«

»

Jul 24 2014

Being John Malko… ăăă, Blackbeard

Acum cîţiva ani a fost vremea vampirilor. Cărţi, filme, seriale şi saltul spre glorie al femeii cu o singură faţă şi al băiatului care moare în “Harry Potter”. Dup-aia au revenit (ca moda, după nişte zeci de ani) poveştile cu zombi şi sfîrşiturile lumii. A trecut şi 2012, lumea continuă, deci trebuia să apară o altă obsesie: piraţii! După succesul fulminant al “Piraţilor din Caraibe”, anul ăsta avem nu unul, ci două seriale cu piraţi. Pe NBC rulează primul – de fapt, al doilea: “Crossbones” (noi îl găsim pe torente, ştiţi drumul).

blackbeard

Argumentul forte al serialului este John Malkovich pe post de piratul Edward Teach, aka Blackbeard – deşi omul n-are decît un cioculeţ cărunt. Şi e îmbrăcat mai mereu în pijamale. Deh, Caraibele şi clima lor. Dar cel mai tare e felul în care Malkovich vorbeşte. Orice. Numai Alan Rickman mai pronunţă fiecare literă din cuvinte (scrierea englezilor), că tot am pomenit de Harry Potter. Are Malkovich nişte dialoguri ca în “Con Air” – mult prea educate pentru personajul lui, dar absolut fermecătoare. De fapt, omul e atît de mişto că mi-ar fi plăcut ca toate celelalte personaje să fie jucate de Malkovich, ca să stea de vorbă cu el însuşi tot show-ul. Zicea un cronicar că nu poţi spune despre Malkovich că fură scenele în care apare. Mai degrabă le jefuieşte şi le violează. Şi, zic eu, şi pe cele în care nu apare.

Povestea pare a se învîrti în jurul cronometrului nautic pe care Blackbeard vrea să pună mîna. Pentru că, în secolul XVIII, superputerea de a şti longitudinea era mare lucru. Dar ăsta se dovedeşte doar un fir narativ dintr-o întreagă tapiserie. Musai să-l vedeţi, să vă convingeţi singuri.

A, şi încă ceva: NBC nu e cablu. Deci singurele sfîrcuri pe care le veţi vedea sînt ale lui Malkovich. Dacă asta vă interesează – Spartacus, Game of Thrones, sex şi violenţă, săptămîna viitoare vă povestesc despre celălalt serial, “Black Sails”, care a rulat pe Starz.

Înapoi la “Blackbeard”: este aici destulă marfă cu care să împleteşti cîteva sezoane. Dar sincer, nu mă interesează dacă serialul are acţiune sau nu. Mie mai daţi-mi-l pe Malkovich chiar şi aşa, în pijamale, cu accentul lui, cu felul în care îşi pronunţă fiecare sunet şi cu lenea supremă din felul în care vorbeşte, de-l face gelos pe Crin Antonescu. Mă pot uita la omul ăsta vorbind ore la rînd.

N-o să ia Oscarul. Poate şi fiindcă nu se dă pentru seriale TV. Dar asta nu contează. Are probleme de continuitate şi de credibilitate, dar asta nu contează. E vară iar ăsta e un serial de vară. Încărcaţi-l în tablete, e numa’ bun de văzut pe plajă.

Text apărut în Caţavencii din 2 iulie 2014. Bula, courtesy of băieţii de la bule. Se ştiu ei. 😉

1 comment

  1. Cristian Gheorghe

    ”Black Sails” mi-a plăcut mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450