«

»

Aug 11 2014

Sfîrşitul lumii se întoarce

Dragi copii, atăzi vom vorbi despre un nou serial pe care TNT ni-l arată vara asta: The Last Ship. Este vorba despre un serial postapocaliptic, că tot a fost, acum doi ani, sfîrşitul lumii. De data asta e doar sfîrşitul civilizaţiei. Mai precis, la început apare un virus în două-trei focare, virus cules de o paleomicrobioloagă bună rău. (Cum naiba, frate? Eu nu-mi aduc aminte să fi fost atît de cool fetele la doctorat). Paleomicrobioloaga este luată de o navă militară în misiune şi dusă după cercul polar, în căutarea virusului aviar primordial. Pînă la sfîrşitul primului episod, 80% din populaţia lumii a dat colţul de la virusul ăsta. Iar marinarii n-au habar, pentru că, pasămite, aveau ordine să stea în radio silence. Aici e prima bubă a scenariului: radio silence înseamnă să nu emiţi tu nimic, dar nu zice nimeni să nu asculţi. Că doar nu şi-a luat vacanţă operatorul radio de pe navă. Iar lumea sigur vorbea despre epidemie la radio, ăştia vorbesc despre orice. Nu cred că ratau sfîrşitul lumii.

lastship

Serialul e produs tot de Michael Bay, deci printre explozii, urmăriri, tunuri şi elicoptere, personajele au şi ceva dialoguri, cît să fim noi siguri că e în engleză. Dar cred că sînt scoase din Marele Manual al Clişeelor Holywoodiene, cu care Bay doarme sub pernă. Altfel, serialul are, puţin, senzaţia unui joc pe calculator – să zicem, Castle of Wolfenstein, mai ales pentru că John Wayne-ul principal e fix ca în joc, cu fălci mai late decît o încrucişare între Brad Pitt şi un hamster ghiftuit. Fix ca în Wolfenstein, ai senzaţia aia, liniară, că la fiecare episod se primeşte o misiune iar echipajul purcede să o îndeplinească.

Şi ca totul să fie bine, virusul nu e singurul duşman al americanilor. Evident, mai apar şi nişte ruşi puşi pe bătaie, care au arme nucleare şi nu le e frică să le lanseze – scenariul are la bază un roman din plin război rece. Mai apare şi Al Qaeda, şi, sincer, mă aştept să apară şi apaşii conduşi de Geronimo prin episodul 7. Pentru că, pe undeva, serialul se simte ca un Top Gun cu episoade – material de recrutare pentru US Navy. Care, de altfel, participă şi la filmări.

Trec cu uşurinţă peste problemele din scenariu. Pe bune, doar doi cercetători au ajuns să se lupte cu un virus ucigaş? Trec şi peste clişee, peste senzaţia de joc, peste predictibilitatea unor fire narative. Trec peste toate astea pentru că totuşi povestea e captivantă şi spusă bine. Şi mai am o speranţă. Că serialul va ajunge să exploreze temele mari pe care i le oferă sfîrşitul civilizaţiei, izolarea unei comunităţi mici sau dezintegrarea structurilor care au ţinut societatea grămadă.

Dar chiar dacă n-o va face, sînt mulţumit, va fi un thriller de vară OK. După patru episoade, încă nu simt nevoia să sar peste bord.

Text apărut în Caţavencii din 16 iulie 2014.

8 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. deaddy

  Daca-ti place cu (spoiler alert) virusi care sfarsesc lumea (too late, de spoiler zic), sau iti place sa astepti episoade din seriale care curg inca, invarte antena spre Channel 4 (cre’ca, http://www.channel4.com/programmes/utopia) si incerca si cu Utopia.
  http://www.imdb.com/title/tt2384811/?ref_=nv_sr_1
  Incerc sa nu spoilez prea tare, dincolo de seria “teoria conspiratiei” mie imi pare si un film bine facut, nu cu caftela, desi un glont-doua acolo n-au omorat pe nimeni…

  On topic, last shipu’ il urmaresc, ce apreciez cel mai mult e etalarea de tehnica militara. Si cel mai putin apreciez ca nu e incheiat sa-l pot consuma pachet, maraton.

  1. deaddy

   Si ia liniste, ca e luni, zi de episoade noi last ship si fallen skies (tot sfarseala de lumi, fara virusi la baza)

 2. deaddy

  fallING skies, corectati si stergeti, va rog :|

 3. Tata Uraniu

  haha, de falling skies n-am mai apucat să scriu, da’ poate oi face-o. Oricum, le-am descărcat deja, da’ încă n-am apucat să mă uit. O să dau jos şi Utopia, să văz şi io, mulţam!

 4. bogdan

  si under the dome e interesant. merita incercat

  1. Tata Uraniu

   o să mă uit şi eu la un episod-două. dacă mă prinde, ăla e!

 5. bogdan

  aaaa si fara legatura cu armaghedonuri, virusi, extraterestri, trebuie sa vezi fargo (serialul)- cu un thornton si martin freeman extraordinari.

  1. Tata Uraniu

   De Fargo am auzit. o să-l văd, mulţam.

 1. Linkurile zilei. Lecturi de citit pentru aceasta dimineata - Dan PopaDan Popa

  […] Sfîrşitul lumii se întoarce. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: