei. Păi, da, sînt și vrăjitori (unii foarte inepți dar norocoși), există și vrăjitoare, și un mega-oraș prea asemănător cu toate megametropolele noastre, și o forță de poliție în care discriminarea este foarte interzisă, astfel încît ordinea este păstrată și de troli, pitici, vîrcolaci, golemi și vampiri (înscriși în mișcarea de temperanță, nu beau decît sînge de animale), există, în lumea asta, și zei care devin din ce în ce mai mici pe măsură ce le scade numărul de credincioși.

Este o lume atît de stranie și diferită, și totuși atît de asemănătoare cu a noastră! Hm, deloc întîmplător. Pentru că Terry Pratchett, un umanist convins, exact asta făcea: se folosea de lumea fantastică a discului pentru a demonta, parodia și ridiculiza toate chestiile care ne înconjoară, de la serviciul poștal la ziare și cinematografie, de la războaie la rasism, de la lumea financiară la sindicate, de la religia organizată la rock’n’roll.

“The enemy isn’t men, or women, it’s bloody stupid people and no-one has the right to be stupid.” Monstruos Regiment

Și toate astea cu un umor din altă lume. De fapt, nu, fix din lumea asta, de la P.G. Wodehouse (despre care Douglas Adams spunea că e cel mai mare umorist britanic), de la Douglas Adams (despre care Pratchett spunea că e cel mai mare umorist britanic), de la Monty Python și de la toate maimuțele urcate în palmier atît de sus încît li se vede curul în toată splendoarea lui. (Nimic nu face mai mult rău pompoșilor decît ridicolul, iar Terry Pratchett a înțeles și folosit asta mereu.)

“Sometimes glass glitters more than diamonds because it has more to prove.” – The Truth

Într-una dintre cărți, dispare Moș Crăciunul lumii-disc și ajunge tocmai MOARTEA să îl înlocuiască. Pentru că exact ăsta este genul de glumă la care se arunca Terry Pratchett. Dincolo de umorul de limbaj și micul făcut cu ochiul ocazional apropo de cîte o idiosincrazie din lumea noastră rotundă, absolut savuroase. Este singurul autor la care am căzut din pat de rîs, singur în cameră. Doar eu și lumea lui disc.

“If you trust in yourself and believe in your dreams and follow your star, you’ll still get beaten by people who spent their time working hard and learning things and weren’t so lazy.” – The Wee Free Men

Am început acum treisprezece ani cu o carte dăruită de un prieten. Acum am un raft cu aproape toate cărțile lui. Îmi lipsește Mort. Am făcut-o și eu cadou cuiva care părea că-și va începe propria colecție.

 

raft

De ce vă povestesc toate astea? Pentru că Terry Pratchett tocmai a murit, ieri. Avea 66 de ani, vreo patruzeci de cărți din Discworld, multe alte romane, colaborări cu autori celebri, cărți pentru copii, și, printre altele, un Alzheimer accelerat (o formă rară de atrofie posterioară corticală) care, încet-încet, l-a scos din joc. A fost un mare susținător al morții asistate și a tot spus, din 2007, cînd a fost diagnosticat, că și-ar dori să moară cînd vrea el, pe pajiștea din spatele casei, cu un pahar de vin roșu în mînă. Nu a apucat, dar nici nu a apucat să treacă de punctul ăla care i-ar fi dezbrăcat moartea de orice fel de demnitate. Cred că asta și-a dorit.

 

Terry-Pratchett-1“AT LAST SIR TERRY, WE MUST WALK TOGETHER;”

“Terry took Death’s arm and followed him through the doors and on to the black desert under the endless night.”.

“The End.”

Astea au fost ultimele tweet-uri pe contul lui Terry Pratchett.

Cred că intenționat a murit ieri. Pariez că și-a zis “nu poți să mori într-o zi de vineri, 13. Ți-ar purta ghinion tot restul vieții”.

Mie o să-mi fie tare dor de felul în care îmi făcea, pișicher, cu ochiul.

 

7 comments

Skip to comment form

 1. Baronu' global

  Tin minte cum radeam ca prostul de unul singur citinf Going Postal. Mare om.

 2. diana

  Mort 🙁 RIP

 3. Florin

  Nic, spre rusinea mea nu am citit nimic de Pratchett.
  Am urmat de multe ori recomandarile tale si niciodata nu am fost dezamagit. Am marea rugaminte sa
  imi spui si mie care ar fi prima din cartile lui Pratchett pe care ai recomanda-o cuiva (cu ce carte ai recomada cuiva sa inceapa sa citeasca Pratchett?).
  Multumesc mult.

 4. Tata Uraniu

  Color of Magic. Și, dacă se poate, în engleză. deși traducerea română e OK. da’ e mult mai fain în orijinal.

 5. Florin

  Multumesc !

 6. ionut popescu

  terry pratchett este (a se remarca prezentul continuu) unul dintre putinii scriitori care se distreaza mai bine scriind o carte decât se distreaza cititorul (avizat) citind-o. este necesara o cultura generala peste medie ca sa intelegi (aproape) toate aluziile, referintele incrucisate si pastisele pe care ni le serveste autorul. atentie, produce o satisfactie intelectuala care poate da dependenta!

  1. Tata Uraniu

   😀 eu mereu l-am citit cu un fel de ghid online lîngă mine, referințele sînt atît de bogate și amuzante! Aaa, și mă consider cititor avizat 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450