«

»

Apr 23 2014

Odiseea spaţio-temporală 2014

Serialul ăsta* are două target-uri mari şi late: ăia mici care habar n-au de ştiinţă şi cei care au prins, în anii ’80, serialul “Cosmos: o călătorie personală”, cu Carl Sagan în rolul principal şi coloana sonoră a lui Vangelis. Originalul a fost făcut în 1980 şi, printr-un miracol, a ajuns să fie difuzat şi la noi joi seara, pe vremea lui Ceauşescu. Era aproape singura chestie mişto de la TV, acum treizeci de ani.

Iar “Cosmos: odisee în timp şi spaţiu” este cam la fel cu originalul. Doar că e o producţie nouă, pentru copii şi nostalgici. Dar şi pentru cei care l-au ratat acum ceva vreme pe Carl Sagan (e băiatul ăla care a spus că toţi sîntem praf de stele).

Şi nu e un update, cu tot ce s-a mai întîmplat în ştiinţă în ultimul sfert de secol. Sînt cam aceleaşi idei (trebuie repetate, pentru că sînt profunde, serios), dar tehnica şi efectele speciale sînt aduse la zi. Cam ca noile Star Wars faţă de alea vechi, cu Harrison Ford. Doar că muuult mai bune. Serialul, difuzat pe National Geographic duminică seara, mai are o chestie drăguţă (printre multe altele). Cînd e vorba de personaje istorice, în loc de filmări niţel penibile, cu actori care se dau Newton sau Galilei, se folosesc de animaţie. Şi merge!

Chiar dacă nu aduce nimic nou faţă de alte documentare, Cosmos nu aduce nimic nou într-un mod spectaculos şi captivant. Iar pentru cei care nu stăpînesc deloc concepte din fizica cuantică, gravitaţie şi cosmologie, dar vor să pară educaţi pe la chefuri, serialul ăsta e un must. Cît despre Neil deGrasse Tyson, am un singur cuvînt: serios? Om de ştiinţă? Tipul e cool ca o vedetă rock, şi e urmaşul natural al lui Sagan, cu care s-a şi întîlnit la 17 ani, după cum emoţionant povesteşte el însuşi.

10

Pînă la urmă, Cosmos n-o să prindă la ăştia care încă mai cred că totul a fost făcut acum 7000 de ani, Soarele se învîrte în jurul Pămîntului iar vaccinurile le fac rău copiilor. Pentru că unor oameni pur şi simplu nu le poţi deschide ochii. Şi, din păcate, sînt peste tot printre noi. Dar poate nişte copii văd serialul ăsta şi, dacă nu-şi educă părinţii ignoranţi (colegi de generaţie cu noi), măcar o să fie suficient de inteligenţi cît să-i ignore.

*Cosmos: A Spacetime Odyssey, documentar, 2014. Difuzat la noi de National Geographic.

Text apărut în Caţavencii din 16 aprilie 2014.

4 comments

Skip to comment form

 1. Gabriela Pop

  alaturi de “Through the Wormhole” si “Ancient Aliens”, dar si de “A brief History of Mathematics”, face parte din “telenovelele” mele preferate.

  1. Tata Uraniu

   Daaa, through the wormhole e grozav. pe cel cu matematica nu-l ştiu.

 2. Gheorghe Adrian

  =cred cu tarie ca se impune si un documentar stiintific despre utilizarea sapunului la spalatul pe maini,precum si despre nocivitatea scuipatului pe jos,apoi sa abordam probleme cosmice,deoarce regulile de igiena fizica si mentala se poarta si pe-acolo,ba chiar se aplica….

 3. Io

  Yep, Neil DeGrasse Tyson e un personaj. Chiar e. Noroc (era sa scriu slava Domnului…) ca e plin Youtube-ul de el. Si de Lawrence Krauss si de altii de aceeasi, sa-i zic, magnitudine. Si ai dreptate, tati, pe-ai de stiu ei ca lumea a fost facuta acum 7000 de ani nici alde Dawkins sau Hitchens nu-i scot din ale lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/rsimon56/public_html/sciencefriction.ro/wp-content/plugins/smilies-themer-toolbar/smilies-themer-toolbar.php on line 450