«

»

May 27 2013

Muzica paralelipipedelor

La paralelipipedul ăla mic pe care toţi îl avem în buzunar mă refer, la smartphone. A, şi pe alocuri vorbim şi despre tablete.

Orchestra filarmonică din Praga, dirijată de Libor Pesek, a interpretat “Carmen”, de Bizet. Pînă aici, nimic deosebit. Doar că a făcut-o integral pe smartfoane şi tablete. Asta, ca să arate că se poate. Campanie pentru o bancă strict online, desigur. Pentru că şi asta se poate. Indiferent de ce au făcut asta, realizarea tehnică şi capacitatea de adaptare a interpreţilor la noutatea asta mi se par absolut remarcabile, şi de-aia vi le arăt şi vouă, să ne minunăm împreună.

13 comments

Skip to comment form

 1. Dexter

  E o farsa reusita! :)

  1. Tata Uraniu

   :) nu e nici o farsă, e foarte pe bune!

   1. Vasili

    Buna Tataie, ai citit comentariile la filmuletzul asta de pe Youtube?
    See http://www.youtube.com/watch?v=ckJndI-vNTQ sa vezi cum de fapt fac doar playback cu tablete/telefoane lipite pe suporti.
    Sa traiesti! :lol:

   2. Tata Uraniu

    Frate, care comentariu de-acolo te-a convins? că nu reuşesc să înţeleg. Iar din filmuleţ nu văd de unde ai tras concluzia că e playback. eu nu asta am văzut… Şi oricît am căutat pe net un articol, cît de mic, care să susţină că ăsta a fost fake (şi-ţi dai seama ce pîine albă era aşa un material…) n-am găsit nimic!

   3. Vasili

    Totusi se pare ca ai dreptate. Am cautat in mai multe locuri si n-am reusit sa gasesc ca-i doar playback.
    Scuzele mele! Al doilea youtube filmuletz parea ca explica doar cum au lipit device-urile pe suporti si cand am mai si vazut cum cantaretzii sufla undeva in bara superioara a telefonului fara nici un traductor atasat la portul de comunicatie aproape ca m-a apucat rasul.

   4. Vasili

    Doar ca un supliment, nu sunt omul care sa se bage intr-o discutie ca musca-n … lapte, dar vazind cum sufla oamenii aia in the nake phone, m-a facut sa rad.
    No offense! :mrgreen:

 2. Dexter

  Buna Tataie, din nou :). E o reclama la o banca online. Cred ca e stunt publicitar deoarece… e cam greu sa faci asa ceva. Cum faci o vioara/viola/violoncel/contrabas cu cateva smartphone-uri? Cum interactioneaza intre ele segmentele care constituie instrumentul? Cum comunica acesta cu dispozitivul care serveste drept arcus? Cu acel arcus cum simulezi pe ce coarda/combinatie de coarde canti? Cum transformi un smartphone intr-un nai/flaut/alt instrument de suflat care sa sune ca unul real? Si suna totul prea bine si la fel ca o orchestra “clasica”…
  Cred ca ar fi un efort managerial si de bani urias sa faci o astfel de “lucrare” doar pentru o reclama.

 3. Dexter

  Am mai revazut filmul de vreo cateva ori. Daca sunetul ala nu e facut de intrumente “clasice”, eu sunt popa! :)

 4. Tata Uraniu

  Bună, Dextere. Păi, uite cum: http://www.iphonehacks.com/2013/04/mosaic-app-connects-iphone-ipad-big-screen.html e doar un exemplu. Ca să conectezi telefoanele să comunice unul cu altul e banal. Dup-aia le poţi antrena, ceea ce ăştia au şi făcut, zic eu: cu un iphone ataşat la mînă în timp ce mişti arcuşul îl poţi învăţa ce sunet să scoată în funcţie de poziţie (memorează ce faci cu arcuşul). Să apeşi pe diversele sunete (locuri de pe corzi) iar e uşor, zic eu. Nu mi se pare imposibil, doar complicat. Dacă te-ai jucat vreodată cu GarageBand ai vedea cum se pot scoate sunetele astea ca de instrumente muzicale de zici că e fix de-acolo. Mai departe, muzicienii mai aveau doar de antrenat smartfoanele ca să cînte. Nu cred că e imposibil. Da’ o să mai caut să văd dacă găsesc pe undeva spus clar că e fake sau e doar la nivel de comentarii care susţin asta.

 5. Dexter

  Salut! Multumesc pentru raspuns. Sa mai cercetam, sa vedem… :)

  Felicitari pentru site-ul acesta, imi place foarte mult. La cat mai multe articole interesante.

 6. Gogu Bosorogu

  Mie astia imi plac mai mult:
  https://www.youtube.com/watch?v=hpfYt7vRHuY
  Morcovu’ de la 1:25 suna bestial…

 7. Mostrofontz

  Am gresit nick-ul… Io eram… Mi-e cam somn!

 8. Tata Uraniu

  :D genial, foarte funny!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: